Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα και νέα μείωση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης το «στέγνωμα» των συναλλαγών. Ξεχωρίζουν ανοδικά Ελλάκτωρ, Mytilineos, πιέσεις για ΓΕΚ.

Μεταβλητότητα και νέα μείωση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, προσπάθεια των αγοραστών για τις 1.050 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μία μέρα μετά τη διπλή παρέμβαση Γέλεν-Πάουελ, με συνέπεια τη «βουτιά» στην Wall Street, οι επενδυτές επιχειρούν να διαχειριστούν και αυτή την εξέλιξη. Ούτως ή άλλως, η μεταβλητότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών, καθώς αναζητούνται νέα επίπεδα ισορροπίας στις αγορές μετοχών, ομολόγων κ.λπ.

Εκ προοιμίου γνωστό, από την προσυνεδρίαση της Δευτέρας ακόμα, πως αυτή η εβδομάδα θα εξελισσόταν κάπως έτσι, και σε ό,τι αφορά στο ΧΑ ζητούμενο ήταν ένα «κλείσιμο» της εβδομάδας στην περιοχή πέριξ των 1.050 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Αντίστοιχα για τον Δείκτη Τραπεζών, μετά τη διόρθωση της Δευτέρας στις 701, «κλειδί» ήταν για τους long η επαναφορά προς τις 780 μονάδες, όπως για τον FTSE25 οι 2.540 μονάδες. Τριπλός στόχος που παρά τις αναταράξεις φαίνεται πως επιτυγχάνεται, μέχρι τώρα.

Με σταδιακή μείωση συναλλαγών (κατά 35 εκατ. από Δευτέρα σε Τετάρτη), επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτικότητα αλλά και στάση αναμονής των επενδυτών.

Από τις 1.044,08 οι πρώτες εντολές σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης μόλις 7 μονάδων (σε αρχικό σχηματισμό V), περισσότερο σταθεροποιητικά παρά προς άμεση κίνηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Με ακόμη μεγαλύτερο «στέγνωμα» συναλλαγών συγκριτικά με τη χθεσινή συνεδρίαση και μακράν λιγότερες των 121,5 εκατ. που αποτελούν μέσο όρο εβδομάδας. Σε Jumbo, Mytilineos, Alpha Bank, OTE, Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intrakat, TITC, Cenergy Holdings, Attica Bank, ACAG, το κύριο μέρος των εντολών από αγοραστές-πωλητές. Μικτές οι τάσεις για τραπεζικά, blue chips και μετοχές-σηματωρούς, με τους επενδυτές να συνεκτιμούν οικονομικά αποτελέσματα 2022, διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Στα 19,25-19,56 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Jumbo, με διακριτή την προσπάθεια επανάκτησης του χαμένου εδάφους λόγω της αποκοπής μερίσματος (1,155). Τα 19 ευρώ δείχνουν ως σημείο εξισορρόπησης σε εβδομαδιαίο.

Στα 25,06-25,44 οι εντολές για τη Mytilineos -σερί με θετικό πρόσημο-, με την Edison να έχει θέσει τον πήχη στα 35 ευρώ. Η εισηγμένη ανακοίνωσε την ανάληψη κατασκευής νέου έργου (μονάδα ΟCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα 7,835 η μετοχή της ΔΕΗ -μετά από ισχυρή διόρθωση-, σε αναμονή της ενημέρωσης των αναλυτών.

Στα 2,08 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ -σερί με θετικό πρόσημο/από το 1,75 ευρώ-, με την Πέννυ Κούτρα να αναφέρεται σε επαναπροσέγγιση της Intrakat για εξαγορά -μέσω της Winex- της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Με άνοδο και η μετοχή της Intrakat στο 1,64 (2,76%) και αυξημένη συναλλακτικότητα.

Πρεμιέρα σήμερα -σε Αθήνα και Βιέννη- για την AustriaCard (πρώην Inform Lykos) με κωδικό ACAG.

Αντιστάθμιση μέσω ΧΑ για τη μετοχή στη Βιέννη, με απώλειες έως 10% στα 12,05 ευρώ.

Νέο τοπικό υψηλό για τη μετοχή του ΟΛΠ στα 19,30 (1,15%), με πωλητές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (11) - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,53).

«Καρέ» συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο για τα mezzanines, στην κορυφή Sunrise (0,157), GalaxyCosmos (0,423), που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά, για αμφότερα.

Στις 41/41 απόλυτη ισοπαλία αγοραστές-πωλητές, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Στα 8,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, ενδεικτική της χαμηλότερης ταχύτητας που κινούνται οι επενδυτές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v