Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σπασμένα της πτώσης πασχίζουν να μαζέψουν οι long

Με μέτριες συναλλαγές η ανοδική διόρθωση στην εγχώρια αγορά. Χαρακτηριστικά short covering σε συγκεκριμένες μετοχές και υπεραντίδραση. Πάνω από 7% ανεβαίνουν ΕΛΠΕ και Εθνική, περισσότερο από 5% υποχωρεί η Motor Oil, που έκοψε μέρισμα.

Χρηματιστήριο: Τα σπασμένα της πτώσης πασχίζουν να μαζέψουν οι long

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο η ανοδική διόρθωση στα ευρωπαϊκά, συγχρονίζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εικόνα της προθεσμιακής αγοράς στη Νέα Υόρκη να διευκολύνει τις κινήσεις των αγοραστών.

Εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για επιτοκιακή πολιτική, ύφεση, είναι η σειρά των long να «γυρίσουν» την αγορά, ανακτώντας μέρος πρόσφατων απωλειών.

Στις 123,70 μονάδες με 2,36% ο EuroStoxx Banks, δεύτερη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τα τραπεζικά χαρτιά του DAX, «γύρισμα» 3,75% στις 465 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας.

Στα καθ' ημάς, χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την αντίδραση -πέραν της τάσης στα ξένα- στις θετικές αναφορές του Κλάους Ρέγκλινγκ για την ελληνική οικονομία (στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist), στον «πάγο» Μητσοτάκη στα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο.

Αυτά (αλλά όχι μόνο) συνδυαστικά με σεναριολογία για κλάδους αιχμής (πετρέλαιο-διύλιση), τις τοποθετήσεις από τα χαμηλά των τελευταίων συνεδριάσεων και την προσπάθεια προεξόφλησης της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος στην αγορά.

Με μέτριες συναλλαγές η διόρθωση -και μάζεμα από τα χαμηλά ημέρας, Τετάρτη-Τρίτη, με ανάλογες η σημερινή υπεραντίδραση. Με χαρακτηριστικά short covering σε συγκεκριμένες μετοχές, ενισχύοντας την εκτίμησή μας, που από το προσυνεδριακό σχόλιο μεταφέραμε για το χθεσινό «άδειασμα» ακριβώς με το κλείσιμο της ημέρας.

Σε Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ οι περισσότερες συναλλαγές, με επαναφορά του trading στα τραπεζικά χαρτιά.

Ενδεικτικό το 7,12% της Εθνικής στα 2,927 ευρώ, της Alpha Βank το 3,64% στο 0,7638 ευρώ, της Eurobank το 2,63% στο 0,7504 ευρώ.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς εμφανίστηκε (Economist) αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Για το πρώτο, εικόνα πιθανόν να έχουμε αύριο, μέσω Fitch. Για το δεύτερο, την Τρίτη, μέσω Αντρέα Ενρία.

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς συνδύαζαν τις στοχευμένες αγορές και σε μη τραπεζικά χαρτιά (Viohalco, AEGEAN, TITAN, ΕΛΠΕ, ElvalHalcor, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos κ.α.) και με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της 4ετίας.

Αφορμής δοθείσης, συνδυαστικά μάλιστα, το σημερινό «γύρισμα» συνολικότερα για τραπεζικές, blue chips, επιλεγμένα mid caps όπως αυτό αποτυπώνεται στις 72 μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι 31 με αρνητικό.
Μάλιστα, για 8 από τις 25 του δείκτη, το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο του 3%, φθάνοντας μέχρι 7,81% για τον τίτλο των ΕΛΠΕ.

Στα 32,5 εκατ. ο τζίρος, με συναλλαγές σε πακέτα στα 4,66 εκατ., λίγο μετά τις 14:05.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v