Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κάνουν «ταμείο» εξαμήνου οι επενδυτές

Πτώση στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με απώλειες σχεδόν 8% αποχαιρετούν τον Ιούνιο ΓΔ και FT 25, μεγαλύτερες για τις τράπεζες. Οι κινήσεις των εγχώριων «παικτών» και η αποχή των ξένων. Δίνουν «χρώμα» οι γενικές συνελεύσεις.

Χρηματιστήριο: Κάνουν «ταμείο» εξαμήνου οι επενδυτές

Τελευταία συνεδρίαση Ιουνίου και «ταμείο» 6μήνου.

Με μεικτές τάσεις η εικόνα στην προθεσμιακή αγορά Φρανκφούρτης, Νέας Υόρκης, από τις 822,15 μονάδες -για τον Γενικό Δείκτη- η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεδρίαση κατά τι αυξημένων συναλλαγών, πλην όμως χαμηλότερα του μέσου όρου των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ σημαντικό μέρος πραγματοποιήθηκε μέσω πακέτων. Κυρίως σε ΟΤΕ, μέσω τριών συναλλαγών και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Παρά το υποτονικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων -όπως αυτό αποτυπώνεται στον τζίρο-, την εύλογη τακτική εγχώριων θεσμικών να «κλειδώσουν» θέσεις 6μήνου, στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο «τρέχουν» διεργασίες, διεξάγονται γενικές συνελεύσεις, πραγματοποιούνται ημερίδες, παρουσιάσεις κ.λπ. που «βγάζουν ειδήσεις».

Αρκούν για μία συνολικότερη αντίδραση της αγοράς; Πολύ δύσκολα με συναλλαγές 50-60 εκατ. χωρίς ενεργοποίηση περισσότερων ξένων. Συνεπώς, καθιστώντας φιλόδοξη οποιαδήποτε σκέψη για κάτι πέραν των 850 μονάδων, σε αυτή τη φάση.

Ωστόσο είναι οι γ.σ. των Motor Oil, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α., είναι οι ανακοινώσεις βασικών μετόχων, παραγόντων της αγοράς που συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον στοχευμένα σε συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες.

Ενδεικτικά, από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ βγήκε η είδηση για πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών -μετά από ένα μήνα όμως και αφού η τιμή της μετοχής είναι πλέον 43,94% χαμηλότερα απ' ό,τι στην αρχή του έτους, η δε αποτίμηση της Επιχείρησης στα 2,01 δισ. Πάντως τεχνική αντίδραση βγήκε, κατά 2,33% στα 5,27 ευρώ. Σχετικά για τα της γ.σ. και τον σχεδιασμό της διοίκησης Στάσση αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Ενδιαφέρον Intrakat για τον 2ο γύρο του διαγωνισμού για την Αττική Οδό -σύμφωνα με την Πένυ Κούτρα- και με τη μετοχή να ενισχύεται 13,40% στα 2,37 ευρώ, εν μέσω φημολογίας-δημοσιευμάτων περί εταιρικών εξελίξεων. Σχετικές αναφορές για τη σεναριολογία και στον ΧΑΜαιλέοντα.

Προς την έκδοση εταιρικού (πράσινου) ομολόγου η Lamda Development, με την Κεφαλαιαγορά να εξετάζει/εγκρίνει -πιθανότατα αύριο- τον σχετικό φάκελο.

Γιατί ζήτησε τις γ.σ. ομολογιούχων, απαντά η ΓΕΚ Τέρνα σε ερώτημα της Ε.Κεφ., επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και θυγατρικών εταιρειών του ομίλου.

Εκτακτη γενική συνέλευση σήμερα για την εισηγμένη, τακτική για τη Motor Oil, που μετά τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση -με 3,12% στα 18,17 ευρώ- επανέρχεται πάνω από το όριο των 2 δισ. ευρώ (χρηματιστηριακή αξία).

Γενική συνέλευση και για τους μετόχους της Intracom, με τον τίτλο να ενισχύεται 10,72% στο 1,446 ευρώ.

Τέλος 6μήνου, με τον ΓΔ να μετρά απώλειες 7,97% από την αρχή του έτους.

Στις 1.976,74 με απώλειες 8,01% για τον FTSE25, στις 516,27 με μείον 10,20% για τον ΔΤΡ και με 12,93% στις 1.298,95 μονάδες για τον FTMidCap.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v