Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θερμός» ο Ιούνιος στο Χρηματιστήριο

Με αέρα από το θετικό κλίμα στις αγορές, μετά και τη συμφωνία για το αμερικανικό χρέος, οι επενδυτές. Στις τραπεζικές μετοχές το «κλειδί» της τάσης. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Θερμός» ο Ιούνιος στο Χρηματιστήριο

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της διαδικασίας για το αμερικανικό χρέος στην ολομέλεια της Βουλής, για να ακολουθήσει σύντομη κοινοβουλευτική συζήτηση και εκ νέου ψηφοφορία -τελική αυτή τη φορά-, ανέμεναν νωρίς (ώρα Ευρώπης) στις ευρωπαϊκές αγορές.

Είχε προηγηθεί η οριακή ψηφοφορία (με ψήφους 7 προς 6) στην αρμόδια επιτροπή κανονισμών της Βουλής
των Αντιπροσώπων για να ανοίξει τη διαδικασία, ώστε να περάσει στην ολομέλεια του Σώματος.

Ολα αυτά μεσούσης της νύχτας (στην Ευρώπη) και μετά από έναν Μάιο που έκλεισε με κέρδη μόνο για τον
NASDAQ (5,8%) καθώς ο DJIA διόρθωσε 3,5% (με μόλις 6 μετοχές με μηνιαία άνοδο) και οριακή άνοδο 0,30% εμφάνισε ο S&P500. Παραδοσιακά στους «κόκκινους» μήνες (για DJIA και S&P500) ο Ιούνιος, με τα πρόδρομα στοιχεία σε οριακό σημείο: από τις 4.195 (0,05%) τα futures του S&P500, μικρή επιβάρυνση (2,75%) για τον VIX/CBOE στις 17,94 αλλά χαμηλότερα του (πρώτου) ορίου συναγερμού των 20 μονάδων. Στα 68,56$ το πετρέλαιο τύπου WTI, στο 3,869% το 3ετές των ΗΠΑ.

Με αυτά και το δεδομένο πως πλέον το ν/σ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, με τον Μπάιντεν να δηλώνει ότι έγινε ένα «κρίσιμο βήμα μπροστά», για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, ξεκινά η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, πρώτη του Ιουνίου.

Από τις 15.664 (-1,28%) για τον DAX, από τις 7.446 (-1,01%) για τον FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.218,65 για τον Γενικό Δείκτη, από τις 2.946,30 για τον FTSE25 και από τις 958,27 για τον Δείκτη Τραπεζών, με τον FTMidCap στις 1.826,07 μονάδες.

Με τον «αέρα» της ανόδου 12,31% για τον ΓΔ, με μοχλό το 20,56% του ΔΤΡ τον Μάιο, ξεκινά ο μήνας για το ΧΑ.

Εκλογικός (25/6), με σημαντικά ορόσημα στη διάρκειά του (9/6 Fitch, 13-14/6 Fed, 15/6 ECB) μέχρι τη δεύτερη κάλπη, πολύ δύσκολα θα είναι αδιάφορος για traders, επενδυτές. Με πιθανό το ενδεχόμενο να χαρακτηρισθεί από μεγαλύτερη μεταβλητότητα (σε σχέση με τον Μάιο) για το ΧΑ, το ενδιαφέρον έγκειται στο αν θα καταφέρουν οι long να διατηρήσουν τα πρωτεία που έχουν στην Ευρώπη.

Κλάδος ρυθμιστής ο τραπεζικός, που στο μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου μήνα είχε διπλάσια ταχύτητα από την αγορά (και τα blue chips) τόσο στις ανοδικές όσο στις διορθωτικές φάσεις που μεσολαβούσαν.

Με rebalancing -εκτόξευση τζίρου στα 321,3 εκατ./με το 54% σε μόλις 4 χαρτιά: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Mytilineos-, με είσοδο των Autohellas, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον MSCI Small Cap (από σήμερα) και Cenergy Holdings στον FTSE25 -αντικαθιστώντας τον ΟΛΠ (από 19/6) και με νέα ιστορικά υψηλά για τίτλους των Autohellas, Cenergy Holdings, Profile και AustriaCard, το «ταμείο» της χθεσινής συνεδρίασης.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την ΑΧΙΑ να προστίθεται στους εγχώριους και ξένους οίκους που αναθεωρούν τη στοχοθεσία για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Με την προσοχή στραμμένη στη Γερουσία η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης και εύλογα, συνεκτιμώντας ωστόσο τα θετικά μηνύματα των μεγεθών 3μήνου των εισηγμένων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Lamda Development κ.α.), τις εξελίξεις/διεργασίες στο μέτωπο των γενικών συνελεύσεων (Ideal Holdings), με τη σημερινή να περιλαμβάνει τη γ.σ. της Mytilineos, μετά και τη μεγάλη εξαγορά που ανακοίνωσε στον Καναδά.

Αλλά και τη διαχείριση της ισχυρής χθεσινής αντίδρασης μετοχών εισηγμένων μεγέθους μίας Motor Oil, Viohalco αλλά και AEGEAN, όπως και mid caps AVAX, Entersoft κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v