Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση προς νέα υψηλά 9ετίας στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 1.040 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με την άνοδο του ΟΤΕ να δίνει τον τόνο. Αυξημένες συναλλαγές και σήμερα, «κλειδωμένη» στο +30% η MIG, σε νέο υψηλό η Jumbo.

Κίνηση προς νέα υψηλά 9ετίας στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλά -σχεδόν- 9ετίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που στα ευρωπαϊκά αναμένουν την ομιλία
του επικεφαλής της Fed.

Πάνω και από τις 1.040 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με την ενεργοποίηση αγοραστών σε μετοχές του δείκτη
που είχαν μείνει πίσω σε σχέση με την υπεραπόδοση άλλων blue chips.

Aπό νωρίς διαφάνηκαν οι προθέσεις των αγοραστών, αρχικά με το ανοδικό άνοιγμα της μετοχής του ΟΤΕ
από τα 14,61 ευρώ, στη συνέχεια με το πακέτο για 40.000 τμχ. στα 14,77 και τις εντολές που όσο πέρναγε η ώρα ανέβαιναν υψηλότερα. Νωρίτερα έως τα 14,99, με ακόμη μία συναλλαγή για 50.000 τμχ. στα 14,85 ευρώ. Με άνοδο 2,35% για τη βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή του ΧΑ, ο FTSE25 ενισχύθηκε έως το νέο τοπικό υψηλό των 2.542,41 μονάδων, ελκύοντας περισσότερους από την πλευρά των αγοραστών.

Ροή εντολών ταχύτερη απ' ό,τι εχθές, παραπέμποντας σε τζίρο μεγαλύτερο του χθεσινού των 90 εκατ., με 5,18 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και σε τίτλους των Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Motor Oil, πέραν των 2 στον ΟΤΕ.

Σταθερά στην τακτική της μερικής κατοχύρωσης/αναδιάταξης θέσεων οι επενδυτές σε τραπεζικά χαρτιά, blue chips και συγκεκριμένα mid caps, πλην όμως τη μεταβλητότητα την προσδίδει το trading που συνεχίζεται σε τίτλους των MIG, Attica Group, ΑΝΕΚ (σήμερα), Αttica Bank κ.α. αυτών των κατηγοριών.

Πρώτη συναλλακτικά τραπεζική μετοχή της Πειραιώς, με εντολές έως το 1,9945 ευρώ -νέα υψηλά 52 εβδομάδων- με επιθετική long φορά, τάση που και βραχυπρόθεσμα φέρνει νέες εισροές. Συνδυαστικά με τις μικρές απώλειες των Eurobank (1,327), Alpha Bank (1,2495), μέρος του «γρήγορου χρήματος» φαίνεται να μεταφέρεται στην Πειραιώς, μετοχή με την ισχυρότερη τάση καθώς φθάνει να αποδίδει περίπου 40% από την αρχή του έτους.

Με 36,22% της MIG η διοίκηση της Πειραιώς προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Σημαντικό για τον κλάδο το deal της Alpha Bank με Dimand-Premia, με τον Χρήστο Κίτσιο να έχει από νωρίς τις λεπτομέρειες.

Εως τα 17,54 σε νέο υψηλό η μετοχή της Jumbo, με αναλυτές να εκτιμούν πως σταδιακά θα αρχίσουν να «τιμολογούνται» και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Σε περίοδο που τα περιθώρια διύλισης διαμορφώνονται σε διψήφιο ποσοστό και κολοσσοί όπως οι Shell, BP (αύριο ανακοινώνει η TotalEnergies), μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος στρέφεται -εκ νέου- και προς τις Motor Oil, Helleniq Energy. Στα 27,9 από 23,4 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η Optima Bank, με την τρέχουσα στα 22,58 (1,28%). Από τα χαρτιά του δείκτη, που με ΟΤΕ και ακόμη 2-4 «χρωστούν» ανοδική κίνηση.

Επάνοδος αγοραστών στη Mytilineos, μετά το χθεσινό μάζεμα της αγοράς, στόχος τα 24,5 ευρώ σε πρώτη φάση.

Από τα mid caps, με αυξημένες συναλλαγές Premia (1,25), Intracom Holdings (2,01), αλλά είναι η μετοχή της ΕΧΑΕ που δείχνει να διαμορφώνεται συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι σταθερά αυξημένες συναλλαγές, η προοπτική κερδοφορίας σε συνδυασμό με το γεμάτο ταμείο (περί τα 60 εκατ.) εξηγούν τις εισροές των τελευταίων ημερών. Μάλιστα σήμερα πραγματοποιήθηκαν και 2 πακέτα από 100.000 τμχ. στα 3,95 ευρώ με διαφορά μίας ώρας (11:41 και 12:48) μάλλον με τον ίδιο αποδέκτη.

MIG, ANEK με τη μεγαλύτερη απόδοση από τις 75 μετοχές με θετικό πρόσημο, Doppler, Attica Bank, Ιλυδα, Μουζάκης, SunriseMezz ακολουθούν με ποσοστό από 3% και πάνω.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v