Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν «αμαχητί» οι 800 μονάδες

Αρνητικό ρεκόρ πενταετίας με πέντε πτωτικές εβδομάδες καταγράφεται στην εγχώρια αγορά. Βαριές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τα blue chips με τις συναλλαγές στα 61,4 εκατ. ευρώ. Η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν «αμαχητί» οι 800 μονάδες

Εικόνα επιθετικών πωλήσεων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, την οποία ακολούθησε ιδιαίτερα πρόθυμα και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ οι δοκιμαστικές “βουτιές” του Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ενεργοποίησαν και κινήσεις “stop loss”.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το κλίμα, εντός και εκτός των τειχών, δείχνει ιδιαίτερα επιβαρυμένο, η ανησυχία μεταφέρεται και στην Αγορά ομολόγων και όσο δεν αλλάζουν τα δεδομένα σε σημαντικό βαθμό, τόσο η πλαγιολίσθηση είναι το πιθανότερο σενάριο.

Από την άλλη, το ισχυρό Δολάριο καθιστά πιο δύσκολη την πορεία για τα Commodities που τιμολογούνται σε Δολάρια, καθώς τα τελευταία καθίστανται πιο ακριβά για τους επενδυτές, ενώ το μπαράζ αύξησης των επιτοκίων είναι απίθανο να σηματοδοτήσει τον περιορισμό του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες παραδέχονται τον κίνδυνο, να οδηγήσουν τις Οικονομίες τους σε ύφεση.

Μοιραία, το Σύστημα οδηγείται σε μία δεδομένη αύξηση του κόστους χρήματος, αλλάζοντας μία επενδυτική στρατηγική που επικράτησε για δώδεκα και πλέον χρόνια.

Σε αυτή την 12ετια, οι Διεθνείς Αγορές κατέγραψαν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά και τώρα διορθώνουν, ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο καλείται να χάσει αυτά που δεν κέρδισε ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου φέρνει τα “Autumn blues” στις Αγορές μετοχών, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η παρούσα περίοδος είναι ακόμα πιο επιβαρυμένη.

Έτσι, όλο και περισσότεροι προσπαθούν να αναζητήσουν τα επόμενα “επενδυτικά καταφύγια”, καθώς τα Πολύτιμα Μέταλλα δεν δικαίωσαν, μέχρι στιγμής, την φήμη τους, που τα ήθελε πρωταγωνιστές σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού.

Έτσι, μία τέτοια προσπάθεια ανίχνευσης “επενδυτικών καταφυγίων” κάνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., "ο στόχος για πληθωρισμό 2% έχει πλέον απομακρυνθεί για τις αρχές του 2025, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023. Το σενάριο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έβαλε για πρώτη φορά δυνατά στην εικόνα και το ενδεχόμενο ύφεσης. Ήδη η Οικονομία των ΗΠΑ έχει διαβεί το κατώφλι των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και από ότι φαίνεται η τάση αυτή θα ‘γράψει’ και στο σύνολο της χρονιάς.

Για τις Αγορές, ο συνδυασμός ακριβού κόστους χρήματος, πληθωρισμού και ύφεσης, μόνο διάθεση για επενδύσεις δεν δημιουργεί. Προς το παρόν δεν υπάρχει κατηγορηματική απάντηση στο τι αποτελεί “επενδυτικό καταφύγιο”, αφού φαίνεται να έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι το σημείο καμπής. Κατά περίπτωση ωστόσο θα μπορούσαν να επισημανθούν τα εξής:

Τα μετρητά στην Τράπεζα χάνουν την αξία τους από τον πληθωρισμό. Τα καταθετικά επιτόκια απέχουν σημαντικά από το να χαρακτηριστούν ελκυστικά ακόμα και για προθεσμίες μεγαλύτερες του ενός έτους.

Τα Κρυπτονομίσματα αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων, αφού ακολουθούν την κατεύθυνση των δεικτών της Αγοράς, στην πτώση δείχνουν μάλιστα και μεγαλύτερο “ζήλο”, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο αρχίζει να γίνεται πιο ασφυκτικό απομακρύνοντας κάποια κεφάλαια που αναζητούσαν μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης τώρα θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά σε ένα περιβάλλον οικονομικής συρρίκνωσης.

