Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση για τις τράπεζες

Πάνω από τις 1.030 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μέ άνοδο άνω του 3% για τον τραπεζικό δείκτη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Οι κινήσεις-ασανσέρ, το short covering και τα «ισχυρά χέρια».

Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση για τις τράπεζες

Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές της Ασίας -κλειστό λόγω αργίας το Τόκιο- και δεύτερη μέρα μετά την ανακοίνωση της αναγκαστικής εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, traders και επενδυτές μετρούν τις πρώτες ζημίες και κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης.

Ανοδος χθες βράδυ στη Wall Street μετά το «τρενάκι του τρόμου» στην Ευρώπη, με σημαντική ρευστότητα να μεταφέρεται από περιφερειακές σε συστημικές τράπεζες (JPMC, Goldman Sachs κ.α.), τον S&P500 να επανέρχεται στις 3.950 μονάδες. Νωρίτερα τα futures του δείκτη παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από τις 3.991 μονάδες, με ενδεχόμενη υπέρβαση των 4.020 μονάδων αύριο βράδυ να επαναφέρει τους long μπροστά, σε εβδομαδιαίο.

Σήμερα-αύριο η FOMC, αύριο οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, ακολουθεί την Πέμπτη η ΒοΕ στο Λονδίνο και μετά τη χθεσινή τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις αγορές οι επενδυτές «βλέπουν» αυτό που είπε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας (στο CNBC), πως οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Παρεμβάσεις που ειδικότερα του Δείκτη της Τραπέζης της Ελλάδος συνέβαλαν στο θεαματικό γύρισμα στον τραπεζικό κλάδο και το εσπευσμένο short covering από τις 14:30 και μετά της χθεσινής συνεδρίασης.

Σημειωτέον πως για ακόμη μία -πολλοστή- φορά αυτό τον μήνα καταγράφεται τεράστια αλλαγή μετοχικών θέσεων και στις 4 συστημικές, ισχυρή ένδειξη πως σημαντικό μέρος του μ.κ. «αλλάζει χέρια». Προφανώς ικανό μερίδιο αφορά trading και hedge funds, το μεγαλύτερο όμως παραπέμπει σε «ισχυρά ξένα και θεσμικά χέρια».

Από τις 701,68 στις 757,83 που ήταν και υψηλό ημέρας για τον ΔΤΡ, σε μία από τις θεαματικότερες ανατροπές του 2023 μέχρι τώρα.

Παράλληλα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και δη την αρχή της και το πρώτο ήμισυ επιβεβαιώθηκαν εκείνες οι επιχειρηματικές δυνάμεις που κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει «σκληρά καρύδια» και παντός καιρού όσον αφορά στο -συγκριτικά πάντα- χαμηλότερο ρίσκο. Mytilineos, Jumbo, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Autohellas είναι ενδεικτικές περιπτώσεις μίας ομάδας εισηγμένων που σε μεσο-μακρο-πρόθεσμο ορίζοντα όχι μόνο δεν εγκλωβίζουν αλλά ανταμείβουν τον επενδυτή (και με γενναιόδωρη μερισματική πολιτική).

Από τις 2.419,41 στις 2.499,44 μονάδες ο FTSE25 στο υψηλό ημέρας, με την επάνοδο ισχυρών αγοραστών στον ΟΤΕ να πετυχαίνουν την ανοδική διόρθωση από το χαμηλό των 12,57 στα 13,34 ευρώ. Μόλις την Πέμπτη η Eurobank Equities είχε αναβαθμίσει τη σύσταση σε «αγορά», θεωρώντας ελκυστικό σημείο εισόδου, χαμηλώνοντας ωστόσο την τιμή-στόχο στα 15,7 από τα 16,6 ευρώ.

Σημαντική για τα long χαρτοφυλάκια και η ανοδική φορά -με αγορές από τα χαμηλά- σε μετοχές των Autohellas, Helleniq Energy, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και της -κατ' ουσίαν- μετοχής του FTSE25 Cenergy Holdings με το θεαματικό 7,01% στα 3,74 ευρώ.

Βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα και χθες, απαραίτητα για την ασφαλέστερη -συγκριτικά πάντα- προσέγγιση της αγοράς. Θα τα χρειαστούν κυρίως οι traders και σήμερα-αύριο, σε «κλείσιμο» Παρασκευής και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v