Φ. Καραβίας: Μέρισμα μόνο σε μετρητά

Η θέση του επικεφαλής της Eurobank για τη μερισματική πολιτική και οι επιλογές που θα εξεταστούν για το 2025-2026. Η πιστωτική επέκταση, οι αποπληρωμές και το στρατηγικό πλάνο για την Ελληνική Τράπεζα.

Φ. Καραβίας: Μέρισμα μόνο σε μετρητά

Η πληρωμή του μερίσματος που θα διανείμει η Eurobank και που αντιστοιχεί στο 30% των κερδών του 2023 θα γίνει μόνο με μετρητά. Αυτό τόνισε στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και επεσήμανε ότι "στόχος είναι το 2025 να διανεμηθεί το 40% των κερδών του 2024 και το 2026 το 50%. Για τις δύο αυτές επόμενες χρονιές θα εξετάσουμε την επιλογή η διάθεση να αποτελείται από ένα μείγμα μετρητών και share buy back".

Για την πιστωτική επέκταση του 2024 η διοίκηση της τράπεζας αναφέρθηκε στην καλή απόδοση του πρώτου τριμήνου, η οποία αποτελεί μια θετική βάση εκκίνησης για την επίτευξη του στόχου που προβλέπει νέες εκταμιεύσεις για το σύνολο του έτους 2,3 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 1 δισ. ευρώ στις αγορές της Νότιας Ευρώπης). Σε αντίθεση με την ζήτηση που παρατηρείται στο corporate στα στεγαστικά τα μηνύματα σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας δεν είναι ενθαρρυντικά.

Η Ελληνική Τράπεζα

Οι εγκρίσεις από τους επόπτες για την Ελληνική Τράπεζα αναμένονται, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, εντός των επόμενων εβδομάδων. Αμέσως μετά θα γίνει η συναλλαγή συγχώνευσης του ποσοστού που σήμερα ελέγχει η Eurobank και εν συνεχεία η τράπεζα θα προχωρήσει στην Δημόσια Πρόταση.

"Η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επέκταση των εργασιών στην ευρύτερη περιοχή. Αιχμή οι εργασίες του wealth managent. Η κίνηση εξαγοράς ασφαλιστικής εταιρείας που έγινε πρόσφατα καθιστά πλέον την Ελληνική Τράπεζα ηγέτιδα στον τομέα του bancassurance", ανέφερε ο Φ. Καραβίας. Η ενσωμάτωση των κερδών της Ελληνικής στα αποτελέσματα του ομίλου θα γίνει - ανάλογα με το ποσοστό - αρχής γενομένης από το δεύτερο 3μηνο.

Αποπληρωμές δανείων

Το φαινόμενο των αποπληρωμών δανείων κυρίως στο corporate χαρτοφυλάκιο συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2024, ωστόσο με χαμηλότερη ένταση και συνψηφίσθηκε με τις νέες εκταμιεύσεις.

Τα NPEs

"Η νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δεν φαίνεται ότι αλλάζουν την αρχική πρόβλεψη για ήπια εξέλιξη και δεν αποτελούν νέα τάση", τόνισε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε: "Το 2024 ο δείκτης NPE θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με τα τωρινά, δηλαδή περίπου στο 3%". Σημειώνεται ότι η τράπεζα ετοιμάζει νέα συνθετική τιτλοποίηση.

Τα MREL

Η τράπεζα προς τα τέλη του 2024 ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου στο πλαίσιο της κάλυψης των απαιτήσεων MREL.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v