Ελ-Εριάν: Η Fed ρισκάρει με τα ψηλά επιτόκια

«Εντελώς αυθαίρετος» ο στόχος για πληθωρισμό 2%, τονίζει ο Ελ-Εριάν. Κίνδυνος να θυσιαστεί ανάπτυξη χωρίς λόγο από τη διατήρηση των επιτοκίων σε ψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

Ελ-Εριάν: Η Fed ρισκάρει με τα ψηλά επιτόκια
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy

Η καθυστέρηση των μειώσεων επιτοκίων από τη Fed ενέχει τον κίνδυνο να διαπράξει η κεντρική τράπεζα σοβαρό λάθος, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

«Η Fed έκανε στροφή στην πολιτική της λόγω των οικονομικών δεδομένων. Η στροφή είναι η αντίθετη από αυτήν που έκαναν τον Δεκέμβριο. Τώρα πρέπει να αλλάξουν και πάλι πορεία» τόνισε στο Bloomberg ο πρόεδρος του Κουίνς Κόλετζ στο Κέιμπριτζ. «Καθώς η Fed κάνει τη στροφή αυτή και μένει ψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα, η αγορά πηγαίνει προς την άλλη κατεύθυνση» σημείωσε. 

«Η Fed θα πρέπει να αλλάξει πορεία, όχι στη βάση των στοιχείων για τον πληθωρισμό αλλά στη βάση της πραγματικής οικονομίας» πρόσθεσε. 

«Είναι ο στόχος για τον πληθωρισμό ο σωστός στόχος; Όλοι λέμε ότι θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 2%. Το 2% είναι εντελώς αυθαίρετο. Αν επιδιώκουμε τον λάθος στόχο για τον πληθωρισμό, ο κίνδυνος ενός λάθους, όπου εδώ λάθος σημαίνει ότι θυσιάζεται ανάπτυξη χωρίς λόγο, ο κίνδυνος ενός λάθους είναι υψηλός» υπογράμμισε. 

«Είναι ένας κόσμος υψηλότερου πληθωρισμού. Και ερχόμαστε από έναν κόσμο χαμηλότερου πληθωρισμού» σημείωσε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v