Τη δημιουργία σχολής πετράδων σε Κοζάνη και Αρκαδία εξήγγειλε η Λ. Μενδώνη

Η διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης των μαστόρων, μιας τέχνης που χάνεται, θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση τοπικά, αλλά και εθνικά, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Τη δημιουργία σχολής πετράδων σε Κοζάνη και Αρκαδία εξήγγειλε η Λ. Μενδώνη

Την ίδρυση δύο σχολών πετράδων, στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο, εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τον Πεντάλοφο Κοζάνης, δείγμα της ιδιαίτερης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Η κ. Μενδώνη βρέθηκε στην περιοχή το μεσημέρι του Σαββάτου και συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση για τη διάσωση της τέχνης των πετράδων.

Η κ. Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές που θα δημιουργηθούν για μια τέχνη που χάνεται, όπως είναι η τέχνη των μαστόρων. Η διατήρηση της τέχνης τους μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση τοπικά, αλλά όχι μόνο, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

«Καταφέρνουμε να φτιάξουμε τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στη δημιουργία της σχολής, που στην πραγματικότητα συνεπάγεται την αναγέννηση όχι μόνο της περιοχής του Πενταλόφου, αλλά και της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο, γιατί είναι μέσα στον ίδιο προγραμματισμό. Αλλά έχει άμεση σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας μας. Eπενδύοντας σ' αυτές τις τέχνες, δημιουργούμε ένα μέλλον το οποίο είναι ελληνικό και εξασφαλίζει οικουμενικότητα στο επίπεδο του πολιτισμού», τόνισε.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης μεταξύ άλλων τόνισε: «Με τη δημιουργία της σχολής θα μπορούμε να έχουμε πιστοποιημένους πετράδες οι οποίοι θα αποκτήσουν ειδικότητα και θα συμβάλουν ώστε να γίνει ελκυστική η ευρύτερη περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στον Πεντάλοφο μόλις δύο μάστορες έχουν απομείνει που καταφέρνουν να διδάξουν την τέχνη της πέτρας στα εργαστήρια που διοργανώνονται, κάθε χρόνο, με φοιτητές των πανεπιστημίων απ' όλη τη χώρα. Η αρχή έγινε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, για να ακολουθήσουν τα εργαστήρια δόμησης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από το ΑΠΘ, ενώ για μια βδομάδα βρέθηκαν στον Πεντάλοφο και φοιτητές από το Μετσόβιο Πανεπιστήμιο και τη Γιούτα του Καναδά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v