Κατάρ: Οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς μετά τις εξελίξεις στη Ράφα

Τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε διαπιστώσει κάποια δυναμική, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σχεδόν σε αδιέξοδο, δήλωσε ο Καταριανός πρωθυπουργός.

Κατάρ: Οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς μετά τις εξελίξεις στη Ράφα

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα έφερε οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ, που είναι μεσολαβητής στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται "σχεδόν σε αδιέξοδο".

"Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε διαπιστώσει μια κάποια δυναμική, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σχεδόν σε αδιέξοδο", δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπεν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι κατά το Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.

"Βεβαίως αυτό που συνέβη στη Ράφα μας έφερε πίσω", σημείωσε.

Το Κατάρ, που φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στην Ντόχα από το 2012, έχει αναλάβει -μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ- εδώ και μήνες να μεσολαβήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ πρόσθεσε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος.

"Καθιστούμε σαφές σε όλους: η δουλειά μας περιορίζεται στην μεσολάβησή μας", πρόσθεσε. "Αυτό είναι που κάνουμε, αυτό είναι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε".

Επίσης διευκρίνισε ότι η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στα δύο μέρη αφορά την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.

Πάνω από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό την διοίκηση της Χαμάς. Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν όμηροι άλλοι 252, οι 133 από τους οποίους πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

"Υπάρχει μία πλευρά που θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος και μετά να μιλήσει για τους ομήρους και υπάρχει μια άλλη πλευρά που θέλει τους ομήρους και θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο. Όσο δεν υπάρχει κάποια κοινή αντιμετώπιση αυτών των δύο πραγμάτων δεν θα οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα", σημείωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

"Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια για το πώς να σταματήσει ο πόλεμος από την ισραηλινή πλευρά. Δεν πιστεύω ότι το εξετάζουν αυτό ως επιλογή (...), ακόμη κι όταν μιλάμε για μια συμφωνία και για το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας", πρόσθεσε ακόμη ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Το Ισραήλ επισημαίνει "με τις δηλώσεις του ότι θα παραμείνει εκεί (σ.σ.: στη Γάζα), ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο. Και δεν υπάρχει καμία σαφήνεια όσον αφορά το πώς θα είναι η Γάζα ύστερα από αυτό", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v