Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προέχει η... άμυνα στο Χρηματιστήριο

Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των στηρίξεων, με τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα πολυετή υψηλά. Η μετακύλιση ρευστότητας στις τράπεζες, τα «καυτά» επιχειρηματικά μέτωπα και τα σενάρια.

Προέχει η... άμυνα στο Χρηματιστήριο

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στη Wall Street, ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας και από διόρθωση
τα ευρωπαϊκά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών από οριακά χαμηλότερα επίπεδα των 1.033,02 μονάδων.

Σε αναμονή της ομιλίας του τραπεζίτη της Fed, με τα futures του S&P500 νωρίτερα οριακά θετικά στις 4.127 μονάδες, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ υποχωρεί, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει ανθεκτικότητα και το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται.

Διαφορετικό σκηνικό στα ευρωπαϊκά, μετά μάλιστα τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας -από τα «γεράκια» της ΕΚΤ- καθώς πιέζει για διατήρηση της επιθετικής πολιτικής σε επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ για ακόμη μία συνεδρίαση επιτεύχθηκε η διαφοροποίηση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, με τους επενδυτές να συνεχίζουν στην τακτική της μερικής κατοχύρωσης-αναδιάταξης θέσεων (στα 9,18 εκατ. ο τζίρος μέσω συμφωνημένων εντολών σε σύνολο 90 εκατ.), μέρος του ενδιαφέροντος να μεταφέρεται σε επιλεγμένα mid caps, ενώ σε επιμέρους περιπτώσεις σημειώθηκαν ακραίες μεταβολές κυρίως σε μετοχές επικαιρότητας των small caps.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, παρά το γεγονός πως το 90% του τζίρου πραγματοποιήθηκε στις συνήθεις 6-8 μετοχές-επιλογές κυρίως ξένων, ήταν υψηλός ο απόλυτος αριθμός σε τεμάχια (ενδεικτικά στη MIG έφθασαν τα 37,3 εκατ. τμχ.).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να βρίσκει αντίσταση στις 805,97 μονάδες, αλλά με σημαντικές συναλλαγές για Πειραιώς (7,21 εκατ. τμχ,), Eurobank (6,03 εκατ.), Εθνική (1,16 εκατ,) με αγοραστές σε αρκετά υψηλότερες τιμές και Alpha Bank (5,35 εκατ.) οριακά με πωλητές.

Συνδυαστικά με τη διόρθωση για Mytilineos (23,92 ευρώ), Motor Oil (22,30), ΟΠΑΠ (14,22), φαίνεται πως μέρος της ρευστότητας (κυρίως υπεραξιών) μετακυλίστηκε στα τραπεζικά χαρτιά, που «τρέχουν» x2 σε σχέση με την αγορά.

Κινητικότητα σε τμήμα της μεσαίας-χαμηλής κατηγορίας, με τις εξελίξεις σε MIG-Attica Group-Πειραιώς να συντηρούν την... αδρεναλίνη (και το trading) στο κόκκινο. Πλούσιο παρασκήνιο και σήμερα στον ΧΑΜαιλέοντα, τα «κουκιά» στο μετοχολόγιο και τις «πυρηνικές» λύσεις για STRIX και Πειραιώς. Το 91,84% για τη μετοχή της MIG σε εβδομάδα είναι ενδεικτικό. Ενδοσυνεδριακές κινήσεις βραχυπρόθεσμων που ενέχουν το ρίσκο εγκλωβισμών σε «γυρίσματα» λ.χ. της Attica Bank από το 0,22 στο 0,176 ευρώ.

Παράλληλα επιχειρηματικές εξελίξεις και συμφωνίες φέρνουν στο προσκήνιο κλάδους όπως αυτός των ακινήτων-ΑΕΕΑΠ, με το deal της Alpha Βank με Dimand-Premia να έρχεται λίγες μέρες μετά τη συμφωνία μετόχων της ΚΛΜ με Intracom Holdings, που αναζωπύρωσε σενάρια «οχηματολογίας» κ.α. Ο Χρήστος Κίτσιος έχει τις λεπτομέρειες για το τι κερδίζει η Alpha Bank από το deal και τι σηματοδοτεί για τον κλάδο η σύμπραξη των Dimand-Premia (σε στοχευμένα/επιμέρους επενδυτικά προγράμματα).

Δεδομένης της αβεβαιότητας στα ευρωπαϊκά, πιθανότατη τακτική η αμυντική. Με κύριο μέλημα, όπως και εχθές, των στηρίξεων, με τις 1.015 περιοχή αναφοράς σήμερα-αύριο.

Οι 790-780 στήριξη για τον ΔΤΡ, οι 2.495-2.490 για τον FTSE25 πάντα σε διάστημα δύο συνεδριάσεων, σήμερα-αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v