Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση… μηδέν εις το πηλίκο

Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης, πτώση των συναλλαγών κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Ισχυρές πιέσεις σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Intralot και πωλητές σε Cenergy, Titan. Αντίδραση από ΔΕΗ, ΕΤΕ.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση… μηδέν εις το πηλίκο

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος που δεν ξεπέρασε τις οκτώ μονάδες, οι εναλλαγές προσήμων ήταν αυτές που χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 3 συνεδριάσεων), ακόμα και αν συνυπολογιστούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ήταν περισσότερο από ευδιάκριτο, ότι οι ενεργοί traders στο Χ.Α. επέλεξαν την στάση αναμονής, προκειμένου να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η TITC και να περιμένουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ, αλλά και τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed.

Από την άλλη, χωρίς αλλαγές για τον δείκτη MSCI Greece Standard ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Από τον δείκτη MSCI Greece Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ (-3,59% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).

Υπενθυμίζεται πως ο MSCI Greece Standard Index έχει 9 μετοχές, μετά την αφαίρεση της Motor Oil στις 30/8 και συγκεκριμένα τις: Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ.

Οι αλλαγές, θα εφαρμοστούν την 25η Νοεμβρίου 2024. Η επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2025.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τις χαμηλότερες συναλλαγές, η έλλειψη πρωτοβουλιών μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων, για τους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που αναλώθηκαν σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και η επανεμφάνιση πωλητών σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που κινούνται σε πολύμηνα χαμηλά.

Τεχνικά, αξίζει να σημειωθεί ο ΓΔΧΑ έχει αφήσει ανοιχτό “gap” μεταξύ 1399,66 και 1404,77 μονάδων και μένει να φανεί αν πρόκειται για “gap” εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης ενώ, σύμφωνα με αναλυτές δύσκολα ο Δείκτης θα μπορέσει να περάσει με την πρώτη τις 1430 – 1432 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα και διαθέσεις αντίδρασης οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές που πιέστηκαν περισσότερο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική “σκακιέρα” σε Γερμανία και Γαλλία, τις ανακοινώσεις της BoE και περιμένοντας την βραδινή “ετυμηγορία” της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, μείωσε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας στη σημερινή της συνεδρίαση, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας στο 4,75%.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στον στόχο, οπότε δεν μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα, ή κατά πολύ. Αλλά αν η Οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένουμε, είναι πιθανό τα επιτόκια να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά από εδώ και πέρα”, δήλωσε ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι βασικοί δείκτες της Wall Street (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq, Russel 2000), ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι περισσότερο από πασιφανές ότι η Wall Street, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη φάση, μάλλον αυτονομείται, σε σχέση με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου αναμονής, που ενδεχομένως λειτούργησε και ως άλλοθι για την παρατεταμένη αναιμική περίοδο διακυμάνσεων που χαρακτήρισε το Χ.Α. από το τέλος του Καλοκαιριού. Η δεύτερη θητεία Τραμπ έχει ως βασικές κατευθυντήριες γραμμές την ενίσχυση συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων, αλλά και την ενδυνάμωση της Αμερικανικής Βιομηχανίας με δράσεις που, εκτός από την επιβολή δασμών, στοχεύουν στον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τη δημιουργία Μονάδων εντός της Αμερικανικής Επικράτειας. Το σίγουρο είναι ότι από χθες οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Και κρίνοντας από την πρώτη θητεία, έχουμε μπροστά μας τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα χρόνια”.

Μεγάλη προσοχή απαιτεί και η παρακολούθηση της Αγοράς ομολόγων, όπου συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων, σήμερα ήπια για τα Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα, πιο επιθετικά για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,26% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,44% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,383% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1412,73 (+0,30%) και 1404,77 μονάδων (-0,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1407,2 (-0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1408,5 μονάδες, αμετάβλητος.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 98,2 εκατ., από τα οποία τα 16,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, MED, TITC, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΚΡΙ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΕΕ, ΜΟΗ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 98,2 εκατ., τα 88,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα μικτά σήματα από τις Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές Αγορές ενδέχεται να αναστείλουν την ανοδική δυναμική, ενώ οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην απόφαση της FED για τα επιτόκια και τις προοπτικές της. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Αγορά θα κινηθεί πλάγια”, αναφέρει η Beta Sec.

