Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρίνεται ο επόμενος ανοδικός κύκλος

Με κέρδη το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει σε ανοδική φορά παρά την «εξαέρωση» της τελευταίας εβδομάδας. Χωρίς μέρισμα ο ΟΠΑΠ σήμερα, ποιες μετοχές είναι στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Κρίνεται ο επόμενος ανοδικός κύκλος

Ελεγχόμενη διόρθωση στη Wall Street, εξισορροπητική η χθεσινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά και μικτές τάσεις νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας.

Από τις 1.217,86 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη ξεκινά η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον FTSE25 από τις 2.953,60 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 963,09 και από τις 1.814,09 για τον FTMidCap.

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο η υπεραπόδοση για το ελληνικό έναντι των ευρωπαϊκών, διεθνών χρηματιστηρίων, με σταθερές εισροές (κυρίως) ξένων κεφαλαίων σε τραπεζικά χαρτιά, blue chips και επιλεγμένα mid caps.

Ξεκάθαρα ανοδική η φορά για το ΧΑ, εν μέσω επιφυλάξεων για την τακτική των κεντρικών τραπεζών, προειδοποιήσεων για τον ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Σε προεκλογικό ρυθμό και η αγορά, χωρίς προσώρας να διαπιστώνεται ουσιαστική αλλαγή στάσης των ξένων διαχειριστών, όπως αυτή αποτυπώνεται από την επομένη κιόλας της πρώτης κάλπης.

Κοινός τόπος στην επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα πως σειρά σημαντικών διαγωνισμών, επενδυτικών προγραμμάτων είναι σε... αναμονή του αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου, αν και ενέργειες σε επιμέρους υπο-μέτωπα συνεχίζονται. Ενδεικτικά: η διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση του (τουλάχιστον) 67% του μ.κ. του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, το investors day της Alpha Βank, η κοινή πρόταση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-AVAX για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού -μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης της σύμβασης λειτουργίας, εκμετάλλευσης κ.α.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, αποδίδοντας πολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με προεξόφληση των προσδοκιών μόχλευσης ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σε εύλογο επενδυτικό χρόνο. Με «καύσιμο» τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων 3μήνου η επιμονή των ξένων και στις 4 συστημικές του κλάδου, με την Goldman Sachs να «αναγκάζεται» να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Με απώλειες την τελευταία εβδομάδα, απόρροια μερικής κατοχύρωσης θέσεων στο κλείσιμο Μαΐου (και 5μήνου) Πειραιώς στα 2,78 (-0,71%), Alpha Bank στο 1,414 (-2,15%), Εθνική στα 5,80 (-5,26%) και Eurobank στο 1,454 (-5,55%) -στην παρένθεση η μεταβολή εβδομάδας. Με 50% «τρέχει» ο κλάδος για το 2023, με την Goldman Sachs να βλέπει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω απόδοσης, από 16% για τη Eurobank έως 42% για την Alpha Βank.

Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως για την ενεργοποίηση ενός επόμενου ανοδικού κύκλου -δηλαδή πειστικής υπέρβασης των 1.240-1.250 μονάδων- θα απαιτηθεί η συνέχιση της αντίδρασης των τραπεζικών, πρακτικά υψηλότερα των 1.025-1.030 μονάδων.

Χωρίς το μέρισμα (0,70/μτχ.) για τον τίτλο του ΟΠΑΠ σήμερα (στα 16 ευρώ την Παρασκευή) από τους σηματωρούς για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπως και οι ΟΤΕ (14,65), Jumbo (22,60), Mytilineos (29,08), ΔΕΗ (9,875), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (20,22).

Profile (4,08), AVAX (1,106), Cenergy Holdings (5,68) από τα mid caps, με την τελευταία ολοταχώς προς τον FTSE25 (από Δευτέρα 19 Ιουνίου).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v