Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσιο: Χρηματικό μπόνους στους αποδοτικούς υπαλλήλους

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που έρχεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Ποιους αφορά και ποια η διαδικασία που θα τηρηθεί. Τα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημόσιο: Χρηματικό μπόνους στους αποδοτικούς υπαλλήλους

Τη χρηματική επιβράβευση των αποδοτικών δημόσιων υπαλλήλων προωθεί η Κυβέρνηση, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας των κρατικών λειτουργών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έρθει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα παρουσιαστεί από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη το νομοσχέδιο για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και πλέον θα τεθεί σε οριζόντια μορφή, καλύπτοντας όλους τους δημόσιους υπαλλήλους -και αυτούς των ΟΤΑ.

Πρόκειται, όπως έχει πει η κυρία Κεραμέως, για ένα σύστημα που παρέχονται υγιή κίνητρα στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. «Αυτοί που είναι πιο αποδοτικοί και καλύτεροι στη δουλειά τους να αμείβονται περισσότερο», δήλωσε πρόσφατα.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό ενδεχομένως να φτάσει και τα 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν σε όσους υπαλλήλους πετύχουν τους εξαρχής προσδιορισμένους στόχους και κατόπιν σχετικών υποδείξεων των προϊσταμένων τους. Η όλη διαδικασία σχετίζεται άμεσα με την αξιολόγηση που λαμβάνει χώρα στον δημόσιο τομέα και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους.

Από το σύνολο των διαθέσιμων χρημάτων, το 40% θα δοθεί ισομερώς στους αποδοτικούς υπαλλήλους και το υπόλοιπο 60% σε αυτούς που θα προτείνει ο προϊστάμενος. Προκειμένου μάλιστα να μην εξελιχθεί η διαδικασία σε οριζόντιο επίδομα προς όλους, θα οριστεί κατώτατο όριο ανταμοιβής για κάθε υπάλληλο και ανώτατο και θα φτάνει μέχρι και 15% του ετήσιου βασικού μισθού του.

Διευκρινίζεται ότι το µπόνους θα αφορά µόνο υπαλλήλους και όχι ολόκληρες τις διευθύνσεις ή τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται, ενώ δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα µισθολογικά κλιµάκια, ούτε στο ύψος του µισθού του αποδοτικού δημόσιου υπαλλήλου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που περιγράφουν το όλο εγχείρημα, οι οργανικές μονάδες του Δημοσίου καλούνται να υλοποιήσουν συγκεκριμένους, μετρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους. Οι προϊστάμενοι κάθε τέτοιας μονάδας θα βαθμολογούνται, η ομαδική δουλειά σε αυτήν θα αξιολογείται και οι υπάλληλοι θα προτρέπονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όποιοι εξ αυτών κριθούν ως οι πιο αποδοτικοί, θα λάβουν τελικά το bonus παραγωγικότητας, μια ικανοποιητική αύξηση στις αποδοχές τους.

Ως δικλίδες ασφαλείας για τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του συστήματος και την κατανομή των ποσών µόνο στους υπαλλήλους που ξεχώρισαν, προγραμματίζεται να συσταθούν ένα Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο υπουργείο Εσωτερικών και μια διυπουργική επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής από την Προεδρία της Κυβέρνησης, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα θέματα

Εκτός από το συγκεκριμένο ζήτημα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει και τα εξής θέματα:

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  • Εισήγηση από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη Σύμβαση Δωρεάς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους των Σπυρίδωνα και Ντόροθυ Λάτση της εκπόνησης μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2023/2411 σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους, 
  • Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκη για την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v