Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλήσεις με… μέτρο στο Χρηματιστήριο

Αποκόμιση κερδών πριν το τριήμερο οδήγησε στις 878 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. Μεικτή εικόνα στις τραπεζικές μετοχές, αγοραστές σε Mytilineos, Aegean. Ρευστοποιήσεις σε ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

Πωλήσεις με… μέτρο στο Χρηματιστήριο

Με θετικό ταμείο η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική διόρθωση του Ιουλίου.
Εβδομάδα με κύριο σημείο αναφοράς την ανακοίνωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ, συνδυαστικά με τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου, την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου. Σε μία περίοδο, που για την Ευρώπη επιβαρυντικά επενεργούν η πρωτοφανής ξηρασία, οι εκτεταμένες πυρκαγιές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει επιπρόσθετα (και) για την οικονομία.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η απουσία ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (κυρίως) από ξένα funds ήταν εμφανής, αποτυπώθηκε στην χαμηλή αξία συναλλαγών, μικρότερη της προηγούμενης εβδομάδας, στην διακύμανση δεικτών-μετοχών σε στενότερα όρια, με συνέπεια το 3,65% για τον ΓΔ να θεωρείται επιτυχία.

Ετσι, όπως επιτεύχθηκε σε "κλείσιμο" στις 878,76 μονάδες. Και στις 2.121,10 για τον FTSE25, στις 572,51 για τον ΔΤΡ και στις 1.391,84 για τον FTMidCap.

Προφανώς και η περίοδος των διακοπών δικαιολογεί μέτριες συναλλαγές ωστόσο δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που τις αποδίδουν και στις πολιτικές εξελίξεις. Το γεγονός, πως στις συνεδριάσεις της 4ης και 15ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν ανάλογα μέτριοι τζίροι ενισχύει την εκτίμηση, πως το ΧΑΑ δεν ελκύει σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια.

Συναλλαγές 11,28 εκατ. μέσω πακέτων, με 2 μεγάλα για 5.000.000 μτχ της Eurobank στα 0,953 ευρώ,
για 800.000 μτχ της ΔΕΗ στα 5,97 ευρώ αλλά και σημαντικά των 35.000 μτχ της Mytilineos στα 15,57 ευρώ,
των 167.000 μτχ της Lamda Development στα 6,32 και 2...πανομοιότυπα από 7.500 μτχ στα 9,45 αμφότερα
στον τίτλο της Autohellas.

Για την σημερινή συνεδρίαση ήταν εκ προοιμίου γνωστό, πως ορισμένοι θα επεδίωκαν να κάνουν "ταμείο" εν όψει και της αργίας της Δευτέρας, καθώς η απόδοση για τον ΔΤΡ έφθασε το 6,38% σε διάστημα εβδομάδας (και 22,83% σε μηνιαίο). Τι πιο φυσιολογικό να "κλειδωθούν" θετικές αποδόσεις, που για την Πειραιώς διαμορφώθηκε σε 14,41%, για την Εθνική σε 7,90%, για την Alpha Bank σε 7,86% και 1,96% για την Eurobank.

Αναπόφευκτο ένα περιορισμένης έκτασης profit taking εν μέσω θέρους.

H προσφορά, που βγήκε μετά τα πρώτα 15' απορροφήθηκε χωρίς ιδιαίτερη πίεση σε δύο φάσεις σε ισάριθμα "χαμηλά" για τον ΓΔ έως τις 873,63 μονάδες. Τεχνικά ο σχηματισμός τύπου W με ανάκτηση μέρους των αρχικών απωλειών στο διάστημα 16.45'-17.15' ενδεχομένως να αποτελέσει παρακαταθήκη των αγοραστών από Τρίτη, καθώς η στόχευση τους για πειστική υπέρβαση των 886 παραμένει.

Μένει να φανεί για την συνέχεια εάν η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία (20/8)(και την εύλογη προβολή της από το οικονομικό επιτελείο) θα μπορούσε να συγκινήσει μερίδα επενδυτών. Συνδυαστικά με τον σύντομο κύκλο 4 συνεδριάσεων την προσεχή εβδομάδα με καταληκτική την λήξη Συμβολαίων Αυγούστου την Παρασκευή (19/8). Ενδιαφέρον έχει να ιδωθεί εάν μερίδα επενδυτών θα επιδιώξει να προεξοφλήσει-λίγο μακρύτερα- την όποια απόφαση της ΕΚΤ (στην συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου) αν όχι από αυτήν, ενδεχομένως από Δευτέρα (22/8) και στη συνέχεια. Τα νέα δεδομένα στις ΗΠΑ αλλάζουν, εν μέρει, το σκηνικό.

Με άνοδο 3,70% η εβδομάδα για τον FTSE25, με την ανακοίνωση των μεγεθών της Coca Cola HBC, επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις να ενισχύουν τους αγοραστές.

Στο 6,01% της CC/HBC προφανώς και οφείλεται η long τάση για τον δείκτη. Οπως επίσης της Lamda Development (10,45%), Mytilineos (9,40%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (9,12%), Viohalco (8,29%), Jumbo, Motor Oil, ElvalHalcor, ΕΛΠΕ κ.α. με ενθαρρυντική ένδειξη την διάχυση του (όποιου) επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μία ομάδα 15 plus εισηγμένων/μετοχών.

Profit taking και σε mid caps, που απέδωσαν αυτές τις συνεδριάσεις (Ideal Holdings, AVAX, Entersoft, Intracom κ.α.) αλλά και συνέχιση της long τάσης για άλλα. Πλαστικά Θράκης, Papoutsanis, Profile, Cenergy Holdings ξεχώρισαν από αυτή την κατηγορία.

Στην αγορά Παραγώγων- εν όψει της λήξης της Παρασκευής- 750 ΣΜΕ στην τρέχουσα σειρά (Αυγούστου) και 242 στην επόμενη Σεπτεμβρίου ήταν σε διαπραγμάτευση λίγο χαμηλότερα, κατά 0,74% και 0,80% αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v