Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα» Fed για υψηλά επιτόκια διαρκείας

Τους τελευταίους μήνες δεν έχει υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, τονίζει η κεντρική τράπεζα. Επιβραδύνει τον ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού. Σε υψηλό 23 ετών διατήρησε τα επιτόκια.

«Σήμα» Fed για υψηλά επιτόκια διαρκείας

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε όπως αναμενόταν αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 23 ετών του 5,25% με 5,5%, ενώ παράλληλα έστειλε «σήμα» ότι δεν βλέπει περαιτέρω πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) δεν αναμένει ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσει τα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς το 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. 

«Τους τελευταίους μήνες δεν έχει υπάρξει περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό» σημειώνουν οι αξιωματούχοι της Fed. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνει τον ισολογισμό της από την 1η Ιουνίου. Ειδικότερα, θα μειώσει στα 25 δισ. δολάρια το όριο όσον αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που αφήνει να λήξουν κάθε μήνα χωρίς να τα επαναγοράσει. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ανακοινωθέν της Fed υπογραμμίζει ότι παραμένει υψηλός, επαναλαμβάνοντας μια φράση που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η αφαίρεση της θα αποτελέσει προπομπό της έναρξης των μειώσεων επιτοκίων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v