Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έσωσαν τα προσχήματα στο χρηματιστήριο

Στις 851 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης έχοντας προηγουμένως κινηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 4,3%. Στα 122 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών.

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έσωσαν τα προσχήματα στο χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας την “νότια” κίνηση των Διεθνών Αγορών και διαψεύδοντας, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους όσους πίστευαν ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, μη επηρεαζόμενο από την επερχόμενη, με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Όλα ξεκίνησαν από το χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Wall Street, που διέγραψε $1,5 τρισ. κεφαλαιοποίησης, με τον Dow Jones να καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2020, τον S&P 500 τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο Nasdaq βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data, με τις Εταιρείες Λιανικού Εμπορίου να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Εννοείται ότι οι πιέσεις μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στην Ασία και αργότερα στην Ευρώπη, ενώ όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, αναφέρονται στην δραστική αλλαγή του επενδυτικού τοπίου και στην εντεινόμενη αναζήτηση ρευστότητας από τους επενδυτές, η οποία συμπαρασύρει χαμηλότερα οτιδήποτε εμπεριέχει επενδυτικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, “οι μετοχές και άλλα Assets υψηλού επενδυτικού κινδύνου, θα συνεχίσουν να πιέζονται από τον πληθωρισμό και την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, οι οποίες εντείνουν τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση”.

“Το χθεσινό ‘μακελειό στο NYSE είναι, πιθανότατα, ένα ‘αστείο’, σε σύγκριση με την καταστροφή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ‘ταύροι’ τους επόμενους μήνες και χρόνια”, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners Global, Scott Minerd, σε συνέντευξή του στο MarketWatch.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, “η μεταβλητότητα μιας Αγοράς, αν και διαμορφώνει ένα ιδανικό σκηνικό για τους ημερήσιους παίκτες και τους κυνηγούς της γρήγορης απόδοσης, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, που αναζητούν ένα λιγότερο τοξικό περιβάλλον. Αν ένα Χρηματιστήριο λειτουργεί σε μια λογική ‘όλα πάνω, όλα κάτω’ και έχει μια ακραία συμπεριφορά ημερήσιων αποδόσεων, είναι λογικό να απομακρύνει τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που έχουν πιο μακροπρόθεσμους ορίζοντες. Συμπερασματικά, ‘σε ένα Χρηματιστήριο μεταβλητότητας οι επενδυτές αγοράζουν τη διακύμανση. Σε ένα Χρηματιστήριο ηπιότερων συστημικών διακυμάνσεων, οι επενδυτές αγοράζουν τις Εταιρείες”.

Μια ματιά πίσω θα εξηγήσει ίσως και την αίσθηση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες για την Ελληνική Αγορά: Τα έτη 2012, 2015 και 2020 αποτελούν τις πιο “τοξικές” χρονιές της τελευταίας δεκαετίας.

H ετήσια μεταβλητότητα ξεπέρασε το 40%, το οποίο μεταφράζεται σε μεγάλες κινήσεις για τον Γενικό Δείκτη και κινήσεις πανικού για τις μετοχές.

Κατά τις χρονιές 2012 και 2015 σημειώθηκαν σημαντικά πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα, που συνδέθηκαν με την παραμονή της Χώρας στη Ζώνη του Ευρώ, ενώ το 2020 η έντονη μεταβλητότητα αποδίδεται στην πανδημία, το κλείσιμο της Οικονομίας και της ύφεσης που ακολούθησε.

Βασικός φορέας μεταβλητότητας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν ο Τραπεζικός κλάδος. Στην κλασσική, πια, μέτρηση της πίεσης που δέχθηκε η Ελληνική Αγορά όλα αυτά τα χρόνια, προκύπτει ότι από το 2020 και μετά ο Τραπεζικός κλάδος έπαψε να αποτελεί το βασικό αρωγό μεταβλητότητας στο Χ.Α.

Από το 2012 έως το 2020 οι Τράπεζες ακολουθούσαν ένα δικό τους πτωτικό δρόμο, ο οποίος λειτούργησε στρεβλωτικά και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, αφού οι τιμές των μετοχών των Τραπεζών, πρακτικά, μηδενίστηκαν δύο φορές.

Έτσι ενώ ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διαπραγματεύεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ 750 και 950 μονάδων, στην πραγματικότητα διαπραγματεύεται μεταξύ 1500 και 3000 μονάδων.