Η ταχεία ολοκλήρωση της εκλογική διαδικασίας των Προεδρικών εκλογών, με την καθαρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε έκρηξη ευφορίας στη Wall Street, αλλά μεταβλητότητα στην Ευρώπη, με το σκεπτικό της εφαρμογής νέων δασμών, σύμφωνα με την προεκλογική ρητορική, που θα πλήξουν την Oικονομία. Η Federal αποφασίζει, πιθανότατα, μια ακόμη μείωση, κατά 25 μ.β. των παρεμβατικών επιτοκίων της. Στο Χ.Α., οι 1412 μονάδες του ΓΔ συνιστούν το πλησιέστερο όριο αντίστασης”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Άνοδο αλλά με κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, κατέγραψε χθες ο ΓΔΧΑ, ακολουθώντας τους Ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες. Από την άλλη, με σημαντικά κέρδη υποδέχτηκαν τον Trump οι επενδυτές στις ΗΠΑ, αν και τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν οι πιθανές επιπτώσεις των εξαγγελλιών του νέου Προέδρου στον πληθωρισμό και κατ' επέκταση στα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως, κατά την σημερινή συνεδρίαση της FED αναμένεται μείωσή των επιτοκίων κατά 25μβ. Στο εσωτερικό, είναι πιθανό να συνεχίσει η συσσώρευση, με τον ΓΔΧΑ να ταλαντεύεται περί των 1400 μονάδων, μέχρι νεωτέρας. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η TITC ανακοίνωσε άλλο ένα καλό τρίμηνο, με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά EBITDA Γ τριμήνου να ανέρχονται στα 163,7 εκατ. ευρώ, έναντι 155,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ωστόσο, σταθεροποιητικός καταγράφεται ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το εν λόγω τρίμηνο σε ετήσια βάση”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Καθώς οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των ‘big-4’ του Ελληνικού Τραπεζικού κλάδου ολοκληρώνονται αυτό το διήμερο (7 και 8 Νοεμβρίου) και οι αναλυτές ‘περνούν από κόσκινο’ το μεσοπρόθεσμο outlook, θα μπορέσει άραγε ο Τραπεζικός δείκτης να συνεχίσει την αντίδρασή του από τα χαμηλά τριμήνου στα οποία κατέπεσε πριν λίγες συνεδριάσεις, ‘βαραίνοντας’ το sentiment σε ολόκληρο το ταμπλώ, ή θεμελιώδεις παράγοντες όπως π.χ. η πρόθεση της ΕΚΤ να ‘ρίξει’ κι άλλο τα επιτόκια, θα επηρεάσουν τα έσοδα από τόκους για τον Δεικτοβαρέστερο εγχώριο κλάδο και θα δημιουργήσουν ‘δεύτερες σκέψεις’ αναφορικά με ‘τριμάρισμα’ επενδυτικών θέσεων σε αυτόν, αναρωτιέται ο Πέτρος Στεριώτης.

Ταυτόχρονα, τα “ψέματα τελειώνουν” και για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει για το αν τελικά οι 1400 μονάδες μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για ένα δυναμικό κλείσιμο του χρηματιστηριακού έτους, ή αν οι 1500 μονάδες αποδεικνύονται εκ των υστέρων “απόρθητο φρούριο”, με τις εύλογες αναβαθμίσεις της Οικονομίας και τις συστάσεις "buy" επιμέρους τίτλων, να μην αρκούν πλέον για τη συνέχιση του δομικού ράλι.

Σε μια κρίσιμη χρονικά και ποιοτικά συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η βιωσιμότητα της ισχυρής κερδοφορίας των τελευταίων εξαμήνων, αποτελεί το καλύτερο “φάρμακο” των Εισηγμένων τίτλων, ενάντια στις τάσεις κορεσμού που φαίνεται να ταλανίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Λεωφόρο Αθηνών το τελευταίο διάστημα.

Στον αντίποδα, παρότι η συνέχιση των εύρωστων μερισματικών διανομών και των πολλαπλασιαστών της τιμής σε σχέση με καίρια λογιστικά μεγέθη όπως κέρδη, book value κλπ. δείχνει να είναι “στο χέρι” των καλών Εισηγμένων, αυτό δεν συνεπάγεται γραμμικά την άμεση απεικόνιση νέων υπεραξιών στο ταμπλώ.

