Κλειδί η πείρα του προσωπικού και η ετοιμότητά μας

«Ακόμα και αν υπάρξουν κρούσματα το καλοκαίρι, δεν θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα», εκτιμά ο κ. Άγγελος Πεφάνης, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος στο «Σωτηρία».

Κλειδί η πείρα του προσωπικού και η ετοιμότητά μας

Η πείρα του προσωπικού και η καλύτερη ετοιμότητα του συστήματος υγείας θα αποτελέσουν το κεφάλαιο της χώρας μας σε ενδεχόμενο νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα παραπάνω επισημαίνει στο «Health & Care» ο Άγγελος Πεφάνης, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής Λοιμώξεων «Σωτηρία». Το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται, δέχτηκε πολύ μεγάλη πίεση κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας και η γνώμη του, ως συντονιστή λοιμωξιολόγου, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στο ερώτημα τι αναμένεται την επόμενη μέρα της πανδημίας, ο κ. Πεφάνης σημειώνει πως αυτό μόνο ένας προφήτης μπορεί να το καθορίσει.

Εκτίμησε, ωστόσο, πως και να υπάρξουν κρούσματα το καλοκαίρι, δεν θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα. «Έχουμε πείρα και καλύτερη στελέχωση, τουλάχιστον στο νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για το αν οι αναμενόμενες θεραπείες δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ο κ. Πεφάνης απαντά πως δεν υπάρχει στην ουσία κάτι νέο και πως το μόνο καινούργιο είναι η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς με Covid-19.

«Είναι η πιο ελπιδοφόρα από άλλες. Δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα, παρότι έχουν προκύψει αρκετά δεδομένα από μεγάλες μελέτες που έχουν διενεργηθεί στο εξωτερικό. Η χορήγηση του πλάσματος θα γίνεται σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες, από τους οποίους θα προκύπτει πως θα έχουν χειρότερη έκβαση από άλλους».

Στην ερώτηση πόσο εύκολο είναι να χορηγηθεί πλάσμα σε έναν ασθενή, ο κ. Πεφάνης τονίζει πως η χορήγηση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και μπορεί να πραγματοποιηθεί όπως γίνεται σήμερα σε ασθενείς που χρειάζονται πλάσμα κατά τη νοσηλεία τους.

Για τη ρεμντεσιβίρη σχολίασε πως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από ένα ενδοφλέβιο φάρμακο, αλλά από ένα εμβόλιο ή από ένα χάπι: «Η ενδοφλέβια χορήγηση είναι πρόβλημα για ένα τόσο συχνό νόσημα. Βέβαια, η εταιρεία δοκιμάζει σήμερα να το φτιάξει σε εισπνεόμενη μορφή και ενδεχομένως να χορηγηθεί και πιο γρήγορα στην πορεία της νόσου. Μένει να δούμε την αποτελεσματικότητα».

Αναφερόμενος στα εφόδια που έχουν μείνει από το πρώτο κύμα, υπογραμμίζει πως «δεν φοβόμαστε τον ιό όπως πριν».

Η κλινική του κ. Πεφάνη συμμετέχει, μαζί με άλλα ιδρύματα από τέσσερις χώρες, σε μια μεγάλη μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, σε σχέση με τον εντοπισμό ορισμένων προγνωστικών παραγόντων για τη νόσο.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εργαλείο, στο οποίο θα καταγράφονται τα δεδομένα του ασθενούς από την πρώτη μέρα της νοσηλείας του και θα προκύπτουν τα ενδεχόμενα έκβασης.

v