Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 2 GW έφτασαν οι προσφορές για PPAs με ενεργοβόρες βιομηχανίες

Η διαδικασία κατάθεσης εγγράφων ανέδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, που φτάνει τα 2 GW. Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των συμβάσεων.

Στα 2 GW έφτασαν οι προσφορές για PPAs με ενεργοβόρες βιομηχανίες

Ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 1.992 MW προσφέρθηκε κατά τη διαδικασία κατάθεσης εγγράφων με σκοπό την υπογραφή συμβάσεων PPA των ενεργοβόρων βιομηχανιών με παραγωγούς ΑΠΕ, με ενδιάμεσο έναν προμηθευτή ενέργειας. Πρόκειται για τη ρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας, μέσω της οποίας άλλαζαν οι προτεραιότητες ένταξης στο δίκτυο για τα έργα ΑΠΕ, που θα υπογράφουν PPA’s.

Ωστόσο, από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με πληροφορίες μόλις τα μισά μεγαβάτ θα προσφερθούν στο τέλος για την υπογραφή των συμβάσεων. Βασικό, επίσης, ζητούμενο των αρμόδιων υπηρεσιών που εξετάζει τους φακέλους που έχουν υποβληθεί είναι να φανεί ποιες είναι οι αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις. Άλλωστε, η διαδικασία θα αφορά μόνο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται πως οι κάτοχοι σταθμών που εντάσσονται στις προϋποθέσεις της Ομάδας προτεραιότητας Β’ (PPA για βιομηχανίες) λαμβάνουν απόλυτη προτεραιότητα για οριστική προσφορά σύνδεσης, με βασική προϋπόθεση να έχει συναφθεί διμερής σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή με φυσική παράδοση.

Μέσα στις συμβάσεις που κατατέθηκαν συγκαταλέγονται και εκείνες που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με τη Βιοχάλκο και τον Τιτάνα. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές της αγοράς οι τιμές στις συμβάσεις μπορεί να διαμορφωθούν κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v