Η «συνταγή» του turnaround story της Foodlink

Θετικά εξελίχθηκε η περασμένη χρονιά για την εισηγμένη, παρότι επιβαρύνθηκε σημαντικά από τη δραστική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Οι κινήσεις για κερδοφορία και τα κρίσιμα μέτωπα.

Η «συνταγή» του turnaround story της Foodlink

Τις εντυπώσεις έκλεψε χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας η μετοχή της Foodlink, καθώς η πώληση του 5% της εταιρείας από τον μέτοχο μειοψηφίας Sadion σε θεσμικούς επενδυτές (δύο αμοιβαία κεφάλαια) οδήγησε στην εκτίναξη της τιμής του τίτλου κατά 29,7% (στο 0,506 ευρώ, ή συνολική χρηματιστηριακή αξία στα 16,87 εκατ. ευρώ).

Η εισηγμένη εταιρεία αποτελεί μια ισχυρή δύναμη στην ελληνική αγορά του contract logistics (διαθέτει γύρω στα 125.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων, λειτουργώντας μέσω σύγχρονων συστημάτων), έχοντας στο πελατολόγιό της αρκετά από τα μεγάλα ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας. Παράλληλα δραστηριοποιείται και στον εμπορικό τομέα, μέσω αντιπροσώπευσης σημάτων σε διάφορους κλάδους, όπως για παράδειγμα έκανε πέρυσι με τις ζύμες Pop Bakery και Cerelia.

H περυσινή χρονιά εξελίχθηκε σαφώς θετικά για τη Foodlink, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνθηκε σημαντικά από τη δραστική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η εισηγμένη εταιρεία αφενός ολοκλήρωσε με επιτυχία μια μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (γύρω στο ένα εκατ. ευρώ, με κύριο προορισμό τη χρηματοδότηση κάποιας μικρής εξαγοράς), αφετέρου ξεκίνησε με επιτυχία να εφαρμόζει διαφορετική στρατηγική, μετατρέποντας -όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει ο πρόεδρός της Βασίλης Καρακουλάκης- το «growth story» σε «profit story».

Ως αποτέλεσμα, παρά τη σχετικά περιορισμένη αύξηση του κύκλου εργασιών (από τα 82,2 στα 83,06 εκατ. ευρώ), το EBITDA ανέβηκε κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (από τα 7,05 στα 8,85 εκατ. ευρώ, εξαιτίας και της δραστικής αποκλιμάκωσης των λειτουργικών δαπανών) και το καθαρό αποτέλεσμα -κόντρα στο αυξημένο κόστος χρηματοδότησης- από ζημία (-1,4 εκατ. ευρώ) μετατράπηκε σε κέρδος ύψους 445 χιλ. ευρώ (οριακά θετικό το αποτέλεσμα σε προ φόρων επίπεδο). Πέραν αυτών, μέσα από την επίτευξη ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών περιόρισε το ύψος του καθαρού της δανεισμού.

Η Foodlink καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων (ίδια κεφάλαια μόλις +1,184 εκατ. ευρώ, καθαρός τραπεζικός δανεισμός 8,85 εκατ. ευρώ, χωρίς τον υπολογισμό των μισθωτικών υποχρεώσεων), ωστόσο έχει ως στόχο τη συνέχιση των ανοδικών της οικονομικών επιδόσεων και μέσα στα επόμενα χρόνια, του 2024 συμπεριλαμβανομένου.

Ένα από τα πεδία στα οποία αποβλέπει είναι τα σημαντικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποίησης της Foodlink με την εξαγορασθείσα εταιρεία Αθηναϊκή.

Προφανώς, η Foodlink θα ευνοηθεί σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v