Ενώ δηλαδή αρκετοί τίτλοι παραμένουν θεμελιωδώς και διαγραμματικά ελκυστικοί, αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν σοβαρά χαρτοφυλάκια τα οποία “ευελπιστούν” σε μια μεγαλύτερη αναδίπλωση της Αγοράς, ώστε να συμμετάσχουν ενεργότερα στο επόμενο “κύμα” του “ανοδικού market”, μέσω χαμηλότερων τιμών εισόδου.

Σε διεθνές επίπεδο, με τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές να περνούν στον “πίσω καθρέφτη”, η κρισιμότητα πλέον βρίσκεται στην προεξόφληση και εν συνεχεία στην αποτίμηση των πολιτικών που θα εφαρμοστούν από τις ΗΠΑ, σε θέματα επιβολής δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα από Κίνα και Ευρωζώνη, στην ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στα Κρυπτονομίσματα κλπ., αλλά και στις “απαντήσεις” των Εμπορικών τους Εταίρων, με ότι όλα αυτά συνεπάγονται για την γεωπολιτική αβεβαιότητα, τον πληθωρισμό και την μεταβλητότητα των Κεφαλαιαγορών το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, ανησυχητική η πρόσφατη άνοδος Ξένων ομολογιακών αποδόσεων, ενέχει κινδύνους και για τις μετοχές, έστω και αν οι δείκτες της Wall Street “κάνουν τα στραβά μάτια” με την επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών.

Εδώ να επισημάνουμε την χθεσινή (Τετάρτη) υποαπόδοση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, σε σχέση με τα Αμερικανικά, τα οποία έκαναν “πάρτι” στον απόηχο της εκλογής του Τραμπ, κάτι που σχετίζεται με τις ανησυχίες για την Οικονομία της Ευρωζώνης, συγκριτικά με τις προσδοκίες για “soft landing”, ή και ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, καθώς και με τα “ζητήματα” που αναμένεται να δημιουργήσει στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ηγεσίες, η νέα Αμερικανική Προεδρία.

Τα Χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου, δεν μπορούν παρά να επηρεαστούν από τις παραπάνω εξελίξεις, ευελπιστώντας να μην υπάρξουν νέοι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι, να αποκλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις κλπ.

Σήμερα (Πέμπτη) ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα οι επενδυτές αξιολογούν τις ανακοινώσεις της Bank of England και το ενδεχόμενο νέων μέτρων οικονομικής τόνωσης στην Κίνα.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, στόχος παραμένει το εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τον απλό κινητό 200 ημερών που βρίσκεται στις 1425 μονάδες, με επόμενη αντίσταση την περιοχή των 1445. Κρίσιμη στήριξη προσφέρουν οι 1375 μονάδες, απώλεια των οποίων θα επιδείνωνε την ψυχολογία και θα έστρεφε την προσοχή προς τα χαμηλά του Αυγούστου”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Στεριώτη (πιστοποιημένου τεχνικού αναλυτή).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από ΑΤΤ (10,2), EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,6), ΠΕΙΡ (4,7), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΑΛΦΑ (3,4), TITC (2,6), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνεις την έλλειψη διάθεσης για σημαντικές ημερήσιες μεταβολές (ΑΛΦΑ -0,38%, ΕΤΕ +0,53%, ΕΥΡΩΒ -0,18%, ΠΕΙΡ +0,05%).

