Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πελαγοδρομεί κάτω από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Μόνο η Coca Cola και ο ΟΤΕ διασώζονται από τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE 25. Πτώση άνω του 7% για την Intrakat, μετά τις ανακοινώσεις για είσοδο των εφοπλιστών. Πιέσεις για ΓΕΚ Τέρνα και Mytilineos.

Πελαγοδρομεί κάτω από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Υποχωρούν οι οικονομικοί δείκτες, διορθώνουν οι χρηματιστηριακοί. Το νέο χαμηλό -16 μηνών- για τον τελικό σύνθετο δείκτη υπεύθυνων αγορών (ΡΜΙ) της S&P Global στις 52 μονάδες τον Ιούνιο (από 54,8% τον Μάιο) συνδυαστικά με το «γύρισμα» στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης αρκούσαν για να ενεργοποιηθεί κύμα πωλήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών από τη νέα φρενήρη άνοδο του ενεργειακού κόστους, με το ράλι του φυσικού αερίου χωρίς φρένα, νωρίτερα και στα 172 ευρώ/MWh και υποχώρησης του ευρώ στα χαμηλά 20ετών έναντι του δολαρίου.

Από αυτόν τον πτωτικό ρυθμό δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με συνέπεια οι μέτριας έκτασης πωλήσεις να στείλουν τον Γενικό Δείκτη προς τα χαμηλά, αρχών Μαρτίου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως και στα ευρωπαϊκά, το κάθετο «γύρισμα» για βασικούς δείκτες, μετοχές -σε μόλις 10' και με τζίρο όχι μεγαλύτερο των 2,5-3 εκατ. μετά τις 11:05-, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να φτάσει έως τις 792,89 μονάδες.

Στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό οι εντολές, με λιγοστές εξαιρέσεις τόσο στα large όσο στα mid caps, με τις 1.900 μονάδες να χάνονται για τον FTSE25 και τις 1.270 να δοκιμάζονται για τον FTMidCap.
Με βαρίδι -σταθερά- τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ σε δεύτερο συνεχόμενο χαμηλό -νωρίτερα στις 468,72 μετά το χθεσινό των 474,53-, συνεχείς πωλήσεις και στις 4 μετοχές των συστημικών, με της Πειραιώς μάλιστα σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Εως το 0,86 και αποτίμηση επικίνδυνα προς το 1 δισ. η μετοχή της Πειραιώς προβληματίζει περισσότερο. Ενδεικτικό το γεγονός πως το 1,08 δισ. της χρηματιστηριακής αξίας είναι λιγότερο από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω της αμκ το 2021.

Επίσης ενδεικτικό της αποκαρδιωτικής εικόνας τα «χαμηλά» για ακόμη περισσότερες μετοχές σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΔΕΗ, ElvalHalcor κ.α. προστίθενται στον όλο και ευρύτερο κατάλογο, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων από ξένους και εγχώριους διαχειριστές.

Στα 57 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων, ίσως η μικρότερη σχέση/ΑΕΠ από των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης.

Παρ' όλα αυτά ενδείξεις καν για ανοδική διόρθωση δεν διαφαίνονται για άμεσα (σήμερα-αύριο), με την προσοχή να στρέφεται πλέον προς την Παρασκευή και τη βαθμολογία που θα δώσει η Fitch. Ισως από τα τελευταία χαρτιά των long, μήπως και ανασχέσουν/αντιστρέψουν τη short τάση. Επιβεβαιώνοντας -προσώρας- όσους το τελευταίο διάστημα ακολουθούν την τακτική του sell the rallies (πωλήσεις σε ανοδικές διορθώσεις).

OTE, Coca Cola και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι μόλις 3 εξαιρέσεις από τις 25 μετοχές του FTSE25, και Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Fourlis από τις 20 του FTMidCap.

Με τους πωλητές να υπερισχύουν σε 75 έναντι 27 μετοχών, όπου πλεονεκτούν οι αγοραστές. Με την αξία των συναλλαγών στα 32,2 εκατ. νωρίτερα, στις 14:50.

Σε ό,τι αφορά Intrakat και Intracom που εμπλέκονται στο σημερινό ντιλ, η πρώτη διορθώνει κατά 7% στα 2,34 ευρώ, η δεύτερη κατά 1,85% στο 1,59 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v