Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και Πειραιώς έβγαλε το Stock picking

Ανοδικά κινήθηκε η εγχώρια αγορά με μικτά πρόσημα στις τράπεζες και blue chips να βρίσκονται στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε 73,8 εκατ.

Χρηματιστήριο: ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και Πειραιώς έβγαλε το Stock picking

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει από κοντά τα κέρδη των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, με σημαντικές βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τέσσερις Δεικτοβαρείς τίτλους (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Επίσης, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, με την ψυχολογία των λίγων αγοραστών να τονώνεται από την έκθεση της Goldman Sachs.

Πιο συγκεκριμένα, “οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα περιορισμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό να οδηγηθεί η Ελλάδα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου. Οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζουν. Η Ελληνική Οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και πιθανώς, αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση από την S&P στις 21 Απριλίου”, αναφέρει η Goldman Sachs.

Παρά ταύτα, αρκετοί από τους Εγχώριους αναλυτές που διατηρούν “ανοιχτή γραμμή” με Ξένους Διαχειριστές, συνεχίζουν να εκτιμούν πως “τίποτα το ιδιαίτερο δεν αναμένεται από τους Ξένους Οίκους, καθώς οι τελευταίοι θα περιμένουν να διαπιστώσουν ότι και μετά τις εκλογές, θα συνεχιστούν η παραγωγή έργου και οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να σταθεροποιηθεί η βελτίωση των δεικτών της Ελληνικής Οικονομίας”.

Μένει να φανεί αν η προσπάθεια αντίδρασης θα έχει και συνέχεια και αν κάποια χαρτοφυλάκια θα επιδιώξουν την καλυτέρευση των αποτιμήσεων, εν όψει λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου, σε μόλις δύο συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “για τις επόμενες ημέρες το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει για τα καλά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, βάζοντας ένα ακόμα χαρακτήρα έκπτωσης στις αποτιμήσεις. Και αυτό επιβάλει στους εμπλεκόμενους την ανάλογη σύνεση στις επενδυτικές τους επιλογές και την έκθεσή τους στην Αγορά. Τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας, αναμένονται ‘ρηχές’ συνεδριάσεις, με αυξημένη μεταβλητότητα”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά και τη σημερινή, απομένουν άλλες 32 συνεδριάσεις μέχρι τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαϊου και αυτό μόνο λίγος χρόνος δεν είναι, χρηματιστηριακά.

Σύμφωνα με τον Σέργιο Μελαχροινό (διαχειριστής Αμοιβαίων Κεφαλαίων & αναλυτής Χρηματιστηριακών Αγορών), “στην παρούσα φάση η Εγχώρια Αγορά δεν έχει να περιμένει κάποια ιδιαίτερα θετική είδηση. Άρα το θετικό σενάριο δείχνει σε πλάγια κίνηση και το αρνητικό θα βάλει το Χ.Α. να αναζητήσει στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα”.

Από την άλλη στο εξωτερικό, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, “ίσως αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής, οι ανησυχίες που εκφράζονται για την Αγορά Real Estate στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα με την Αγορά χρέους (Κρατικά ομόλογα) για όλους τους Εκδότες”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, σαν κύρια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να αναφερθούν οι εναλλαγές προσήμων των βασικών δεικτών στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών και η εμμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, οι πτωτικές μετοχές να “πάρουν κεφάλι” και να το διατηρήσουν μέχρι τις 16.45, όταν και πέρασαν μπροστά οι “πράσινοι” τίτλοι.

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι πασιφανές ότι το ημερήσιο ενδιαφέρον στο ταμπλω του Χ.Α. ακολουθεί φθίνουσα πορεία, η Εγχώρια Αγορά, αργά αλλά σταθερά, χάνει τα αντανακλαστικά της και μένει να φανεί η χρηματιστηριακή “μεταχείριση” μετοχών, από Εισηγμένες που με τα αποτελέσματά τους θα εκπλήξουν και τους πλέον αισιόδοξους.

Εκτός και αν όλα τα παραπάνω έχουν περάσει ήδη σε δεύτερη μοίρα και αυτό που συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, στην παρούσα φάση, είναι η χαμηλή διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και η χαμηλή ορατότητα, όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,05% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,56% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,168% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ και η ζήτηση ξεπέρασε τα 15,9 δισ. ευρώ. Η αρχική καθοδήγηση που δόθηκε στους επενδυτές, σε ότι αφορά το επιτόκιο, ήταν 95 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps, δηλαδή 3,97% και μειώθηκε στις 90 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps, ή 3,92%.

Από την άλλη, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,15%, από 3,07% έναν μήνα πριν. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.187 εκατ. ευρώ.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1014,84 (-0,84%) και 1029,51 μονάδων (+0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1029,01 (+0,54%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1031,97 (+0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1030,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,70%.

Ο τζίρος στα 74,5 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 74,5 εκατ., τα 67,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,5), Eurobank (4,5), Εθνική (4), Μυτιληναίο (3,6), ΔΕΗ (2,9), Jumbo (2,6), Alpha Bank (2,6), Motor Oil (2,4), Πειραιώς (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,2), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους τίτλους με θετική μεταβολή (Alpha Bank +1,57%, Εθνική +1,24%, Eurobank -1,10%, Πειραιώς +2,24%).

