Τα τρία κρίσιμα κοινά που στοχεύει η Νέα Δημοκρατία

Η γαλάζια στρατηγική των τελευταίων 20 προεκλογικών ημερών. Πώς διαβάζουν σε Μαξίμου και Πειραιώς τις δημοσκοπήσεις. Τα «αγκάθια» και τα στοιχήματα.

Τα τρία κρίσιμα κοινά που στοχεύει η Νέα Δημοκρατία

Τα δημοσκοπικά μηνύματα που λαμβάνουν Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς ενόψει της 9ης Ιουνίου είναι ενθαρρυντικά για τη ΝΔ. Είκοσι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβερνώσα παράταξη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δείχνει να έχει επανακάμψει μετά την παρατεταμένη μουδιασμένη στάση των πολιτών τους προηγούμενους μήνες.

Ακόμα βεβαίως, όπως διαμηνύει πρώτος όλων ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν έχει κριθεί, οι κάλπες το πρωί των εκλογών θα είναι άδειες και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι μέλλει γενέσθαι μέχρι και την ύστατη ώρα. Άλλωστε, τα «αγκάθια» που εμποδίζουν την γαλάζια πορεία δεν εκλείπουν, όπως επίσης και οι χαμηλές πτήσεις της ΝΔ σε συγκεκριμένα κοινά. Είναι αυτά στα οποία θα στοχεύσει ιδιαιτέρως ο κομματικός μηχανισμός και η ρητορική του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων κορυφαίων στελεχών, προκειμένου η εικόνα του κόμματος στις σφυγμομετρήσεις να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με το πέρασμα των ημερών και να ξεπεραστεί ο πήχης που έχει μπει στο 33,1%, όσο ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ στις ευρωκάλπες πριν από πέντε χρόνια.

1. Νέοι

Ο άγνωστος x των εκλογών, καθώς είναι απροσδιόριστο το ποσοστό αυτής της κατηγορίας που θα προσέλθει τελικά για να ψηφίσει. Στην πρόσφατη έρευνα της MRB (για το ΟΡΕΝ), στις ηλικίες 17-34 ετών η ΝΔ βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό μόλις 14,5%.

Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, όπως και σε όλες τις άλλες φυσικά, η ΝΔ είχε κυριαρχήσει κατά τις εθνικές εκλογές του 2023. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για τους νέους (μείωση ανεργίας, αύξηση κατώτατου μισθού, στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», Youth Pass, ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, Ψηφιακό Φροντιστήριο - Ψηφιακό Σχολείο κ.ά.), αλλά -όπως αναγνωρίζουν- ίσως να μην έχουν επικοινωνηθεί επαρκώς.

2. Αναποφάσιστοι - αποχή

Σύμφωνα με την έρευνα της Alco (για τον Alpha), σχεδόν οι μισοί (46%) σημερινοί αναποφάσιστοι το 2023 είχαν ψηφίσει ΝΔ, η οποία έχει μεν ανεβάσει τη συσπείρωσή της, όμως εμφανίζει διαρροές προς την αποχή (7%). Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 18% των περσινών γαλάζιων ψηφοφόρων, δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε πολίτες που είχαν στηρίξει τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

«Αν κάποιοι λίγοι, περισσότεροι ενδεχομένως, μπορεί να δυσαρεστήθηκαν από κάποιες επιμέρους επιλογές της ΝΔ, θα πω μία κουβέντα μόνο: δείτε τη μεγάλη εικόνα. Αφήστε στην άκρη τις όποιες επιμέρους δυσαρέσκειες μπορεί να έχετε, τις διαφωνίες σας», σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να τον εμπιστευτούν ξανά και υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στον τόπο. «Σκεφτείτε ένα μέτριο αποτέλεσμα πόσο πίσω θα μας πάει, αφού θα έχουμε μια αντιπολίτευση που θα λέει: Δεν έχετε νομιμοποίηση», τονίζει ο πρωθυπουργός.

3. Δεξιό ακροατήριο

Είναι οι ψηφοφόροι που είχαν επιλέξει στις προηγούμενες εκλογές την Ελληνική Λύση, τη Νίκη ή τους Σπαρτιάτες που πλέον έχουν τεθεί εκτός κούρσας. «Θα ήθελα να αναλογιστούν αυτοί οι συμπολίτες μας αν πραγματικά τα κόμματα αυτά δικαίωσαν τις προσδοκίες σας ή αν απλά ήταν μια φωτοβολίδα, ένα πυροτέχνημα, που ουσιαστικά, πολιτικά σας εξαπάτησαν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από την Κατερίνη, καλώντας τους να στηρίξουν τη ΝΔ, «τη μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη σήμερα».

Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά σε περιοχές -κυρίως της Βόρειας Ελλάδας- που τα μικρότερα αυτά κόμματα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά, ο πρωθυπουργός προτάσσει στη ρητορική του θέματα που σχετίζονται με την άμυνα, την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Ούτε τυχαίο είναι επίσης το γεγονός ότι σε δύο εβδομάδες περίπου, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στα ναυπηγεία του Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra τις οποίες αγόρασε η χώρα μας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκρυπτογραφούν και τα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, από τα οποία ξεχωρίζουν θετικά τη δημοφιλία και υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών και αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις σε θέματα απονομής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου.

Γαλάζιο στέλεχος συσχετίζει το τελευταίο κυρίως με την εξέλιξη της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών, η οποία εξακολουθεί να βαραίνει πολιτικά τη ΝΔ. Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προς όφελος του κυβερνητικού κόμματος συντελεί «η απουσία ουσιαστικής εναλλακτικής πολιτικής πρότασης για τον τόπο», κάτι στο οποίο επενδύει το πρωθυπουργικό γραφείο, με φόντο την 9η Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v