Εκλογίκευση του εποπτικού πλαισίου ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Η Insurance Europe με επιστολή κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει τις υποσχέσεις της για μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων 25%, που εμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις. Ζητά επιβεβαίωση της συμφωνίας για τροποποίηση του Solvency II.

Εκλογίκευση του εποπτικού πλαισίου ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Σε επιστολή που έχει αποστείλει η ένωση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών Insurance Europe στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά να επιβεβαιωθεί και στο κομμάτι των τεχνικών διαπραγματεύσεων (ξεκινούν στις 15 Μαΐου) η συμφωνία που είχε γίνει σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την τροποποίηση του εποπτικού πλαισίου Solvency II στη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο και αφορούσαν τα ζητήματα των κεφαλαίων, της μεταβλητότητας των αγορών και της αναλογικότητας (ο όγκος των διαδικασιών να εξαρτάται από το μέγεθος μιας εταιρείας) θα επιτρέψουν στον κλάδο να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες του, θα ευνοήσει τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη μετάβαση, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στην περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η Insurance Europe είχε χαιρετίσει κατά το παρελθόν την πολιτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ωστόσο από τότε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» αναφερόμενη στις συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα που θα ξεκινήσουν προσεχώς.

Γενικότερα, η Insurance Europe υποστηρίζει ότι στο βαθμό που οι συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα θα υπηρετήσουν το νόημα και το πνεύμα των πολιτικών αποφάσεων, τότε μεταξύ άλλων:

  1. Θα επιτραπεί στον ασφαλιστικό κλάδο να παραμείνει ένας από τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές (στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος).
  2. Θα μειώσει αχρείαστες κανονιστικές διατάξεις προκειμένου οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπορέσουν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα προϊόντα και επενδύσεις.
  3. Θα λειτουργήσει ο ασφαλιστικός κλάδος ως σταθεροποιητικός παράγοντας σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές.

Η Insurance Europe κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει τις υποσχέσεις της για μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων 25%, που εμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v