Μεταξύ 1221,83 (+0,91%) και 1207,82 μονάδων (-0,24%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1208,94 (-0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1211,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,08%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1237 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1123 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με διαφορετική ταχύτητα ανά Τράπεζα, προβλέπεται να υλοποιηθεί η αποαναγνώριση οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) από τα εποπτικά κεφάλαια, δεδομένων των διαφορών σε ύψος κεφαλαίων, προβλεπόμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και επιδιωκόμενο payout ratio. Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των Συστημικών Τραπεζών, με τις ‘ευλογίες’ του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), επιτρέπει στις πιο αδύναμες κεφαλαιακά Τράπεζες να ολοκληρώσουν την αποαναγνώριση του DTC στον μισό από τον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς την ίδια στιγμή να αποτρέπει τις Υπόλοιπες από ταχύτερη προσαρμογή. Και αυτό επειδή εδράζεται στον εξής απλό μηχανισμό: το ύψος της εποπτικής προσαρμογής, το ποσό εποπτικού κεφαλαίου, δηλαδή, που θα ‘καίνε’ οι Τράπεζες προκειμένου να επιταχύνουν την αποαναγνώριση DTC, θα αντιστοιχεί στο 29% του payout ratio”.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank, "συμφώνησε να αποκτήσει ποσοστό 12,848% (53.037.786 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα αντί συνολικού τιμήματος €243 εκατ. ευρώ περίπου, ή €4,58 ανά μετοχή. Η Συναλλαγή υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις και θα ολοκληρωθεί μετά την πλήρη εκπλήρωσή τους και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από την 8η Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Μέχρι τότε, οι Πωλητές θα συνεχίσουν να διατηρούν την πλήρη νομική και πραγματική κυριότητα των μετοχών προς πώληση, καθώς και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές. Η Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό 55,962% στην Ελληνική Τράπεζα και μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η συμμετοχή της θα ανέλθει σε 68,81%. Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου περί Δημοσίων Προτάσεων του 2007 της Κυπριακής Νομοθεσίας, η Eurobank, με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, θα προβεί σε Δημόσια Πρόταση για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δε θα της ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή. Επιπλέον η Eurobank συμφώνησε να αποκτήσει ποσοστό 8,58% (17.152.353 μετοχές) στην Demetra Holdings Plc αντί συνολικού τιμήματος €32,4 εκατ. περίπου, ή €1,89 ανά μετοχή. H Demetra είναι Εταιρεία Συμμετοχών και μεταξύ άλλων κατέχει ποσοστό 21,3% στην Ελληνική Τράπεζα, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο Μέτοχο. Η λογιστική αξία της συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα αντιπροσωπεύει περίπου το 77% της καθαρής θέσης της Demetra με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της 30/6/2024”.

Υπενθυμίζεται ότι η αμέσως προηγούμενη δημόσια πρόταση της ΕΥΡΩΒ για την Ελληνική Τράπεζα είχε υποβληθεί στις 4 Ιουνίου 2024, με λήξη στις 30 Ιουλίου 2024, προς €2,56 ανά μετοχή.

Οριακό προβάδισμα στους τίτλους με αρνητικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+1,09%), ΕΛΠΕ (+1,18%), ΑΡΑΙΓ (+0,10%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,46%), ΕΥΔΑΠ (+0,5%), ΜΟΗ (+0,82%), ΟΤΟΕΛ (+0,54%), ΣΑΡ (+0,18%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “κατά τον Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα του τελευταίου και πιο κρίσιμου τριμήνου του έτους, ο Όμιλος Jumbo καταγράφει αύξηση πωλήσεων κατά 6% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η επίδοση αυτή διατήρησε τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων του Ομίλου κατά το 10μηνο του 2024 (Ιανουαρίου - Οκτωβρίου) σε +7% περίπου. Με τα νέα καταστήματα στην Ρουμανία και Κύπρο να είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία και με την προϋπόθεση ότι οι παρούσες συνθήκες δεν θα χειροτερεύσουν περαιτέρω, η Διοίκηση εκτιμά ότι ο στόχος που είχε τεθεί για αύξηση των πωλήσεων κατά 4% για το 2024 είναι επιτεύξιμος”.

Η ανακοίνωση έτυχε μάλλον χλιαρής υποδοχής από την Αγορά και ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές αμετάβλητος. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 25,22 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 25,9 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 26,22 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη στήριξη στα 24,08 ευρώ.

Ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η TITC. Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,9%, σε €1.985 εκατ. στο εννεάμηνο, με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να καταγράφουν άνοδο. Η υποχώρηση στο τρίτο τρίμηνο ήταν μικρότερη της εκτίμησης και τελικά ο Όμιλος δημοσίευσε καθαρά κέρδη 237,8 εκατ. ευρώ (τα κέρδη ανά μετοχή για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε €3,19), από 197,6 εκατ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση. Σε προσαρμοσμένη βάση τα καθαρά κέρδη ήταν στα 224,6 εκατ. ευρώ. Αύξηση 20% στο EBITDA από ΗΠΑ. Η Διοίκηση εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξη στην τηλεδιάσκεψη που έγινε τόσο για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, λέγοντας πως θα είναι χρονιά ρεκόρ, όσο και για την επόμενη χρήση.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της TITC (-2,65%) ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενη μέχρι τα 34,20 ευρώ (+0,88%), όμως από εκεί και πέρα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και οι ρευστοποιήσεις όσων ποντάρισαν για είσοδο του τίτλου στον MSCI Greece Standard Index.

Το ημερήσιο “stop long” στα 31,80 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 34,75 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+151,65%), ΑΤΤ (+121,43%), MONTA (+96,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+93,42%), SOFTWEB (+91,28%), ΚΟΥΑΛ (+74,67%), OPTIMA (+62,82%), TITC (+53,85%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΤΤ (+7,17%), ΚΟΡΔΕ (+2,71%), ΙΝΤΕΤ (+2,39%), ΕΛΤΟΝ (+1,72%), ΑΝΔΡΟ (+0,31%), ΟΛΘ (+0,96%), ΕΥΑΠΣ (+0,93%), ΔΑΙΟΣ (+4,57%), ΜΕΡΚΟ (+6%).

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την προηγούμενη ανακοίνωση, σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση της Profile (-0,19%), “η Μέτοχος Norges Bank προέβη την 1/11/2024, σε πώληση κοινών, ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών της Εταιρείας, με αποτέλεσμα το ποσοστό της εν λόγω Μετόχου να κατέλθει το όριο του 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Κατόπιν τούτου ο αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου της ως άνω Μετόχου ανέρχεται σε 1205932 (ποσοστό 4,90%) επί του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας (24586446 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές)”.

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση πωλητή στην REALCONS (-2,92%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η ACAG (-1,30%).

Σε νέα χαμηλά 7μηνου η ΠΕΡΦ (-0,51%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,75%), Fourli (+1,92%), Q&R (+0,95%) και ΟΛΠ (+2,50%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ικτίνο (+2,95%) και Πλ. Θράκης (+0,27%).

Εξαφανίστηκαν οι αγοραστές στην ΒΙΟΤ. Η μετοχή έκανε πράξεις στα 0,27 ευρώ (-8,16%), αλλά λόγω χαμηλού όγκου έκλεισε αμετάβλητη.

Μέχρι τα 2,43 ευρώ (-6% και νέα χαμηλά 16 μηνών) έφθασε να υποχωρεί η ΔΟΜΙΚ, αλλά ακολούθησε αντίδραση που την έκλεισε αμετάβλητη.

Συνεχίζεται το μάζεμα στην Προοδευτική (-0,76%).

Σε χαμηλά τριμήνου η ΟΛΥΜΠ (-2,11%), σε νέα χαμηλά 12 μηνών η ΙΝΛΟΤ (-5,72%).

Στις 1/11 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για BOCHGR (+4,02%). Σήμερα ο τίτλος άνοιξε βηματισμό, στον απόηχο της βελτιωμένης δημόσιας πρότασης της Eurobank για την Ελληνική, ενώ διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων. Παρά ταύτα, απέχει ακόμα από την τιμή επανεισόδου στο Χ.Α., των 4,78 ευρώ.

Στις 25/10 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για MED (+5,29%), ενώ σήμερα πέρασε μέσω του Χ.Α. και “πακέτο” 480000 τεμ. στα 0,8350 ευρώ. Μένει να φανεί πόσο ψηλότερα θα ανακοινωθεί η αναμενόμενη Α.Μ.Κ.

Ανέβηκαν ψηλότερα, με ζητούμενο την διάρκεια, οι αγοραστές στην Doppler (+10%). Την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Εισηγμένης, την έχουν Εταιρείες που είναι “υπό επιτήρηση”, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο το πότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική προσπάθεια αντίδρασης.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1424 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1432 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3458 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3394 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,079 αντιδρά το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2700 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,9 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $75900 και προς νέα ιστορικά υψηλά το Bitcoin, προς τα $2845 ανηφορίζει το Ethereum.