Μεταξύ 755,04 (+1,42%) και 730,62 μονάδων (-1,86%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 745,09 (+0,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 749,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 802 μονάδων. Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 724, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 683 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Διατηρούμε τις προοπτικές μας ως θετικές για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, ενόψει των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένονται για το 2023 - 2024 και της συνεχιζόμενης ισχυρής πιστωτικής ανάπτυξης, που στηρίζουν την απόδοση των Τραπεζών. Τα επίπεδα κεφαλαίου θα παραμείνουν άθικτα και θα αυξηθούν οριακά, καθώς οι Τράπεζες δημιουργούν κεφάλαια εσωτερικά, μέσω της κερδοφορίας. Λόγω της δομής των ισολογισμών τους, θεωρούμε το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα ως ευρέως ανθεκτικό στις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης”, αναφέρει σε νεότερη έκθεσή της η Moody's.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+1,52%), ΔΕΗ (+1,34%), ΟΤΕ (+3,33%), ΟΤΟΕΛ (+1,51%) και ΤΕΝΕΡΓ (+3,10%).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Motor Oil (-2,45%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, στον απόηχο της εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για επιβολή προστίμου λόγω παρεμπόδισης έρευνας. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 20,84 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 23,76 ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, για το 2022, η Σαράντης (-2,40%), επηρεάστηκαν από την αύξηση των τιμών. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €26,27 εκατ., από €31,01 εκατ. το 2021, μειωμένα κατά 15,29% και το περιθώριο καθαρού κέρδους ανήλθε σε 5,9%, από 7,63% το 2021. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 21,5 εκατ. ευρώ, από 35,6 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στα 6,45 – 6,40 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 6,65 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,93 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,07 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+3,10%), που σήμερα αύξησε και τον όγκο συναλλαγών, καθώς επέστρεψαν οι φήμες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις και μάλιστα σύντομα, τραβώντας ψηλότερα και τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,73%, με υψηλό ημέρας στο +3,27%).

Ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ, έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 18,32 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 20,10 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+181,58%), ΚΛΜ (+85,55%), ΑΝΕΠΟ (+75,93%), ΓΚΜΕΖΖ (+67,68%) και ΑΑΑΚ (+53,57%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΟΥΖΚ (+0,28%), ΦΙΕΡ (+3,66%), ΚΥΡΙΟ (+2,27%), ΤΖΚΑ (+0,80%), ΕΥΑΠΣ (+0,89%), ΟΠΤΡΟΝ (+6,98%), ΚΑΜΠ (+3,61%), ΙΛΥΔΑ (+3,93%) και ΑΑΑΠ (+7%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Lavipharm (+1,30%).

Αύξησαν συναλλαγές Ιντρακόμ (+0,22%) και Ιντρακάτ (+1,27%).

Επιστροφή αγοραστών στην Entersoft (+1,07%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μοτοδυναμική (+0,69%) και Cenergy (+0,91%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η ΦΡΙΓΟ (-9,48%).

Σε υψηλά 191 μηνών η Ιντεάλ (+4,87%). Πονταρίσματα από όσους θεωρούν ότι υπάρχει είδηση “προ των πυλών”.

Ο υψηλότερος ημερήσιος όγκος της τελευταίας τριετίας στην Flexopack (0%) και μένει να φανεί αν “μοιράστηκαν λίγα χαρτιά”, σε όσους έσπευσαν να πάρουν θέσεις, ποντάροντας σε τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Την Παρασκευή θα δείξει αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι στον κλάδο της Πληροφορικής, η Space (+1,29%) θα διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e (!).

Αν ανέβουν ψηλότερα οι αγοραστές στον Καρέλια (+1,28%), πιάστε στασίδι (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1079 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1013, 1002, 966 και 951 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου έχει δώσει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2581 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445 - 2440, 2390, 2378, 2366, 2342 - 2332 και 2305 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών επιβάρυνε την επενδυτική ψυχολογία, ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας για την έκβασή τους και τις πιθανολογούμενες δυσκολίες σχηματισμού ισχυρής Κυβέρνησης. Κατά την τεχνική ανάλυση, η παραβίαση των 1020 μονάδων του ΓΔ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια νέα αναμέτρηση με την περιοχή των 1000 μονάδων” αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το πολιτικό ρίσκο να συνεχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία της Αγοράς”, εκτιμά η Optima Bank.