Για τους επενδυτές του 2007 που δεν είχαν Τραπεζικές μετοχές και είδαν το Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 5000 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης αυτή την περίοδο είναι σαν να διαπραγματεύεται στο 60% αυτής της απόστασης.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος, όπως καταγράφεται στους μέσους ημερήσιους τζίρους τα τελευταία χρόνια και η σταδιακή διάχυση σε ένα ευρύτερο φάσμα μετοχών, έχει αυξήσει το βάθος της Αγοράς, βοηθώντας και στην προσέλκυση κεφαλαίων συντηρητικότερου προφίλ.

“Αν μη τι άλλο και η ένταξη Ελληνικών μετοχών σε διεθνείς δείκτες, έχει συνδράμει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η μείωση της μεταβλητότητας δεν εξαρτάται μόνο από το εσωτερικό οικονομικό περιβάλλον, είναι ωστόσο μια ένδειξη ωριμότητας, ειδικά σε μια Αγορά που έχει ταλαιπωρηθεί όσο λίγες άλλες”, επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Εν τω μεταξύ, με διαθέσεις σχετικής αποκλιμάκωσης κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 3,532%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, ηγήθηκε και της σημερινής πτωτικής κίνησης, με την μετοχή της Πειραιώς να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά χαμηλά και την μετοχή της Alpha Bank σε χαμηλά 14 μηνών, ενώ η εικόνα “mini sell off”, επικράτησε σε όλο, σχεδόν, το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Σε νέα χαμηλά 18 μηνών, η μετοχή της ΔΕΗ (-2,21%).

Χωρίς αμφιβολία, τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν έλειπαν οι πρωτοβουλίες που πήραν οι λίγοι αγοραστές στον τίτλο του ΟΤΕ και ο οποίος “έβαλε πλάτη” στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, ενώ σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 5 μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. πέρασε εκ νέου ο ΟΤΕ (8,1 δισ. ευρώ), ακολουθούμενος από ΕΕΕ (7,4), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (3,3), Εθνική (2,9), ΔΕΗ (2,4), Μυτιληναίο (2,2), Alpha Bank (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αν δεν αλλάξει ριζικά το διεθνές κλίμα, ακόμα και αν δεν αποκλείεται κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα (Alpha Bank -4,86%, Εθνική -5,70%, Eurobank -1,53%, Πειραιώς -7,82%).

Ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 531,09 μονάδες (-6,06%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 540,53 (-4,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 540,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,35%.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του ΔΤΡ, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 567 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 599 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 613 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 616 – 624 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 644 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει με κλεισίματα χαμηλότερα των 550 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 – 490 και 470 μονάδες.

Οριακά καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΟΤΕ (+6,01%) και ΟΠΑΠ (+0,45%).

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΒΙΟ (-5,47%) και ΜΥΤΙΛ (-4,79%).

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρώτος τίτλος του FTSE25 που γύρισε σε θετικό βηματισμό, ήταν αυτός του ΟΤΕ (+6,01% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), αλλά αξίζει υπενθύμισης ότι η μετοχή ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας και την κίνηση της μετοχής προς νέα πολυετή υψηλά, θα ήταν θετική ένδειξη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 18,46 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 16,49 – 16,45 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (-3,12%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ από τα πρόσφατα χαμηλά 26 μηνών, η μετοχή “μέτρησε” έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” χαμηλότερα των 17,60 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη 20,60 – 21,24 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών.

Σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις και ανεξάρτητα τελικού κλεισίματος, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-1,68%) δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Χρειάζεται προσοχή, διότι αν οι πωλητές πετύχουν κλείσιμο χαμηλότερα των 6,91 ευρώ, η μετοχή θα δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης 7,34 – 7,46 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Με σαφείς πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις από τα 6,85 ευρώ (κλείσιμο 21/4), η μετοχή της Lamda Development (-1,27%), ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε και από την ανακοίνωση της Εισηγμένης, σύμφωνα με την οποία “αναβάλλεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 25/5, όπως και η τηλεδιάσκεψη στις 26/5, έστω και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι επί θύραις είδηση. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται αντίδραση που θα υπερβεί τα 6,27 – 6,30 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και το κλείσιμο υψηλότερα των 6,85 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+160%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+114,52%), ΕΥΠΙΚ (+50,2%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Τρίτη συνεδρίαση αντίδρασης, από τα χαμηλά 14 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+2,26%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Unibios (+0,93%) και Cenergy (+2,31%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΒΙΣ (+20%), ΒΙΟΚΑ (+1,36%), ΟΛΘ (+0,79%), ΚΛΜ (+0,32%), ΛΥΚ (+0,30%), ΓΕΒΚΑ (+2,16%), ΒΙΟΤ (+5,62%), ΛΟΥΛΗ (+0,47%) και ΑΣΤΑΚ (+3,50%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 843 (ημερήσιο “stop long”), ή έστω υψηλότερα των 832 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), οι αγοραστές έχουν μικρό δικαίωμα στην ελπίδα να αναχαιτίσουν την πτώση και να επιδιώξουν αναμέτρηση με τις 887 – 899 μονάδες, μέσα στις οποίες συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 832 μονάδες, θα είναι θέμα χρόνου η δοκιμασία της ζώνης 817 – 782, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Για τον FTSE25, οι στηρίξεις στις 2052 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2000 και 1975 – 1970 μονάδες. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 2141 – 2171, μέσα στην οποία στριμώχνονται οι δύο ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Αν υπερκεραστεί με συνεχόμενα κλεισίματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τις 2221 (ημερήσιο “stop short”), 2231 και 2305 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η χειροτέρευση της ψυχολογίας στο εξωτερικό, λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την πορεία των μάκρο, θα επηρεάσουν την πορεία της Εγχώριας Αγοράς. Θα εστιάζαμε σε αμυντικές μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo”, αναφέρει η Piraeus Sec.

“Με τη Wall Street να υποχωρεί υπό το φόβο του στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα αποφύγει κύμα ρευστοποιήσεων μετοχικών τίτλων από τους διεθνείς επενδυτές και επομένως την πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το ανεπίσημο χρηματιστηριακό αξίωμα ‘sell in May and go away’, που τσακίζει Μετοχές, Ομόλογα και Βιομηχανικά Μέταλλα, βρίσκει εφαρμογή στις Παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές, που συνεχίζουν να ταλανίζονται από δραματικά υψηλή διακυμανσιμότητα και καθοδικότητα”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών μειώνουν τα εταιρικά περιθώρια κέρδους ανά μετοχή για το επόμενο τρίμηνο, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο είναι απότοκο της ακριβότερης Ενέργειας και του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Εν μέσω ανασφάλειας, τα αξιόγραφα αμυντικών κλάδων υποτίθεται ότι προσφέρουν στηρίγματα έναντι των αναπτυξιακών τίτλων, που συνοδεύονται από μεγαλύτερο beta στην πτώση.

Πιθανώς θετικές οι προοπτικές και του κλάδου της Ενέργειας, εν μέσω αύξησης των τιμών της σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Στα υπόψιν και οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης, παρότι το ισόποσο του μερίσματος μπορεί να "ακυρωθεί" μέσα σε λίγες πτωτικές συνεδριάσεις.

Το ποσοστό των μετοχών του NASDAQ που βρίσκονται πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών έχει πέσει κάτω από το 10%, ένα φαινόμενο χαμηλότατο και σπάνιο σε ιστορικά πλαίσια. Αυτή η συγκυρία ίσως αποκαλύπτει και νέες ευκαιρίες σε "υπερπουλημένους" τίτλους, με κάθε επιφύλαξη πάντως, καθώς στα Χρηματιστήρια ισχύει ότι "εχθρός του φθηνού, είναι το φθηνότερο".

Καθώς η υποχώρηση των καταναλωτικών εισοδημάτων και της τιμής των Περιουσιακών Στοιχείων πιέζει τους ισολογισμούς των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, αναλυτές φοβούνται το "σπιράλ" των επιπτώσεων στην πιστωτική επέκταση.

Στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Τραπεζικός δείκτης “κοιτάζει νότια" και με απειλητικές διαθέσεις προς τις γραμμές στήριξης του τελευταίου δωδεκαμήνου.

“Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το σύνολο της Ευρωζώνης, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης, αναμένεται να εμφανίσει υψηλότερους δείκτες ελλείμματος/ΑΕΠ και χρέους/ΑΕΠ, καθώς οι αριθμητές πλήττονται από το ενδεχόμενο Κρατικών επιδοτήσεων και μειωμένης φοροεισπρακτικής ικανότητας, ενώ το ΑΕΠ υφίσταται προκλήσεις λόγω ακριβότερων επιτοκίων και συρρίκνωσης του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος”, εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ευρώ.

