Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες ανοδικής... διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 785 μονάδων κινείται ο ΓΔ, με τους αγοραστές να προσπαθούν να φέρουν την αγορά σε λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η αποκοπή μερίσματος από Motor Oil και Coca Cola και η άνοδος της μετοχής των ΕΛΠΕ.

Προσπάθειες ανοδικής... διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Ευκαιρία για διεύρυνση της ανοδικής διόρθωσης στα ευρωπαϊκά, με αρωγό την προθεσμιακή αγορά της Wall Street. Δεύτερη προσπάθεια συγχρονισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και αυτή -προσώρας- περισσότερο με τα futures του S&P 500 παρά με τον DAX.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά από τα τελευταία χαμηλά των 12.390 -της Τρίτης- νωρίτερα προς τις 12.795 μονάδες. Αντιθέτως στη Νέα Υόρκη τα futures είναι στις 3.861 (0,33%), την ώρα που στο ΧΑΑ ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 787,46 μονάδες. Με αποκοπή μερίσματος 0,71/μτχ. για τη μετοχή της Coca Cola και 0,70/μτχ. της Motor Oil, o FTSE25 «άνοιξε» από τις 1.876,97 στις 1.882,42 μονάδες, με τους δύο δεικτοβαρείς τίτλους να φρενάρουν την τάση. Συνεκτιμώντας πως παράλληλα με την υποκείμενη, στην αγορά Παραγώγων τα ΣΜΕ του δείκτη κυμαίνονταν στις 1.872 μονάδες.

Ανοδική κίνηση για τα Ελληνικά Πετρέλαια, που σημειώνουν κέρδη 8%. 

Εν μέρει εξηγείται το «άδειασμα» (κυρίως) σε ΟΤΕ και Jumbo στο «κλείσιμο» της χθεσινής συνεδρίασης, που από τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η αύξηση της αξίας συναλλαγών κατά, σχεδόν, 50% σε σχέση με την Τρίτη.

Θα χρειαστούμε το σημερινό και αυριανό κλείσιμο της αγοράς για να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η εκτίμηση χρηματιστών πως το χθεσινό σχετίζεται -εν μέρει- και με την αυριανή βαθμολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Fitch. Βράδυ Παρασκευής και αφού θα είναι γνωστό το αρνητικό πρόσημο (εβδομαδιαίο) και εάν οι θέσεις που αγοράστηκαν στα χαμηλά των προηγούμενων ημερών θα μπορούσε να πουληθούν σε υψηλότερες τιμές από Δευτέρα.

Σε ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά και Εθνική, Jumbo, Cenergy, PVMezz, Dimand, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, όλες -πλην ΜΟΗ- με άνοδο.

Αύξηση συναλλαγών στα τραπεζικά χαρτιά, στην 5άδα μετά από καιρό η Πειραιώς, επιβεβαίωση της long τάσης για τον ΟΤΕ, βγαίνει αντίδραση στη ΔΕΗ, αγορές σε Mytilineos, ΟΠΑΠ, ακόμη μία θετική ημέρα -7η συνεχόμενη- για την ΕΥΔΑΠ, χαμηλότερα των 15 ευρώ της χθεσινής «πρώτης» η Dimand.

Με τζίρο 6 εκατ. στο ημίωρο, με δύο μικρά πακέτα σε Alpha Βank (500.000 στο 0,752) και Πειραιώς (500.000 στο 0,807 ευρώ), με 56/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Και από τα mid caps, να ξεχωρίζουν Cenergy, Fourlis, Τεχνική Ολυμπιακή, BriQ, Autohellas κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v