Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη Γη

Εντυπωσιακές εικόνες. Προειδοποίηση για προβλήματα στους δορυφόρους από την εταιρεία του Ελον Μασκ. Η τελευταία φορά που μια ηλιακή καταιγίδα αυτού του μεγέθους έφτασε στη Γη ήταν τον Οκτώβριο του 2003.

Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη Γη

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την σπάνια ηλιακή καταιγίδα που «χτύπησε» τη Γη. Μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις και εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας από τον ήλιο δημιουργούν εκθαμβωτικά σέλας σε όλη την υδρόγειο.

 

 

Ωστόσο, η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, ικανή για διαταραχές στις επικοινωνίες, όπως στα συστήματα GPS, στη δορυφορική πλοήγηση και σε άλλες τεχνολογίες.

Στη Σουηδία υπήρξαν ορισμένες διακοπές ρεύματος ενώ κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, όπως ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). 

 

Η τελευταία φορά που μια ηλιακή καταιγίδα αυτού του μεγέθους έφτασε στη Γη ήταν τον Οκτώβριο του 2003. Πολλοί από τους ενθουσιώδεις θεατές είδαν το βόρειο σέλας και μοιράστηκαν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 

Starlink: Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Ίλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο “υποβάθμισης των υπηρεσιών της”, καθώς η γη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων δύο δεκαετιών εξαιτίας της ηλιακής δραστηριότητας.

Η Starlink έχει την ιδιοκτησία περίπου του 60% των περίπου 7.500 δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη και έχει κυρίαρχη θέση στο δορυφορικό διαδίκτυο.

Ο Μασκ ανέφερε νωρίτερα σε μία ανάρτησή του στο Χ ότι οι δορυφόροι της Starlink επηρεάζονται σημαντικά από την γεωμαγνητική καταιγίδα, αλλά μέχρι τώρα εξακολουθούν να λειτουργούν ομαλά.

ΠΗΓΗ: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v