Οι εξαγωγές της Κίνας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 12,7%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε όρους Δολαρίου, καταγράφοντας το υψηλότερο άλμα τους από τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση των εξαγωγών κατά 5,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 2,3% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση των εξαγωγών κατά 1,5% τον Οκτώβριο.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 3,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση του δείκτη τιμών κατοικιών της Halifax που δημοσιεύθηκε. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Οκτώβριο.

H βιομηχανική παραγωγή του Γερμανικού Μεταποιητικού Τομέα μειώθηκε κατά 2,5% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Destatis σε προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η παραγωγή επιβραδύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ο αριθμός υποχώρησε κατά 4,6%.

Το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 17 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι 22,5 δισ. ευρώ που είχε αναφερθεί τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη Destatis. Οι εξαγωγές προσγειώθηκαν στα 128,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, μειωμένες κατά 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση, στα 111,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2024.

Το Λιανικό Εμπόριο στη Ζώνη του Ευρώ κατέγραψε αύξηση 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, το Λιανικό Εμπόριο αυξήθηκε κατά 2,9% στην Ευρωζώνη και κατά 2,8% στην ΕΕ.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, αυξήθηκε στις 221000, από 218000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η παραγωγικότητα των Αμερικανικών Επιχειρήσεων ενισχύθηκε 2,2% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 2,1% το δεύτερο τρίμηνο.

“Το ράλι στις Αμερικανικές μετοχές έχει ακόμα πολύ δρόμο”, σύμφωνα με τους αναλυτές της Evercore ISI, οι οποίοι βλέπουν τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει τη γραφειοκρατία να δίνουν επιπλέον ώθηση στον S&P 500, θέτοντας τιμή - στόχο τις 6600 μονάδες ως το τέλος του Ιουνίου του 2025.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 108,9 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν μπουν και οι νέες μετοχές στην Τρ. Αττικής).

H Ευρωπαϊκή Οικονομία θα υποφέρει αν ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για επιβολή δασμών και εμπορικών φραγμών”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την αναβάθμιση της στόχευσης, σε ότι αφορά την ανταμοιβή των μετοχών ανακοίνωσε η Διοίκηση της Eurobank, ενημερώνοντας τους επενδυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Έτσι, από τη στόχευση μοίρασμα του 40% της φετινής κερδοφορίας, ο πήχης ανεβαίνει στο 50%, ή λίγο υψηλότερα. Η στρατηγική περιλαμβάνει την διανομή μερίσματος, αλλά και την επαναγορά μετοχών (buy back) χωρίς να έχει ακόμα ‘κλειδώσει’ πώς θα μοιραστούν τα κεφάλαια”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Cenergy, TITC, ΤΕΝΕΡΓ και στο υψηλό οι Εθνική, ΕΕΕ, Σαράντης, Motor Oil, Autohellas.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα, με 52 ανοδικούς τίτλους, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.088 συμβόλαια).

Στα 4.008 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.106 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.611 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.613 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 411, 339 για τον Νοέμβριο και 72 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.414), κινήθηκε μεταξύ 3.404,5 και 3.427 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.219), κινήθηκε μεταξύ 1.216 και 1.222 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.229).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.613), Πειραιώς (2.128), Εθνική (478), Alpha Bank (4.213), ΔΕΗ (314), ΑΔΜΗΕ (495), Ελλάκτωρα (120), Μυτιληναίο (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 199.430, Πειραιώς 96.968, ΑΔΜΗΕ 25.715, ΔΕΗ 19.587, Eurobank 19.019, Εθνική 18.094, ΓΕΚ 11.125, Τέρνα Ενεργειακή 16.630.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 68.197.318 τεμ., (από 68.184.218 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.619.715 τεμ. (63.449.753), ΟΠΑΠ 1.695.168 τεμ. (1.695.125), Εθνική 12.209.880 τεμ. (12.247.874), ΟΤΕ 2.299.653 τεμ. (2.286.705), Πειραιώς 12.952.939 τεμ. (12.979.452), Ελ. Πετρέλαια 1.595.891 τεμ. (1.351.184), Intralot 1.096.376 τεμ. (1.096.376), Motor Oil 1.421.299 τεμ. (1.395.796).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v