Τα Ακίνητα μπορεί να χάσουν σε απόδοση, σε μια συγκυρία συρρίκνωσης των εισοδημάτων, ή ακόμα χειρότερα να μείνουν απούλητα χωρίς κάποιο έσοδο. Η αύξηση των επιτοκίων επιδρά στην στεγαστική πίστη περιορίζοντας τις συναλλαγές, ενώ και η υπάρχουσα προσφορά Ακινήτων με υψηλό κατασκευαστικό κόστος δεν δημιουργεί ακόμα συνθήκες ευκαιρίας. Παρόλα αυτά διαχρονικά η αξία τους διατηρείται ελαφρώς υψηλότερα από τον πληθωρισμό.

Τα ομόλογα έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, αλλά το ερώτημα παραμένει πόσο μακρύς είναι ακόμα ο δρόμος που θα διανηθεί πριν η καμπύλη των επιτοκίων αρχίσει να αντιστρέφεται. Διαχρονικά παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις, τα ομόλογα έχουν ουδέτερη απόδοση.

Οι μετοχές απαιτούν πλέον μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου και χαρακτηριστικά ισολογισμών που να επιτρέπουν έως και τριπλασιασμό του χρηματοοικονομικού κόστους μεσοπρόθεσμα, χωρίς περιπέτειες βιωσιμότητας. Τα καλά μερίσματα μπορούν να προφυλάξουν, αλλά πλέον ο πήχης της απαιτούμενης απόδοσης έχει ανέβει πάνω από το 4%, διόλου ευκαταφρόνητο για την πλειοψηφία των Εταιρειών. Συγκριτικά με τις άλλες επενδύσεις, οι μετοχές διαχρονικά προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον πληθωρισμό. Ωστόσο η επιλογή τους θα πρέπει να λάβει υπόψη τις επιφυλάξεις που αναφέρθηκαν”, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Εν τω μεταξύ νέα, σημαντική, ανοδική κίνηση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 4,627%.

Στο 4,26% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους, ένα επίπεδο όπου είχε να βρεθεί από τον Οκτώβριο του 2007, την ώρα που η απόδοση του 10ετους βρίσκεται στο 3,81%, με την καμπύλη των δύο τίτλων να παραμένει σταθερά αντεστραμμένη (ο βραχυπρόθεσμος τίτλος προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση από τον μακροπρόθεσμο), κάτι που είθισται να εκλαμβάνεται από τους αναλυτές, ως σήμα επερχόμενης ύφεσης.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξης 31 Μαρτίου 2023.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 819,59 (+0,24%) και 795,76 μονάδων (-2,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 798,37 (-2,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 798,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,39%.

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, παραπέμπει σε νέα χαμηλά διμήνου και πλέον, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/7 (794,62 μονάδες).

Ο τζίρος στα 61 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ, ΟΤΕ, CENER, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 61 εκατ., τα 56,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη πτωτική, με τις εβδομαδιαίες απώλειες, για τον Γενικό Δείκτη, στο 4,55%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 5,88%

Να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, είναι αρνητικό ρεκόρ πενταετίας και παραπέμπουν στο διάστημα από 25/8/2017, έως και 6/10/2017, όταν ο ΓΔ είχε σημειώσει έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Στο πτωτικό, εβδομαδιαίο, “πενταρέ”, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 11,24%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά, περίπου, 6,5 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 10,66% και ο ΔΤΡ απώλειες 8,65%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (4,5), Eurobank (3,2), Εθνική (2,8), Alpha Bank (2), Μυτιληναίο (2), ΔΕΗ (2), Jumbo (1,9), Ελ. Πετρέλαια (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8) και Motor Oil (1,8 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-3,43%), ΕΤΕ (-4,03%) και ΠΕΙΡ (-5,18%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (-3,34%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 546,6 (+0,16%) και 519,49 μονάδων (-4,8%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 524,24 (-3,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 525,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,76%.

Προσοχή, ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 558 - 565 (συνωστίζονται ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων, ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων), 576 και 588 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 601 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που χαρακτηρίζεται από γενναιόδωρες έξτρα παροχές, ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι αιτήσεις συμμετοχής από την πλευρά των εργαζόμενων θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 17/10/2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα απευθύνεται σε περίπου 700 εργαζόμενους”.

