Ανατιμήσεις και unit linked απογειώνουν την ασφαλιστική παραγωγή

Αλμα άνω του 60% καταγράφουν τα unit linked προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις. Πώς «μεταφράζονται» τα στοιχεία α' τριμήνου. Χαμηλές πτήσεις στην ασφάλιση κατοικιών.

Ανατιμήσεις και unit linked απογειώνουν την ασφαλιστική παραγωγή

Το θετικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι αυξήσεις τιμολογίων στους γενικούς κλάδους και η ανάπτυξη που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι τομείς της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσαν τους κύριους μοχλούς ανόδου της ασφαλιστικής παραγωγής κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος), η άνοδος της παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο +14,3%, με βασικότερο κινητήριο μοχλό τον κλάδο ζωής (+20,5%) και ειδικότερα τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (+61,7%).

Πρόκειται για unit linked επενδυτικά προϊόντα, στα οποία το ρίσκο μεταφέρεται στον πελάτη και η ζήτηση των οποίων παρουσιάζει συχνά έντονες διακυμάνσεις, ανάλογα με το εκάστοτε κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η άνοδος που παρουσιάζουν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων κατά τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες έχει επιδράσει θετικά στη ζήτηση, όπως επίσης και τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων που εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα με πτωτική τάση.

Ένας δεύτερος λόγος που αιτιολογεί την παρατηρούμενη άνοδο της παραγωγής είναι οι αυξήσεις τιμολογίων που έχουν επιβληθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων των γενικών καλύψεων.

Έτσι, πέρα από τον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων, σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα συμβόλαια υγείας. Ενδεικτικό είναι το ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στα ασφάλιστρα υγείας διαμορφώθηκε τον φετινό Απρίλιο (σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα) στο +14%. Άρα, το μεγαλύτερο τμήμα του +19,9% του κλάδου ασθενειών στο α’ τρίμηνο πιθανολογείται βάσιμα πως προήλθε από τις διαφοροποιήσεις τιμολογίων και όχι από την προσθήκη νέων πελατών.

Τέλος, η ανάπτυξη που παρατηρείται σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, η οικοδομική δραστηριότητα και ο κατασκευαστικός τομέας έχουν επηρεάσει ως ένα βαθμό (άμεσα και έμμεσα) την ασφαλιστική παραγωγή.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό το κυβερνητικό μέτρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσες κατοικίες ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς το +12,3% που εμφάνισε ο κλάδος πυρός αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στα αυξημένα τιμολόγια.

Επίσης, η αύξηση της παραγωγής στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων μόλις κατά 2,6% φαίνεται να σηματοδοτεί τη στροφή των οδηγών προς τιμολόγια λιγότερων καλύψεων και προς εταιρείες «χαμηλού κόστους».

*Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΑΕΕ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v