“Περιμένουμε η πολιτική αβεβαιότητα, ενόψει των Εθνικών εκλογών, να συνεχίσει να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Η Αγορά είναι σε αναμονή, οι επενδυτές ίσως να προτιμήσουν να περιμένουν τις εξελίξεις αποτιμώντας την πορεία προς τις εκλογές και πιθανότατα να περιμένουν τις νέες δημοσκοπήσεις, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ασφαλέστερο έδαφος για αξιολόγηση”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

“Οι Ελληνικές εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της μεταβλητότητας, αλλά εκτιμούμε ότι είναι υπερβολή να αποτελέσουν αφορμή σημαντικής διόρθωσης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Παραμένουμε θετικοί για τον ΓΔΧΑ, αλλά ενισχύουμε τις θέσεις μας κατά περίπτωση και σε περισσότερο αμυντικούς κλάδους. Σημαντικότερο επίπεδο στήριξης εντοπίζουμε στην περιοχή των 980 - 960 μονάδων, ενώ υπενθυμίζουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις μεταξύ των 980 - 1100 μονάδων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Απομένουν δύο ημέρες για τη λήξη του 1ου τριμήνου του 2023 και οι διαθέσεις των επενδυτών χαρακτηρίζονται από έλλειψη εμπιστοσύνης.

Οι παρενέργειες της αύξησης των επιτοκίων, στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, έφεραν τους πιο ευαίσθητους σε δύσκολη θέση και στην θέα του Επενδυτικού Κοινού και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από αυτή.

Οι Αγορές προσπαθούν να τιμολογήσουν την αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των ομολόγων και αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την δυνατότητα αναχρηματοδότησης σε λογικά επίπεδα.

Επιπλέον, στα εσωτερικά μας ο κίνδυνος της εσωστρέφειας, λόγω εκλογών, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, είναι ότι χειρότερο για την Αγορά η οποία, ως γνωστόν, απεχθάνεται την αβεβαιότητα.

Η Ελληνική Αγορά, μέσα σε αυτό το περιβάλλον βρήκε την αφορμή για την αποφόρτιση των υπεραγορασμένων ταλαντωτών, με την απότομη βύθιση από τις 1.141 μονάδες, στις 998 μονάδες, χωρίς ωστόσο να τους έχει οδηγήσει ακόμη σε υπερπουλημένες ζώνες.

Η Αγορά παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε “sell status”, κάτι που θα αλλάξει μόλις κατοχυρώσει την περιοχή των 1090 - 1060 μονάδων.

Μέχρι τότε, ο κίνδυνος χαμηλότερων τιμών θα παραμένει ενεργός”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Αγορών Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $1985 ο Χρυσός, προς τα $23,5 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $28500 θέλει να αναρριχηθεί το Bitcoin, προς τα $1810 το Ethereum.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να διαμορφωθεί στο -29,5 τον Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο 1,1 μονάδων σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο έρευνας Αγοράς, GfK. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αναμένεται να υποχωρήσει 2,3 μονάδες, στις 3,7 τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρά τις αναταράξεις γύρω από τον Χρηματοπιστωτικό κλάδο, αν και ο ρυθμός των αυξήσεων μπορεί να χρειαστεί να επιβραδυνθεί”, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Peter Kazimir.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν οι πρόσφατες εντάσεις στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα παραμείνουν συγκρατημένες”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στη “Zeit”.

“Οι τιμές των μετοχών του Ευρωπαϊκού Real Estate μπορεί να καταγράψουν βαριές απώλειες”, προειδοποιούν αναλυτές. Ειδικότερα, η JP Morgan θεωρεί ότι “μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, θα αποτελέσει ‘ισχυρό αντίθετο άνεμο’ για το Real Estate”, ενώ η Citi εκτίμησε ότι οι μετοχές του κλάδου μπορεί να βουτήξουν ως και 50%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πράσινα ομόλογα NextGenerationEU ύψους έξι δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τέταρτης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2023. Η συναλλαγή ενιαίας δόσης εκτελέστηκε, με τη συνεχή έκδοση του υφιστάμενου πράσινου ομολόγου που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2048. Οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη συναλλαγή, η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από 12 φορές.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι “έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την Τραπεζική κρίση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές, αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη”.

Η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, κινήθηκε 0,8% υψηλότερα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει ότι τα συμβόλαια θα μειώνονταν κατά 2,3%. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις βούτηξαν κατά 21,1%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,4 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΒΙΟ και ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.575 συμβόλαια).

Στα 5.346 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.863 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 853 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 879 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 890, 878 για τον Απρίλιο και 12 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.486,5), κινήθηκε μεταξύ 2.446,25 και 2.490 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 55, 55 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 750), κινήθηκε μεταξύ 738 και 750 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (33.948 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (11.039), Eurobank (4.071), Πειραιώς (5.389), ΟΤΕ (528), Εθνική (1.990), ΔΕΗ (1.851), Ιντρακάτ (240), Motor Oil (100), Τέρνα Ενεργειακή (642), ΑΔΜΗΕ (957), ΓΕΚ (294).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 121.303, Πειραιώς 60.862, ΔΕΗ 24.889, Eurobank 24.769, ΑΔΜΗΕ 13.097, Εθνική 20.359, ΟΤΕ 10.780.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.289.763 τεμ., (από 59.289.763 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.197.000 τεμ. (2.197.000), Eurobank 34.076.283 τεμ. (34.076.283), ΟΠΑΠ 1.444.539 τεμ. (1.444.469), Εθνική 10.284.279 τεμ. (10.306.268), ΟΤΕ 982.953 τεμ. (982.953), Πειραιώς 1.032.501 τεμ. (1.032.501), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 1.890.413 (1.891.712).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v