Δεν είναι καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διασώθηκε μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+0,41%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή του ΟΛΠ (-1,09%), που υποχωρεί σε χαμηλά 30 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 14,16 ευρώ. Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 15,56 (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 16,37 – 16,38 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΔΕΗ (-0,48%). Το ημερήσιο “stop short” στα 5,32 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 5,47 – 5,60 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 4,98 ευρώ, θα ενεργοποιηθούν επιθετικές κινήσεις “stop loss”.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ (-3,42%), με τον τίτλο να υποχωρεί σε χαμηλά 10μηνου. Έχει δοθεί ημερήσιο σήμα “αποβίβασης”, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 16,02 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 16,20 – 16,81 ευρώ (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών). Αν η μετοχή συνεχίσει “νότια”, η επόμενη στήριξη στα 14,25 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+227,82%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+190%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΜΑΘΙΟ (+45,16%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Ιντρακόμ (+1,02%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής 0,88 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,12 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 1,5760.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν είναι πολλά τα άξια αναφοράς για τα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Βγήκε αγοραστής στο +19,44% για την ΑΝΕΠ (0%), αλλά ο χαμηλός όγκος δεν επέτρεψε την αλλαγή της τιμής.

Ανοδικά, αλλά δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΕΧ (+9%), ΛΑΝΑΚ (+2,12%), ΕΛΙΝ (+0,30%), ΝΑΥΠ (+4,90%), ΕΛΣΤΡ (+1,98%), ΕΚΤΕΡ (+1,15%) και ΜΑΘΙΟ (+0,70%).

Στην περίπτωση της ΕΧ, η μετοχή έχει ξεκινήσει από τα 1,06 ευρώ (κλείσιμο 8/9) και μέχρι το σημερινό κλείσιμο των 2,18 ευρώ (απόδοση 105,66%), έχει διακινήσει μόλις 33470 τεμ.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 41 μηνών για ΛΑΒΙ (+3,42%).

Αύξησαν συναλλαγές Άβαξ (-0,64%) και ΜΟΥΖΚ (+0,27%).

Οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και χαμηλά 28 μηνών για ΦΡΛΚ (-1,88%).

Με επιθετικότερους πωλητές, σε χαμηλά 28 μηνών η ΚΡΙ (-4,87%).

Μετά το χθεσινό +15,25%, στον απόηχο των μετοχικών ανακατατάξεων, σήμερα η μετοχή της ΙΝΤΕΤ, με συνολικό όγκο 401 τεμ. κατόρθωσε να γράψει απώλειες 5,86%.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 847 μονάδων (ημερήσιο “stop short”) για να κινηθεί προς 863 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 876 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 895, 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).

Αντίθετα, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 836 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), των 822 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 805 μονάδων, θα ενισχύσουν το σενάριο υποχώρησης προς τις 795 – 786 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σήμανε “red alert” με την απώλεια των 1955 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει το ψυχολογικό όριο στις 1900 μονάδες.

Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2034 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 2040 (ημερήσιο “stop short”) και 2051 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και να κινηθεί προς τις 2081 - 2086 (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2103, 2116 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2168 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Σε περίπτωση περαιτέρω αδυναμίας, θα αναζητούσαμε καλό σημείο εισόδου σε Εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo”, αναφέρει η Piraeus Securities.

“Η αδύναμη επενδυτική ψυχολογία θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά”, σύμφωνα με την εκτίμηση της Euroxx Sec.

“Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να αλλάξουν, με την ψυχολογία να παραμένει αρνητική”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

“Ανοδικές αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρχουν, αλλά η τάση παραμένει πτωτική και για τον ΓΔΧΑ, ο οποίος νομοτελειακά συσχετίζεται με την πορεία των διεθνών δεικτών. Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο διεθνές τοπίο η προσέγγιση της περιοχής των 790 - 780 μονάδων, η οποία αποτελεί και το κάτω εύρος των εκτιμώμενων τιμών για την περίοδο, είναι ιδιαίτερα πιθανή. Ωστόσο, σημειώνουμε για άλλη μία φορά, ότι εξετάζουμε ενίσχυση θέσεων πάντα κατά περίπτωση”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Με σημαντική πτώση έκλεισε η εβδομάδα που μας πέρασε, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει κοντά την κρίσιμη στήριξη των 795 μονάδων. Τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιεύουν αρκετές Εισηγμένες επισκιάζoνται από το αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα, που έχει επιδεινωθεί σημαντικά τόσο από την επιθετική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, αναφορικά με τα επιτόκια (που θα συνεχιστεί και το 2023), αλλά και από την αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Η απόδοση του Ελληνικού Ομολόγου αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται στα επίπεδα του 4,6%, από 4,2% προηγουμένως, εξέλιξη που αποτυπώνει το αυξημένο ρίσκο. Με την επενδυτική ψυχολογία να είναι αρνητική, αναμένουμε η Εγχώρια Αγορά, βραχυπρόθεσμα, να ακολουθήσει την τάση των μεγάλων Χρηματιστήριων του εξωτερικού. Στις 26/9 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου o ΟΛΠ, ακολουθεί ο ΑΔΜΗΕ στις 28/09, ενώ την Πέμπτη στις 29/9, θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους οι Lamda Development και η ΕΥΑΘ. Βασικός κίνδυνος της επόμενης εβδομάδας οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και η πορεία των τιμών Ενέργειας τόσο στο Αέριο, όσο και στο Πετρέλαιο. Η επενδυτική μας στρατηγική είναι υπό αναθεώρηση. Ωστόσο θα εξετάζαμε μεμονωμένα το κτίσιμο θέσεων σε ποιοτικές Εταιρείες που διαθέτουν ισχυρή οικονομική θέση και δυνατό επιχειρηματικό πλάνο”, σημειώνει η Merit Sec.

“Πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας και τα επίπεδα των 800 μονάδων στο κλείσιμο, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν και το κύμα των συνεχόμενων ρευστοποιήσεων δεν είναι πρωτοφανές για τα πρόσφατα Ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα, αυτή την φορά υπαγορεύεται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό.

Η αύξηση του κόστους χρήματος, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, έχει δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό μίγμα παραγόντων, που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα.

Ακολούθως, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης στις κυριότερες Οικονομίες του Πλανήτη, καθώς και η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις μετοχές, δεν άφησαν πολλά περιθώρια και στην Εγχώρια Αγορά να διαφοροποιηθεί, ενώ στο τέλος της εβδομάδας παρουσίασε και χαρακτηριστικά συστημικών εκροών.

Οι πιέσεις στις μετοχές δεν είχαν ποιοτικές διαφοροποιήσεις, παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων και τα ρεκόρ της φετινής κερδοφορίας των Εισηγμένων Εταιρειών.

Προς το παρόν, η παράμετρος της κερδοφορίας φαίνεται να έχει βγει εντελώς από την επενδυτική στρατηγική και ο προσανατολισμός αφορά κυρίως την προστασία του κεφαλαίου. Διαχειριστικά αυτό ισοδυναμεί με “λευκή πετσέτα”, αφού η μείωση θέσεων δεν λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους προοπτικές και δείκτες αποτιμήσεων, παρά μόνο σταθμίσεις στην έκθεση της Αγοράς.

Αν και οι αποτιμήσεις υποχώρησαν κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για μια καθολική ευκαιρία αγορών. Το ταμπλώ έχει επιμέρους φθηνές αποτιμήσεις και καλά μερίσματα, δεν έχει όμως καταλύτη που θα πληρώσει τα καλά θεμελιώδη.

Επομένως η Αγορά θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των Ξένων Αγορών, αναζητώντας επίπεδα που θα συνιστούν υπερβολή για μια τοπική αντίδραση, ή κάποιο νέο αποφασιστικής σημασίας (λήξη πολέμου, αποκλιμάκωση πληθωρισμού κλπ) για να επιστρέψει με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα θεμελιώδη των Επιχειρήσεων. Μέχρι τότε, το χρηματιστηριακό περιβάλλον θα παραμείνει νευρικό και τον πρώτο λόγο θα έχουν στην αποτύπωσή τους τα αρνητικά νέα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αποφύγει το ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους, αφού η διαγραμματική εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα φορτισμένη αρνητικά. Οι γραμμές άμυνας στις 830 και 810 μονάδες έπεσαν χωρίς ιδιαίτερη μάχη, με την Αγορά να ξαναποκτά πτωτική τάση σε ένταση και συναλλαγές, μετά την διάσπαση των 800 μονάδων.

Αν και ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, δεν αποκλείεται να δούμε την τοπική εκτόνωση της κίνησης προς τις 780 μονάδες, αφού νωρίτερα δεν μεσολαβεί κάποιο αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης. Όπως και στο παρελθόν, η αποδυνάμωση των συναλλακτικών όγκων, θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντίστροφής της τάσης.

