Βόμβα στα θεμέλια των πανεπιστημίων η αντιμεταναστευτική πολιτική Σούνακ

Οι προειδοποιήσεις ηγετικών στελεχών της βρετανικής βιομηχανίας υποστηρίζουν πως ο αντίκτυπος στα πανεπιστήμια μπορεί να επηρεάσει τις εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα. «Ανησυχούν βαθιά» για τη μείωση των αιτήσεων φοιτητών από το εξωτερικό.

Βόμβα στα θεμέλια των πανεπιστημίων η αντιμεταναστευτική πολιτική Σούνακ

Μια ομάδα επικεφαλής μεγάλων εταιρειών προειδοποίησε στη Βρετανία τον πρωθυπουργό Ρίκι Σούνακ ότι οι αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τον πανεπιστημιακό τομέα στη χώρα.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, οι προειδοποιήσεις ηγετικών επιχειρηματικών στελεχών της βρετανικής βιομηχανίας υποστηρίζουν πως ο αντίκτυπος στα πανεπιστήμια μπορεί να επηρεάσει τις εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα.

Οι FT εξηγούν:

Σε επιστολή τους προς τον Ρίσι Σούνακ, τα αφεντικά σε ισχυρούς ομίλους συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών εξόρυξης, μεταλλευτικής και μεταλλουργίας, Anglo American και Rio Tinto καθώς επίσης του βιομηχανικού ομίλου Siemens, δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών κενών και τη μείωση των αιτήσεων φοιτητών από το εξωτερικό ως «αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής».

Είπαν ότι με αυτή τη σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό που ακολουθεί η κυβέρνηση του Συντηρητικού κόμματος, κινδυνεύει «να υπονομεύσει τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι ξένοι φοιτητές στη βάση των δεξιοτήτων, στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό και στη διεθνή επιρροή», καθώς και να οδηγήσει στη μείωση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη βιομηχανική συνεργασία.

Η παρέμβαση των επικεφαλής ισχυρών εταιρειών ήρθε καθώς οι υπουργοί κλήθηκαν να καταργήσουν τη νisa στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (graduate visa programme) από την ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια εξέτασης της πρότασης.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει στους αλλοδαπούς φοιτητές να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία έως και δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, εν μέσω φόβου ότι θα χρησιμοποιηθεί αντιπολιτευτικά από την ακροδεξιά πολιτική πτέρυγα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v