Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισή αντίδραση για το ελληνικό χρηματιστήριο

Εχασε τα περισσότερα από τα αρχικά κέρδη, αλλά απέφυγε το αρνητικό κλείσιμο των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Coca Cola, Titan και Πειραιώς ξεχώρισαν. Πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Μισή αντίδραση για το ελληνικό χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που επεφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις σε Ευρώπη και Χ.Α., ιδιαίτερα για τους traders που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα πρωινά υψηλά, καθώς οι Αγορές θεώρησαν, βάσει και των όσων έχει υποσχεθεί προεκλογικά, ότι ο Τραμπ θα μειώσει σημαντικά ρυθμιστικούς κανόνες και εποπτεία στη Wall Street, ενώ ακόμη και η απειλή για δασμούς 20% στα Ευρωπαϊκά προϊόντα, δεν φάνηκε να τρομάζει, τουλάχιστον στο ξεκίνημα των συναλλαγών, τους traders στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Η διάθεση ανάληψης ρίσκου επεκτάθηκε και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που είναι ρεκόρ διμήνου και παραπέμπουν στο διάστημα από 9 έως και 19/8, όταν ο ΓΔ είχε πιστωθεί έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στο “πενταρέ” ανόδου, ο ΓΔΧΑ αθροίζει κέρδη 1,94%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αθροίζει κέρδη 5,57%.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί, για όλους τους δείκτες ανεξαιρέτως, αλλά και για επιμέρους μετοχές, η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, όπως και η αύξηση των συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), ένδειξη ότι κάποια χαρτοφυλάκια εκμεταλλεύτηκαν το πρωινό “flying start” και προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Τεχνικά, αξίζει να σημειωθεί ο ΓΔΧΑ άφησε “gap” μεταξύ 1399,66 και 1406,12 μονάδων και μένει να φανεί αν πρόκειται για “gap” εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης ενώ, σύμφωνα με αναλυτές δύσκολα ο Δείκτης θα μπορέσει να περάσει με την πρώτη τις 1430 – 1432 μονάδες.

Υποχώρηση και από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, που έχουν γυρίσει σε αρνητικά πρόσημα, με τον DAX να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, σχηματίζοντας “Gravestone Doji”, το οποίο θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή, κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις,

Μεγάλη προσοχή απαιτεί και η παρακολούθηση της Αγοράς ομολόγων, όπου παρατηρείται εκτίναξη των αποδόσεων για τα Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα, την ώρα που κινούνται σαφώς πιο ήπια οι αποδόσεις για τους Ευρωπαίους Εκδότες (αναλυτικότερα στοιχεία στην συνέχεια του σχολίου).

Αν είχατε παρατηρήσει την πορεία των Αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, θα βλέπατε ότι το ‘Trump trade’ ήταν εξαιρετικό. Οι Διαχειριστές κεφαλαίων έχουν πραγματοποιήσει καθαρές θέσεις ‘αγοράς’ ρεκόρ, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Αμερικανικών μετοχικών δεικτών, παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, έτοιμοι για την καλύτερη προεκλογική απόδοση των τελευταίων εννέα δεκαετιών. Οι ‘long’ τοποθετήσεις στους δείκτες S&P 500, Nasdaq και Russell 2000 βρίσκονται στα $400 δισ. Οι τοποθετήσεις μεταξύ των μικροεπενδυτών έχουν επίσης αυξηθεί. Στα Νομίσματα, τα hedge funds και άλλοι traders κατείχαν περίπου $17,8 δισ. σε ‘ανοδικές θέσεις’ σε Δολάρια. Όσο μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στις φορολογικές περικοπές και την απορρύθμιση, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη ατζέντα, τόσο πιο θετικό είναι αυτό για τα Αμερικανικά Περιουσιακά Στοιχεία κινδύνου”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι περισσότερο από πασιφανές ότι η Wall Street, τουλάχιστον στην βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση, μάλλον αυτονομείται, σε σχέση με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20/1/2025.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, αλλά κοντά στα χαμηλά ημέρας, τα βλέμματα στρέφονται στις ανακοινώσεις αύριο των Eurobank και Εθνικής καθώς και στα αποτελέσματα της TITC και μεθαύριο στα αποτελέσματα της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, μεγάλα Ξένα χαρτοφυλάκια χτίζουν θέσεις στις Τραπεζικές μετοχές. Το σήμα “αντεπίθεσης” των “long” δόθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, μετά το ισχυρό και καλύτερο του αναμενόμενου, σετ αποτελεσμάτων εννεαμήνου και την τρίτη, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ανοδική αναθεώρηση στόχων.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, όσον αφορά το Χ.Α., “οι εγχώριες Συστημικές Τράπεζες θα βελτιώσουν σταδιακά το payout ratio, δρομολογώντας την μείωση - εξάλειψη του DTC, όρο που έθετε ο Επόπτης, με τις Εθνική και Eurobank να δείχνουν πιο ‘ευέλικτες’ στην επίλυση της παραπάνω εκκρεμότητας. Πρόκειται για κομβική αλλαγή που αργά, ή γρήγορα θα λειτουργήσει ως καταλύτης”.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εν δυνάμει πωλητές ολοκλήρωσαν τις αποφασισμένες ρευστοποιήσεις και δεν θα επιστρέψουν στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος.

Σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed, στις 6 και 7/11, όπου αναμένεται μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Στις 7/11 και οι ανακοινώσεις από την BoE, με παρόμοιες προσδοκίες, ενώ η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου συνεδριάζει στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αυξάνοντας την πιθανότητα ανακοινώσεων πρόσθετων μέτρων τόνωσης.

Επιπλέον σήμερα το βράδυ θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Υπενθυμίζεται πως ο MSCI Greece Standard Index έχει 9 μετοχές, μετά την αφαίρεση της Motor Oil στις 30/8 και συγκεκριμένα τις: Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “αν τελικά υπάρξουν αλλαγές, θα εφαρμοστούν την 25η Νοεμβρίου 2024. Η επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2025”.

Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και ενδιαφέρουν τους Ξένους Διαχειριστές, όμως ανεξάρτητα ανακοινώσεων, οι περισσότεροι από τους Ξένους θα έχουν κλείσει τα βιβλία τους μέχρι τις 15/12, το αργότερο.

Έτσι, δεν αποκλείεται άλλοι να επιλέξουν να μην ρισκάρουν τα κέρδη του 2024 και άλλοι, με “υπέρβαρες” θέσεις, να μην αναλάβουν πρόσθετους επενδυτικούς κινδύνους.

Πέραν των Τραπεζικών μετοχών, ασφαλώς και την “παράσταση έκλεψε” η μετοχή της TITC (+2,73% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), λόγω αυξημένης παρουσίας στις ΗΠΑ, προσδοκίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας και εν μέσω πονταρισμάτων για τα αποτελέσματα εννεαμήνου που αναμένονται (σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου θα προσεγγίσουν τα 226 εκατ.), ενώ κάποιοι traders ελπίζουν και σε είσοδο του τίτλου στον δείκτη MSCI Greece Standard, κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί. Ο τίτλος σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 31,80 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 35,80 ευρώ. Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η αισθητή υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 34,75 ευρώ (+5,30%).

“Νεώτερον ουδέν”, όσον αφορά τις διαθέσεις από τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον όσους διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Μικτή η εικόνα των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την σημαντικότερη άνοδο να καταγράφουν οι αποδόσεις των Αμερικανικών Κρατικών ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,26% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,44% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,377% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1424,79 μονάδες (+1,80%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1406,82 (+0,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1408,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,64%.

