Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού στήνονται οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Τα νέα δεδομένα μετά τη βουτιά στη Wall και το «καμπανάκι» Γέλεν. Το «άδειασμα» στα blue chips, οι κινήσεις στις τράπεζες και τα... στηρίγματα των long.

Πού στήνονται οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

To δίδυμο Yellen-Powell «βύθισε» χθες βράδυ τη Wall Street.

Η νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ -και πρώην επικεφαλής της Fed- με τον νυν επικεφαλής της Ομοσπονδιακής τράπεζας «κατάφεραν» να φέρουν τα πάνω - κάτω στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αμφίσημες δηλώσεις της πρώτης πως δεν εξετάζεται ασφάλιση όλων των καταθέσεων και παραδοχή του δεύτερου για έμμεση αύξηση επιτοκίου οδήγησαν τους traders σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις. Ενδεικτική η σχεδόν κατακόρυφη κλίση/διόρθωση των κύριων δεικτών, με τον S&P500 σε χρόνο d.t να διορθώνει κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας των 3.936,97 μονάδων.

Περίπου στο ίδιο διάστημα, η πληροφορία (CNBC) πως ακόμη μία τράπεζα, η PacWest, γνωστοποιούσε την δραματική μείωση καταθέσεων τη Δευτέρα επιβάρυνε περισσότερο το κλίμα. Η Pacific Western υποχρεώθηκε να προσφύγει στην Atlas SP Partners (συμφερόντων Apollo Global Management) για να αποκτήσει πρόσβαση σε γραμμές 1,4 δισ. $.

Σε αυτό το κλίμα χθες βράδυ η Νέα Υόρκη, με την προσοχή στην Ευρώπη να στρέφεται τώρα στο πώς θα ενεργήσει η ΕΚΤ. Πάντως η μεν Lagarde έδειξε να επιμένει στην τιθάσευση του πληθωρισμού, ο δε Nagel/Bundesbank εμφανίσθηκε ακόμη πιο ακραίος.

Με αυτά τα τελευταία δεδομένα, η συνεδρίαση ξεκινά στη Φρανκφούρτη με τον DAX από τις 15.216 (0,14%) και στο Λονδίνο με τον FTSE100 από τις 7.566 (0,41%). Από τις 1.044,96 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με κοινό παρονομαστή στα ευρωπαϊκά τη διακριτή μερική κατοχύρωση θέσεων στα «υψηλά ημέρας» περίπου στο μέσον της συνεδρίασης. Διαγραμματικά φαίνεται πως αγορές από τα χαμηλά της Δευτέρας ρευστοποιήθηκαν μερικώς στα υψηλά της Τετάρτης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, κατ' αρχάς σήμερα-αύριο.

Στις 779,97 μονάδες ο ΔΤΡ με διόρθωση από τις 802,53 και τελική τιμή οριακά στο «χαμηλό ημέρας».
Απώλειες μετά από «γύρισμα» και στις τέσσερις τραπεζικές, με διακύμανση που παρέπεμπε στο roller coaster - του Εκηβόλου της Τρίτης.

Στις 2.533,42 ακριβώς στο χαμηλό ημέρας ο FTSE25, από τις 2.580,55 μονάδες.

Πωλήσεις από αγορές σε «βαριά» χαρτιά: με ενδεικτική τη «βουτιά» για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 13,32, χαμηλό ημέρας από τα 13,61 ευρώ. Ενδεικτική της πωλητικής διάθεσης (πιθανότατα ξένων) το «γύρισμα» της ΤΙΤΑΝ έως τα 14,26 από τα 14,68 με «κλείσιμο» στα 14,30, παρά τα θετικά αποτελέσματα 2022 που ανακοίνωσε πριν τη συνεδρίαση. Με διανομή μερίσματος 0,60/μτχ.

«Αδειασμα» και στη μετοχή της ΔΕΗ, με πωλητές σταθερά μετά το πρώτο ημίωρο και κλίση από τα 8,09 έως τα 7,775, με «κλείσιμο» στα 7,80, με τη διοίκηση να ανακοινώνει μεγέθη 2022 και μετά τη συνεδρίαση να ενημερώνει τους αναλυτές.

Λιγοστοί οι θύλακες για τους long: κυρίως Coca Cola HBC, Mytilineos, Motor Oil λειτούργησαν -εν μέρει- αντισταθμιστικά, ενώ με αγορές ακολούθησαν AEGEAN, Autohellas, ElvalHalcor, Quest, Lamda, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ. Σε νέα υψηλά (15 μηνών) η μετοχή του ΟΛΠ στα 19,08 ευρώ. Στα 477 εκατ. η αποτίμηση του ΟΛΠ, όταν ο όμιλος Grimaldi πήρε το 67% του αντίστοιχου οργανισμού Ηγουμενίτσας έναντι 84,2 εκατ. (δηλαδή 126 εκατ. συνολικά).

Γραμμές άμυνας, κλιμακωτά, προς τις 1.033 και 1.020 μονάδες για τον ΓΔ, με ζητούμενη την ενεργοποίηση φρένων στην περιοχή του gap της Δευτέρας (1.017). Σε αντίθετη περίπτωση, το 3ψήφιο της 20/3 ενδέχεται να ξαναδοκιμαστεί (σε κλείσιμο εβδομάδας).

Συνεκτιμώντας τη δραστική μείωση συναλλαγών κατά 30 εκατ. (από τα 107 Δευτέρας-Τρίτης) και τη για ακόμη μία φορά συγκέντρωσή τους σε μόλις 5 εισηγμένες, Alpha Bank, Mytilineos, Πειραιώς, Eθνική και ΔΕΗ, όπου πραγματοποιήθηκε το 55% της συνολικής μικτής αξίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v