Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι long οδηγούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Αγοραστές ισχυρά funds σε τράπεζες και blue chips δίνουν τον ρυθμό στο κλείσιμο ενός δύσκολου μήνα. Νέο υψηλό για Mytilineos. Ενισχύονται Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελλάκτωρ, Intrakat.

Οι long οδηγούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, ανάλογες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τελευταία συνεδρίαση μηνός Μαρτίου, του χειρότερου από το 2020 για τις ευρωαγορές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λίας Δεληγιάννη.

Μήνας αναταράξεων, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στο επίκεντρο -και υπό αμφισβήτηση ακόμη και όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Για αυτό είναι εύλογο το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ανακοίνωση προκαταρκτικών στοιχείων πληθωρισμού Μαρτίου, αν και όπως «έδειξαν» για την οικονομία της Γερμανίας παραμένει επίμονος ο δομικός.

Δεδομένου ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ εστιάζει κυρίως στον υποκείμενο (δομικό) πληθωρισμό, μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αλλάξει η μέχρι τώρα επιθετική πολιτική της. Θυμίζω ότι η επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ είναι στις 4 Μαΐου.

Σε αυτό το περιβάλλον στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώνεται στις 15.510 (-0,07%), στο Λονδίνο ο FTSE100 στις 7.626 (0,05%) και στην Αθήνα οι πρώτες εντολές δόθηκαν από τις 1.046,32 έως 4-5 μονάδες υψηλότερα.

Μέτρια η ροή εντολών, στα 5,8 εκατ. η αξία συναλλαγών στο πρώτο ημίωρο, με το κύριο μέρος να δίνεται σε ΟΤΕ, Mytilineos, Alpha Bank. Στα 8,5 εκατ. ο τζίρος στις 11:15, με σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη μετοχή της Mytilineos, που -μέχρι τώρα- κερδίζει τις εντυπώσεις.

Από τα 25,78 οι πρώτες εντολές των αγοραστών -σχεδόν αποκλειστικά ισχυρών funds- έως τα 26,30 διαδοχικό ιστορικό υψηλό -μετά το χθεσινό-, με αποτέλεσμα η αποτίμηση της εισηγμένης να ενισχύεται στα 3,77 δισ. Μόλις 230 εκατ. από τα 4 δισ. -κρίσιμο όριο, όσον αφορά στην προοπτική εισαγωγής/ένταξης στον δείκτη FTSE100, στο Λονδίνο.

Σταθερές οι εισροές κεφαλαίων από ξένα funds σε χαρτιά «βάρους» μιας Mytilineos, με επίσης ενδεικτικές τις περιπτώσεις λ.χ. Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo και ακόμη 2-4 σταθερών επιλογών τους (μεσο-μακροπρόθεσμα).
Στις 2.548 (0,60%) ο FTSE25, στις 759,87 (-0,01%) ο ΔΤΡ.

Με αγοραστές στα blue chips των Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Coca Cola HBC, Jumbo, Viohalco, Helleniq Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Στα 2,05 (1,74%) η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 1,602 (1,39%) της Intrakat, την επόμενη της ανακοίνωσης της συμφωνίας για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Σταδιακή επιτάχυνση της ροής εντολών μετά τις 11:15, με διάχυση των αγορών σε ευρύτερο μέρος του ταμπλό.
SunriseMezz, Elinoil, Space Hellas (με τα οικονομικά αποτελέσματα 2022 στο επίκεντρο), Lavipharm, GalaxyCosmosMezz, ΚΡΙ-ΚΡΙ κ.α. από τις 63 μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 11:30. Εναντι 13 με αρνητικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v