Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση... διαφοροποίησης στο Χρηματιστήριο

Θετική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, κόντρα στις πιέσεις των διεθνών αγορών αλλά και στην αποκομιδή κερδών στις τραπεζικές μετοχές. Στο επίκεντρο οι κατασκευές, άνοδος για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Helleniq Energy.

Επιχείρηση... διαφοροποίησης στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, προσπάθεια διαφοροποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αφορμή για μικρή διόρθωση ο γύρος νέων αυξήσεων των επιτοκίων από Fed, ECB και ΒοΕ, ενόψει του κλεισίματος Ιανουαρίου, σήμερα-αύριο, καθώς οι επενδυτές κάνουν «ταμείο» με σημαντικό θετικό αποτέλεσμα.

Από τις 15.024 μονάδες για τον DAX μαζεύεται η προσφορά, από τις 7.718 για τον FTSE100 ενώ από 0,74% και τις 4.054 μονάδες παραπέμπουν τα futures του S&P500.

Με αυτά τα πρώτα δεδομένα στην Αθήνα, οι αγοραστές αξιοποιώντας, αφενός, την αναβάθμιση από τη Fitch, αφετέρου, τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Wade Adams, ξεκίνησαν από τις 1.017,18 με εντολές έως λίγες μονάδες υψηλότερα.

Σε ΟΤΕ, Helleniq Energy, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Mytilineos, EpsiloNet, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. οι κύριες εντολές των επενδυτών, με πλεονέκτημα των αγοραστών αλλά και μερικό «κλείδωμα» θέσεων από πωλητές.

Στις 2.462 (0,14%) ο FTSE25, στις 748 (-0,31%) ο ΔΤΡ, με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε τραπεζικά χαρτιά. Το υψηλό ποσοστό απόδοσης για τον Ιανουάριο, τα διψήφια για τις 3 από τις 4 συστημικές, το πέρασμα από το «ταμείο» θεωρείται φυσιολογική κίνηση. Μένει να φανεί εάν η προσφορά των πρώτων 30'-40' σε μετοχές και των τεσσάρων που απορροφάται λίγο χαμηλότερα θα υπερκαλυφθεί από αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης. Πιθανά μετά τις 14:00-14:30, οπότε ενεργοποιείται το κύριο μέρος των εντολών από Λονδίνο.

Σε ΟΤΕ, Helleniq Energy, Mytilineos, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ η παρουσία των αγοραστών, με σταθερό αγοραστή στον τίτλο του Οργανισμού έως τα 15,19 -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- και της Helleniq Energy έως τα 7,81 ευρώ.

Με πωλήσεις στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς τα 2,115, με ανατροπή από το αρχικό των 2,24 ευρώ.

Στις 44/26 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με Κέκρωψ, Profile, Space, Ελαστρον, ΚΛΜ, MIG, ΕΚΤΕΡ από τα mid&small caps με μεγαλύτερη άνοδο.

Χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές ο τζίρος στα 10 εκατ. (11:10), με αυξημένες εισροές σε ΟΤΕ και Helleniq Energy, πιθανότατα στο πλαίσιο rotation, σύμφωνα με χρηματιστές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v