Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντιλ δισεκατομμυρίων με την ExxonMobil κλείνει η Αγκυρα

Τις διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό κολοσσό για πολυετή συμφωνία προμήθειας LNG αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Τα νέα δεδομένα.

Ντιλ δισεκατομμυρίων με την ExxonMobil κλείνει η Αγκυρα

Η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για μια συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Η Τουρκία, η οποία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο, επιδιώκει να οικοδομήσει ένα «νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού» που θα την κάνει λιγότερο εξαρτημένη από οποιονδήποτε μεμονωμένο εταίρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή της στους Financial Times.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται εν μέσω βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αφού η Άγκυρα απέρριψε το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον συμφώνησε να πουλήσει στην Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Έρχονται επίσης καθώς η Τουρκία επιδιώκει να επανατοποθετηθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Η Τουρκία θα εξασφάλιζε έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως μέσω της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που συζητείται με την Exxon, είπε ο Μπαϊρακτάρ, προσθέτοντας ότι το σύμφωνο μπορεί να διαρκέσει για μια δεκαετία.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας της Exxon είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά η αποστολή 2,5 εκατομμύρια τόνων LNG στην Τουρκία θα κόστιζαν επί του παρόντος περίπου 1,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις τιμών από την υπηρεσία δεδομένων Argus.

Οι υπό συζήτηση 2,5 εκατ. τόνοι LNG θα ήταν αρκετοί για να καλύψουν περίπου το 7% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της FT. Πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε 5 εκατ. τόνους LNG από τις ΗΠΑ στην «spot» αγορά όπου αγοράζεται και πωλείται ενέργεια για επικείμενη παράδοση, είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Exxon έχει φιλόδοξα σχέδια να επεκτείνει το χαρτοφυλάκι LNG σε 40 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030, περίπου διπλάσιο από αυτό που ήταν το 2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v