Ο τζίρος στα 150,1 εκατ., από τα οποία τα 21,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 150,1 εκατ., τα 142,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με άλμα πέρασε την αντίσταση ο Τραπεζικός δείκτης τιμώντας το αγοραστικό σήμα και κάπως έτσι η Αγορά φέρνει τα κάτω, πάνω. Τα περισσότερα χαρτοφυλάκια υποεπενδεδυμένα λόγω εκλογών, ή ακόμα και ‘short’ με αρκετούς που πόνταραν στο 1300 του ΓΔ. Πολύ σπάνια ένα εν αναμονή πιθανό γεγονός είναι αυτό που δίνει την κίνηση στην Αγορά. Με συνοπτικές διαδικασίες ο ΓΔ πλησίασε την ζώνη αντίστασης και 200αρη ημερήσιο που λογικά έβγαλε πωλητές. Μένει να δούμε το κλείσιμο εβδομάδας πως θα μας βρει. Η μετοχή της ΔΕΗ, ίσως και το καλύτερο γράφημα του FTSE25 το τελευταίο διάστημα. Κλείσιμο πάνω από το 12,30 δίνει επιθετική τάση, με το 12,65 επόμενο κοντινό επίπεδο, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τα 15 ευρώ. Το 11,98 κοντινή και το 11,70 κύρια στήριξη και ημερήσιο ‘stop’ σε κλείσιμο μέρας. Το ΚΑΙΡΟ, μακράν ο καλύτερος ΜΕΖΖες στο ταμπλώ. Τυχόν κλείσιμο πάνω από το 0,4790 μπορεί να δώσει επιθετική συνέχιση, με το 0,57 επόμενο στόχο. Το 0,44 στήριξη και το ‘stop’ στο 0,4320 σε κλείσιμο μέρας. Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που θυμόμαστε τα αρκετά τελευταία χρόνια για το Ευρώ. Η διάσπαση του 1,0760 επιπέδου, ενεργοποίησε πωλητές ακόμα και κάτω από την ζώνη του 1,07 που είναι στήριξη. Μένει να δούμε αν καταφέρει να μαζέψει τις απώλειες και να κλείσει πάνω από το 1,0760 αν θέλει να ‘σώσει την παρτίδα’, ή αν θέλει να δοκιμάσει άμεσα συνέχιση στο 1,05 . Η μεγάλη άνοδος του Δολαρίου, πιέζει και τα Πολύτιμα Μέταλλα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η νίκη Trump δίνει ώθηση στις μετοχές στις ΗΠΑ, αλλά και στις ομολογιακές αποδόσεις. Οι πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις και δασμοί είναι στο προσκήνιο των επενδυτών, αλλά εκτιμούμε ότι αυτό είναι μια πρώτη αντίδραση και η ανοδική συνέχεια είναι αρκετά επισφαλής. Στην Ευρώπη, η αβεβαιότητα είναι ακόμα πιο αυξημένη. Στο δια ταύτα, η αυξημένη μεταβλητότητα είναι το βασικό σενάριο για τις επόμενες ημέρες”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στις Ευρωπαϊκές μετοχές, η επιστροφή του Τραμπ στο Προεδρικό αξίωμα, μετά τις χθεσινές εκλογές”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού και η αυριανή απόφαση της FED θα καθορίσουν την πορεία της Αγοράς για το υπόλοιπο της εβδομάδας”, εκτιμά η Beta Sec.

Θετικά υποδέχθηκαν την ‘καθαρή’ εκλογική νίκη του Τράμπ, οι Αγορές σε όλο τον Κόσμο. Δολάριο, Bitcoin, επιδίδονται σε ράλι, όπως και τα futures στη Wall Street. Ανοδικά κινούνται και οι Ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., που δοκίμασε την περιοχή αλλαγής της πολύμηνης καθοδικής τάσης. Πτώση σημειώθηκε στην Κίνα, λόγω των ανησυχιών για την πολιτική δασμών που θα εφαρμόσει ο νέος Πρόεδρος. Μόλις τελειώσει ο ‘θόρυβος’ του αποτελέσματος των εκλογών, τότε οι Αγορές θα επανέλθουν στην κανονικότητα και θα αρχίσουν να προεξοφλούν την επόμενη μέρα”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“H Αγορά πραγματοποίησε ανοδική αντίδραση στην πτωτική κίνηση του τελευταίου ενάμισι μήνα, με αφορμή το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα.

Την ίδια στιγμή, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και το Bitcoin καταγράφουν υψηλά ιστορίας και το Δολάριο σε σχέση με το Ευρώ υψηλό 52 εβδομάδων.

Οδηγό σε αυτή την κίνηση του Γενικού Δείκτη αποτελούν οι Τράπεζες που είχαν πιεστεί αρκετά στις τελευταίες συνεδριάσεις, η ΕΕΕ με νέο υψηλό 52 εβδομάδων, ενδοσυνεδριακά, προσδοκώντας θετικές εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας και η TITC ευελπιστώντας σε μεγαλύτερη ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας.

Η Αγορά πάντως στο σύνολό της δεν δείχνει την απαραίτητη δυναμική που θα επιτρέψει κάτι πολύ περισσότερο από μια ανοδική αντίδραση.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις πιέζονται ιδιαίτερα οι Εταιρείες Ενέργειας, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ έκαναν χαμηλό 52 εβδομάδων, καθώς και οι Εταιρίες που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ και ΑΤΤΙΚΑ”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από ΑΤΤ (9,5), EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,6), ΠΕΙΡ (4,7), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΑΛΦΑ (3,4), TITC (2,7), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΤΕ, ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.

Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+1,17%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,465 ευρώ (+3,57%), της ΕΤΕ (+0,96%) μέχρι τα 7,682 ευρώ (+2,18%), της ΕΥΡΩΒ (+1,09%) μέχρι τα 2,038 ευρώ (+3,45%) και της ΠΕΙΡ (+2,05%) μέχρι τα 3,772 ευρώ (+3,20%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής επέστρεψε, με κλείσιμο, υψηλότερα από την τιμή του πρόσφατου placement, στα 7,55 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1228,05 μονάδες (+2,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1209,38 (+1,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1210,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,18%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1237 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1123 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΔΕΗ (-1,08%), ΕΛΧΑ (-1,25%), ΟΠΑΠ (-1,18%), ΟΤΕ (-1,10%), ΑΡΑΙΓ (-0,10%), ΔΑΑ (-0,84%), ΜΟΗ (-0,20%), CENER (-0,11%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΛΑΜΔΑ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΕΕ (+2,42%), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 34,24 ευρώ (+3,57%). Υπενθυμίζεται ότι πριν την ανοδική αντίδραση, είχαν προηγηθεί έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά. Η σημαντική στήριξη στα 31,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη αντίσταση στα 35,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+157,14%), ΑΤΤ (+106,62%), MONTA (+96,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+93,84%), SOFTWEB (+91,28%), ΚΟΥΑΛ (+73,03%), OPTIMA (+62,82%), TITC (+58,04%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΕΒΑ (+5,25%), ΔΡΟΜΕ (+2,78%), SOFTWEB (+2,81%), ΓΕΒΚΑ (+2,72%), ΑΣΤΑΚ (+2,55%), ΛΕΒΚ (+2,46%), ΙΝΛΙΦ (+0,69%), REALCONS (+0,59%), ΣΠΕΙΣ (+1,02%), ΕΛΣΤΡ (+0,99%), ΕΒΡΟΦ (+0,35%), ΚΕΚΡ (+0,78%), ΜΙΓ (+1,26%), ΚΤΗΛΑ (+1,80%), ΜΙΝ (+2%), ΛΕΒΠ (+13,33%), ΜΟΝΤΑ (+0,53%), ΦΡΙΓΟ (+1,94%).

Σημαντική αύξηση στα EBITDA κατέγραψε η Ικτίνος (+5,35%) για το 9μηνο του 2024 σε επίπεδο Μητρικής, τα οποία ανήλθαν σε 3,18 εκατ. ευρώ, έναντι 1,10 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 189,50%. Ο κύκλος εργασιών για το 9μηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 22,44 εκατ. ευρώ, έναντι 18,22 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 23,12%. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων η Εταιρεία μείωσε τις ζημιές κατά 1,6 εκατ. ευρώ και ποσοστό 48,61% οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,69 εκατ. ευρώ, έναντι 3,29 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2023. Το σύνολο του καθαρού δανεισμού για το 9μηνο του 2024 ανήλθε σε 42,4 εκατ. ευρώ, έναντι 43,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 1,41 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις 31/12/2023. Η Εισηγμένη ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την Alpha Bank, ενώ με την Εθνική και την Τρ. Αττικής έχει συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο και αναμένεται άμεσα να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Η αναδιάρθρωση αφορά χρεολύσια Ομολογιακών Δανείων των ετών 2023 - 2025 συνολικής αξίας 11,05 εκατ. ευρώ.

Προσοχή, η Εισηγμένη ανακοίνωσε τα μεγέθη της Μητρικής και όχι του Ομίλου (!)

Αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην Τεχν. Ολυμπιακή (-0,84%), ενώ συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” στην Foodlink (+2,01%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 30/10 για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,43%) και στις 31/10 για ΠΡΕΜΙΑ (+2,10%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά 6μηνου για ΚΥΡΙΟ (+2,86%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Lavipharm (+2,04%), Unibios (+0,67%), Άβαξ (+1,56%), Ευρωσύμβουλοι (+1,86%) και Πλ. Θράκης (+0,55%).

