Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προς νέα υψηλά οι τράπεζες

Ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με πλεονέκτημα οι long, μετά την αναβάθμιση από τη Fitch. January Effect για το ΧΑ, στην πρώτη τετράδα των υψηλότερων αποδόσεων διεθνώς. Στο επίκεντρο των αγοραστών οι τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Προς νέα υψηλά οι τράπεζες

Για την πανηγυρική επιβεβαίωση του January Effect θα επιχειρήσουν σήμερα-αύριο οι long.

Παράλληλα με την προσοχή τους στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ουάσιγκτον, Φρανκφούρτη και Λονδίνο και με το μότο της Goldman Sachs να ξεχάσουν την ύφεση στην Ευρώπη, εκκινούν από 15.150 μονάδες για τον DAX, από τις 7,765% για τον FTSE100, με τα futures του S&P500 από 0,20% υψηλότερα.

Από τις 1.015,48 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που συμπεριλαμβάνεται στα χρηματιστήρια με τη μεγαλύτερη απόδοση για τον Ιανουάριο. Με 9,2% μέχρι και την Παρασκευή στην τέταρτη θέση πίσω από Πράγα, Μαδρίτη και Παρίσι, οι αγοραστές μπορεί να διεκδικήσουν θέση στην τριάδα.

Η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την Παρασκευή τούς δίνει πλεονέκτημα, ειδικότερα σε μία συγκυρία που στον τραπεζικό κλάδο οι σταθερές εισροές έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο κατά 17% του Δείκτη Τραπεζών στις 750,42 μονάδες, σε ξεκάθαρη φορά για νέο τοπικό υψηλό.

Το «έχει δρόμο το ράλι των τραπεζών» της Morgan Stanley αποτελεί τη γραμμή τακτικής των περισσότερων ξένων επενδυτικών τραπεζών, που πλέον, με τρεις οίκους αξιολόγησης να βαθμολογούν την ελληνική οικονομία σε απόσταση μίας κλίμακας από την επενδυτική βαθμίδα, καθιστούν εφικτή την απόκτησή της μέσα στο 2023.

Στο επίκεντρο σήμερα η Πειραιώς (1,82 ευρώ) μετά την αποπληρωμή TLTROs 6 δισ., σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν/παρουσιασθούν οι στόχοι της διοίκησης για φέτος. Επίσης τρεις οι διεκδικητές για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη που πουλά η doValue, σύμφωνα με τον Χρήστο.

Παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο σημαντικές διεργασίες, εξελίξεις συντελούνται σε επίσης κλάδους αιχμής, όπως των κατασκευών-υποδομών, ενέργειας, βιομηχανικής παραγωγής, με τα επενδυτικά αποτελέσματα θετικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με Wade Adams-Δημήτρη Κούτρα για την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, τις λεπτομέρειες είχε χθες η Πένυ Κούτρα. Σχετική ανακοίνωση για τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών (σε διάστημα τριών εβδομάδων) δημοσιοποιήθηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Μια συμφωνία που αφορά άμεσα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,185 ευρώ) και έμμεσα τη Motor Oil (22,54) αλλά και τη R.E.D.S (2,48).

Από αυτό το υψηλότερο σημείο -σε σχέση με την αρχή του έτους- οι αναλυτές συνεκτιμούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, τις προοπτικές για το 2023 και διαμορφώνουν τα top picks τους για φέτος, όπως από νωρίς τα παρουσιάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Η εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας της χώρας είναι ένα από τα συν ομίλων, επιχειρήσεων που με αφορμή το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Τόκιο έχουν βλέψεις και προς την αγορά της Ιαπωνίας. Επιτελείς εισηγμένων (Mytilineos, ΔΕΗ, Viohalco, TITAN) που συμμετείχαν στην αποστολή επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό τον προσανατολισμό, εδραιώνοντας στρατηγική παρουσία με ενδεικτική τη νέα συμφωνία της Cenergy Holdings (Σωληνουργεία Κορίνθου) - Chevron Mediterranean (για το κοίτασμα Tamar).

Είναι επίσης που σε αυτή τη συγκυρία στις Βρυξέλλες ανακινείται θέμα υποστήριξης της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας κόντρα στην πολιτική Μπάιντεν.

Η ΕΕ χρειάζεται φρέσκο χρήμα, νέο κοινό ομόλογο ζητά ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, με τρεις εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Κομισιόν (με κοινή παρέμβασή τους στους FT) να προτείνουν πως πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη στις βιομηχανικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v