Η ερχόμενη Παρασκευή, εκτός από την τελευταία ημέρα του εννεαμήνου είναι και η τελευταία ημέρα των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του εξαμήνου, χωρίς να αποκλείεται η άτυπη παράτασή τους έως το άνοιγμα της συνεδρίασης της 3ης Οκτωβρίου.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της ερχόμενης εβδομάδας επισημαίνουμε τις εξής: 26/9 Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, 27/9 Ideal Συμμετοχών, BRiQ, 28/9 ΑΔΜΗΕ, Τράπεζα Αττικής, 29/9 Lamda Development, ΕΥΑΠΣ, 30/9 ΟΛΠ, Space Hellas, Trastor.

Από τις Εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αναμένονται ακόμα μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν στην Ιταλία Κοινοβουλευτικές εκλογές”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, η ίδια αρνητική εικόνα και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, προς νέα χαμηλά 20ετιας υποχωρεί το Ευρώ.

Πτώση χωρίς φρένα για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $18700 υποχωρεί το Bitcoin, λίγο κάτω από τα $1300 προσπαθεί να κρατηθεί το Ethereum.

“Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν έχει πιάσει ακόμα ‘ταβάνι’ και η αύξηση των τιμών αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς, δήλωσε ότι “θα υποστηρίξει την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας τον Οκτώβριο”.

Επιδεινώθηκε η ύφεση στη Γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο. Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global, σημείωσε πτώση στις 45,9 μονάδες, από τις 46,9 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 46 μονάδες. Ο δείκτης Μεταποίησης μειώθηκε στις 48,3 μονάδες, έναντι των 49,1 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 48,3 μονάδες. Ο δείκτης των Υπηρεσιών μειώθηκε στις 45,4 μονάδες, από τις 47,7 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν 47,2 μονάδες.

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, έγινε πιο βαθιά αυτόν τον μήνα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο, από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας κάτω από το όριο των 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η Fed υποσχέθηκε ύφεση, μειώστε θέσεις στις μετοχές. Με την ύφεση ήδη εξαιρετικά κοντά στην Ευρώπη, διατηρούμε την υποεπενδεδυμένη θέση μας στην Ευρώπη, πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την κυκλική υποεπενδεδυμένη θέση στην Αναδυόμενη Ασία (πλην Κίνας). Αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από τις υπερεπενδεδυμένες θέσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο (αμυντικές). Κλείνουμε το ‘long’ μας στην Κίνα. Κόβουμε επίσης τη Λατινική Αμερική, δεδομένων των επικείμενων εκλογών στη Βραζιλία. Στους τομείς των ΗΠΑ παραμένουμε επίσης αμυντικοί. Παραμένουμε σε θέσεις ‘buy’ στην υγειονομική περίθαλψη και ‘short’ σε Χρηματοπιστωτικούς και Βιομηχανικούς κλάδους, αλλά προσθέτουμε ‘long’ θέσεις στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, αντί για τις Επικοινωνίες. Παραμένουμε ‘short’ στα Βασικά Μέταλλα, αλλά κόβουμε τον Χρυσό, λόγω της έντονης ισχύος του Δολαρίου και της αύξησης των πραγματικών αποδόσεων”, αναφέρει η Citi.

“Τσεκούρι” από την Goldman Sachs επί των τιμών - στόχων του S&Ρ 500. Η νέα τιμή - στόχος για το τρίμηνο και το εξάμηνο τίθεται πλέον στις 3600 μονάδες, από 4300 μονάδες προγενέστερα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 18 ανοδικούς τίτλους, έναντι 106 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%. 

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.529 συμβόλαια).

Στα 4.007 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.755 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.339, 1.328 για τον Οκτώβριο και 11 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.879,75), κινήθηκε μεταξύ 1.896 και 1.958 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 548,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (250.000 Eurobank, 8.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.983), Εθνική (7.400), Eurobank (2.984), Πειραιώς (9.812), ΔΕΗ (736), Cenergy (115), Ιντρακόμ (304), Μυτιληναίο (260), ΟΠΑΠ (122), ΟΤΕ (326), Viohalco (204), ΓΕΚ (190), Τέρνα Ενεργειακή (405).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 84.556, Πειραιώς 36.771, MIG 13.564, ΔΕΗ 23.334, Eurobank 18.880, Εθνική 14.621.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                           Name of Issuer                NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.977.876 τεμ., (από 60.352.604 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.776.332 τεμ. (2.801.332), Eurobank 34.134.612 τεμ. (34.134.612), ΟΠΑΠ 1.451.255 τεμ. (1.451.874), Εθνική 10.128.488 τεμ. (10.132.956), Πειραιώς 1.611.640 τεμ. (1.611.640), ΟΤΕ 991.711 τεμ. (988.625).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v