Επέστρεψαν οι πωλητές στην ΙΝΛΟΤ (-1,97%) και οι αγοραστές σε Profile (+1,16%) και Πετρόπουλο (+1,27%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+4,03%), ίσως επειδή και αυτή ξεκίνησε δραστηριότητες στην Αγορά των ΗΠΑ.

Έκανε πράξεις στα 0,28 ευρώ (+6,87%), όμως επειδή ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός, η μετοχή της Προοδευτικής έκλεισε αμετάβλητη.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1423 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1432 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3457 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3394 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στις Κινεζικές μετοχές, καθώς η Προεδρία Τραμπ αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλους δασμούς στα Κινεζικά προϊόντα.

Στο “κόκκινο” οι δείκτες στην Ευρώπη, προς νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι δείκτες Dow Jones, S&P 500, Nasdaq, Russel 2000, στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, στο 1,073 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2680 βουλιάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,3 το Ασήμι.

Πάνω από τα $74500 το Bitcoin, προς τα $2650 ανηφορίζει το Ethereum.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ των $73797,68 ήταν στις 14 Μαρτίου για το Bitcoin.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερή τον περασμένο μήνα, εμφανίζοντας μία μικρή βελτίωση από τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η S&P Global για την HCOB αυξήθηκε στο 50 τον Οκτώβριο, από 49,6 του Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει την περιοχή της ανάπτυξης από εκείνη της συρρίκνωσης.

Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ανέφερε η Eurostat. Σε σύγκριση με τον περυσινό Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) υποχώρησε κατά 3,4% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 3,3% στην ΕΕ.

Οι Citi και Goldman Sachs βλέπουν αρνητικά, σε πρώτο επίπεδο, την επανεκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ για τις Οικονομίες της Ευρωζώνης. Μάλιστα η Goldman Sachs μειώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη Ευρωζώνης. Πλέον αναμένει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη 0,8% το 2025, από 1,1% και κάτω από το consensus για 1,2% και 1% το 2026, έναντι 1,1% πριν και 1,4% του consensus. Μειώνει επίσης την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου από 1,6%, σε 1,4%.

Στο βασικό σενάριο της UBS, ο S&P 500 θα κινηθεί υψηλότερα, στις 6600 μονάδες, μέχρι το τέλος του 2025, λόγω των προσδοκιών για πιο ευνοϊκή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, πιο χαμηλά επιτόκια και τη συνεχή διαρθρωτική ανοδική πορεία από τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

H επιβολή νέων δασμών θα έπλητταν την Παγκόσμια ανάπτυξη και θα οδηγούσαν σε αντίποινα και έναν εμπορικό πόλεμο”, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 108,4 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν μπουν και οι νέες μετοχές στην Τρ. Αττικής).

“Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος Όμιλος Υποδομών στην Ελλάδα, Ηγέτης τόσο στις Παραχωρήσεις, όσο και στις Κατασκευές”, επισημαίνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της, με την οποία ξεκινά κάλυψη της μετοχής με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο τα 23,4 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΑΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Cenergy, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Jumbo, Autohellas.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.565 συμβόλαια).

Στα 4.106 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.143 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.613 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.627 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.378, 1.181 για τον Νοέμβριο και 197 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.410), κινήθηκε μεταξύ 3.392 και 3.454 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.220), κινήθηκε μεταξύ 1.220 και 1.222 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.195,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.793 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.051), Πειραιώς (12.777), Εθνική (1.965), Alpha Bank (15.383), ΔΕΗ (989), ΑΔΜΗΕ (1.390), Cenergy (183), Motor Oil (221), Ελλάκτωρα (117), ΓΕΚ (259), Ιντρακόμ (267), Μυτιληναίο (198).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 199.466, Πειραιώς 101.075, ΑΔΜΗΕ 26.911, ΔΕΗ 19.720, Eurobank 18.920, Εθνική 18.312, ΓΕΚ 11.165, Τέρνα Ενεργειακή 16.630.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 68.184.218 τεμ., (από 69.123.459 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.449.753 τεμ. (63.428.414), ΟΠΑΠ 1.695.125 τεμ. (1.663.129), Εθνική 12.247.874 τεμ. (12.343.164), ΟΤΕ 2.286.705 τεμ. (2.294.127), Πειραιώς 12.979.452 τεμ. (13.216.774), Ελ. Πετρέλαια 1.351.184 τεμ. (1.360.637), Intralot 1.096.376 τεμ. (1.096.376), Motor Oil 1.395.796 τεμ. (1.406.251).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v