Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Profit taking σε blue chips, κέρδη για τράπεζες

Στη ζώνη 1.215-1.220 μονάδων με μικρές απώλειες ο Γενικός Δείκτης. «Κλειδώνουν» υπεραξίες σε blue chips και mid caps που έχουν υπεραποδώσει, κρατούν τα κέρδη τους οι τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Profit taking σε blue chips, κέρδη για τράπεζες

Διαδρομές αντίθετες για ευρωπαϊκά και Χρηματιστήριο Αθηνών, με την προσοχή στραμμένη σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Με άνοδο ο DAX στις 15.846 (1,17%), ο FTSE100 στις 7.476 (0,45%), χάνοντας όλη την αρχική αντίδραση για τον ΓΔ.

Σε αντιδιαστολή με τη χθεσινή συνεδρίαση, η σημερινή (με μείον 1,54% εχθές ο DAX χαμηλότερα σημαντικής στήριξης), με χρηματιστές να κάνουν λόγο για ετεροχρονισμένο profit taking κυρίως σε blue chips που είχαν υπεραποδώσει τον Μάιο (ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα του).

Παίρνουν μέρος των κερδών τους, η εκτίμησή τους, θυμίζοντας πως από την αρχή της εβδομάδας (κυρίως) Ελληνες ήταν περισσότερο πωλητές παρά αγοραστές. Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών όλο το προηγούμενο διάστημα δικαιολογεί τη στάση όσων συνεχίζουν με ελεγχόμενες πωλήσεις να «κλειδώνουν» υπεραξίες, εκτίμηση αναλυτών θεωρώντας πως ο επόμενος κύκλος της ανόδου προϋποθέτει αναδιάταξη δυνάμεων/ισορροπιών στα υψηλά 9ετίας (για τον ΓΔ). Προσέγγιση που «κουμπώνει» και με τη ροή συναλλαγών, τζίρο και μικτή εικόνα για τραπεζικά χαρτιά-blue chips.

Νέες τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές από την Jefferies, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, με τον οίκο να συστήνει «αγορά» για τον τίτλο της Εθνικής.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου -με 6,1% στην ευρωζώνη και 4,1% στην Ελλάδα-, σύμφωνα με τη Λία Δεληγιάννη. Στοιχεία της Eurostat που στηρίζουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ιστορική άνοδος τιμών εξασθενεί. Ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ (στις 15 Ιουνίου) έχει τη σημασία του (προηγείται 13-14 Ιουνίου η Fed).

Εως τις 1.231,10 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό και σήμερα τον τραπεζικό κλάδο και σερί συνεδρίαση με πωλήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές. Στα 55 εκατ. η αξία συναλλαγών, σχεδόν όση εχθές, με το μεν ΔΤΡ να συνεχίζει 2,10% υψηλότερα προς τις 980, για τον δε 25άρη να έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής ανόδου. Στις 2.956 από το υψηλό ημέρας των 2.982 μονάδων, συνέπεια των πωλήσεων κυρίως σε Mytilineos, Motor Oil, δευτερευόντως σε ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.α. του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου. Θα μπορούσε να είναι απόρροια πωλήσεων ξένου fund με θέσεις στις ενεργειακές, εκτιμά παράγων της αγοράς, εκτίμηση που ενισχύεται και διαγραμματικά. Πρακτικά σε ένα 10λεπτο «γύρισαν» διαγραμματικά οι αναφερόμενες μετοχές, δημιουργώντας ανάλογη πίεση για τον FTSE25.

Αντισταθμιστικά -καθώς ο FTSE25- είναι σταθερά σε θετικό έδαφος -αλλά με αυξομειούμενη τάση- μέσω των Jumbo, OTE.

Μοιρασμένοι πωλητές (σε 50 μετοχές) - αγοραστές ( σε 49), με ανάλογη τάση και στα mid caps, όπου επίσης είναι διακριτή μερική κατοχύρωση θέσεων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v