Με διαθέσεις να επιστρέψουν στα Πολύτιμα Μέταλλα οι traders, επαναπροσεγγίζει τα $30000 το Bitcoin, προς τα $1990 ανηφορίζει το Ethereum.

Η Ιαπωνία εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα τον Απρίλιο. Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας έφτασαν τα 8,076 τρισ. γεν τον προηγούμενο μήνα, αυξημένες κατά 12,5% από τον προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 8,915 τρισ. γεν, από 6,953 τρισ. γεν τον Απρίλιο του 2021. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής συγκρίσιμων στοιχείων το 1979.

Η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον Κατασκευαστικό τομέα της Ευρωζώνης παρέμεινε σε σταθερό επίπεδο, σε μηνιαία βάση, τον Μάρτιο. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 3,3% στην ευρωζώνη και κατά 4,1% στην ΕΕ.

“Εκτεταμένη ανησυχία για την εξάπλωση του πληθωρισμού, εξέφρασαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας τη συνέχιση της εξομάλυνσης της πολιτικής”, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 14ης Απριλίου, που δημοσιεύθηκαν.

Oι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, κατέγραψαν άλμα 21000, στις 218000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 200000 αιτήσεις.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 2,4%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,61 εκατ. μονάδων τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει οριακά μικρότερη πτώση στα 5,65 εκατ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Reuters ότι, “οι Φορείς άσκησης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την καταπολέμηση πολλαπλών πληθωριστικών σοκ”.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, “στις δώδεκα περιόδους ύφεσης, από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δείκτης S&P 500 έχει συρρικνωθεί από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο του, κατά μέσο όρο 24%. Μια μείωση αυτού του μεγέθους από την κορυφή του S&P 500 στις 4800 μονάδες περίπου τον Ιανουάριο του 2022, θα έφερνε τον δείκτη S&P 500 στις 3650 μονάδες περίπου”.

“Οι τιμές του Πετρελαίου αυξάνονται και πάλι, γεγονός που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε αυτά τα πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτή η εξέλιξη θα κάνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να γίνουν πιο επιθετικοί, αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων”, εκτιμά η HSBC.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 22,2, από 19,1 ευρώ δίνει η Optima Bank, ενώ διατηρεί σύσταση "buy".

Όπως αναφέρει, η νέα τιμή - στόχος αντανακλά:

Τις αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις για τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες, που προσθέτουν 1,1 ευρώ στην τιμή – στόχο.

Την συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την εξαγορά της Άνεμος που προσθέτει 2,1 ευρώ στην τιμή - στόχο (μείον discount 20% καθώς επίκεινται οι ρυθμιστικές εγκρίσεις).

Η ΑΧΕ εκτιμά ότι τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA της Εισηγμένης θα κινηθούν εφέτος 69% υψηλότερα, στα 640 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να εκτινάσσονται 128% υψηλότερα, στα 262 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 838,37 μονάδες (-3,27%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 849,94 (-1,94%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 851,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,79%.

Ο τζίρος στα 122,3 εκατ., από τα οποία τα 17,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡ, ΟΤΟΕΛ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ και ΟΛΠ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 21 ανοδικούς τίτλους, έναντι 103 πτωτικών, ενώ 11 έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νέα αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη, καθώς συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.420 συμβόλαια).

Στα 1.683 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.432 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.014, 852 για τον Μάιο, 2.147 για τον Ιούνιο και 15 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.034), κινήθηκε μεταξύ 2.010 και 2.042 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 571,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.183), Εθνική (6.544), Eurobank (5.977), Πειραιώς (3.818), ΔΕΗ (529), Μυτιληναίο (759), Fourli (162), Lamda Development (113), Viohalco (162), ΟΤΕ (560), Τέρνα Ενεργειακή (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 126.673, Πειραιώς 28.884, Εθνική 26.407, MIG 30.484, Eurobank 36.709, ΔΕΗ 15.431.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                    NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.684.903 τεμ., (από 60.684.903 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.071.213 τεμ. (2.008.662), Eurobank 36.678.366 τεμ. (36.708.521), ΟΠΑΠ 1.635.526 τεμ. (1.622.121), Εθνική 6.098.780 τεμ. (5.861.100), Πειραιώς 3.671.050 τεμ. (3.695.981), ΟΤΕ 1.209.096 τεμ. (1.257.963), ΑΔΜΗΕ 1.983.144 τεμ. (1.983.144).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v