Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σήματα που έστειλε το profit taking

Ποιες μετοχές δέχτηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα. Στα 144 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 34 πακέτα αξίας 36,1 εκατ. ευρώ. Αμυνες μόνο από Titan, ΔΕΗ, Lamda και ΟΤΕ βγήκαν στον FTSE 25.

Χρηματιστήριο: Τα σήματα που έστειλε το profit taking

Καθαρά πτωτική η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τους εν δυνάμει “profit takers” να γίνονται περισσότερο επιθετικοί μετά τις 13.30.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών οι κινήσεις “περάσματος από το ταμείο” ήταν ήπιες και απόλυτα ελεγχόμενες, όμως το κλίμα επιβαρύνθηκε σημαντικά μόλις γύρισαν σε αρνητικό έδαφος οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες ξεκίνησαν τις σημερινές συναλλαγές με διαθέσεις αντίδρασης, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες.

Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη, όλο και περισσότεροι Διαχειριστές σημειώνουν πως οι πολιτικές εξελίξεις στις μεγάλες οικονομικές Δυνάμεις της Ευρωζώνης, αλλά και οι ανησυχίες των επενδυτών για τον αντίκτυπο των πολιτικών Τραμπ στην Παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η ατζέντα του Τραμπ είναι συγκεκριμένη και θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες και λόγω των γνωστών πολιτικών εξελίξεων.

Ο εγχώριος Τραπεζικός δείκτης ερχόταν από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 9,46% και επόμενο ήταν, σε σημαντική μερίδα από τους ενεργούς traders, να επικρατήσουν “δεύτερες σκέψεις” και να ισχυροποιηθεί το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την “ρηχή” Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Από εκεί και πέρα, στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, επικράτησε εικόνα γενικευμένων ρευστοποιήσεων και θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, ενώ από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο ο τίτλος της Σαράντης (+0,18% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) διασώζονταν με θετική μεταβολή.

Σε υψηλά επίπεδα οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς “μεγάλα Σπίτια, μοιράζουν χαρτιά σε μικρότερους Παίκτες”, εν όψει του κλεισίματος βιβλίων από τους Ξένους, με τους περισσότερους Διαχειριστές να έχουν, ήδη, προγραμματίσει τις Χειμερινές διακοπές τους.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και δικαιολογείται και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, η οποία διερωτάται “πόσο μακριά μπορεί να πάει μία Αγορά όπου οι τέσσερις τίτλοι των Συστημικών Τραπεζών απασχολούν, επί καθημερινής βάσεως, τα 2/3 ή και παραπάνω, της μικτής αξίας συναλλαγών. Οι Τράπεζες μπορεί να κατάφεραν να ‘τραβήξουν το κάρο’ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, για μία ακόμα φορά, ηγούμενες της αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά των 1381 μονάδων, όμως το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ συνεχίζει να δείχνει αδύναμο και να παραμένει στην συναλλακτική απαξίωση, καθώς δεν διαφαίνονται traders πρόθυμοι να συμβάλλουν στην διάχυση του ενδιαφέροντος, εντός και εκτός του FTSE25, παρά την σημαντική υποχώρηση των αποτιμήσεων. Ενδεχόμενη παρατεταμένη αδυναμία υπέρβασης αντιστάσεων, με πρώτη αυτή στις 1432 μονάδες και μη διάχυση της ανοδικής δυναμικής σε περισσότερους τίτλους, είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει τον προβληματισμό και να οδηγήσει σε επιθετικότερες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου η Autohellas, ενώ μέσα στην μέρα έπονται Lamda Development και ΔΕΗ. Την Πέμπτη ανακοινώνουν AustrianCard Lavipharm, Ελ. Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου, OTE και Πετρόπουλος, ενώ η ΔΕΗ θα επικοινωνήσει στην Επενδυτική Κοινότητα το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για την περίοδο 2025 – 2027”.

Την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Τεχνικά, μετά την πρόσφατη αντίδραση του ΓΔΧΑ από τα χαμηλά, στην περιοχή των 1381 μονάδων, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν έχει τη δυναμική ο εν λόγω Δείκτης να υπερβεί τις 1430 - 1432 μονάδες και με τι όγκο συναλλαγών. Παραμένει ανοιχτό το πρόσφατο “gap” μεταξύ 1399,66 και 1404,77 μονάδων και μένει να φανεί αν πρόκειται για “gap” εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης.

Όπως προαναφέρθηκε γύρισαν, από το θετικό ξεκίνημα, σε αρνητικό βηματισμό, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με όλο και περισσότερους αναλυτές να επισημαίνουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα μπορούσε να παγώσει τη διαδικασία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες, ή ακόμα και να την αναστρέψει, ενώ ταυτόχρονα τιμολογούν τα στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου, που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Αμερικανική Οικονομία έτρεξε τον περασμένο μήνα με ετήσιο ρυθμό 2,6%, όσο έβλεπε και η μέση πρόβλεψη των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2,4% του Σεπτεμβρίου. Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου έδειξε αύξηση του ΔΤΚ κατά 0,2%, όσο περίμενε επίσης η Αγορά.

Το σχέδιο επιβολής δασμών που επεξεργάζεται ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα 1% στην οικονομική παραγωγή της Γερμανίας”, εκτίμησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Χώρας, Joachim Nagel, μιλώντας στην “Die Zeit”.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου είχε αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, με μικρή υποχώρηση των αποδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,28% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,39% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,227% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1414,99 μονάδες (-1,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,49 (-0,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1419,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,80%.

Ο τζίρος στα 145,3 εκατ., από τα οποία τα 36,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, TITC, MED, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΚΡΙ, ΕΥΡΩΒ, BOCHGR, ΣΑΡ, ΔΑΑ, ΕΕΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 145,3 εκατ., τα 132,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η διόρθωση ήρθε από το 1430. Πλέον Ο ΓΔ δοκιμάζει την στήριξη στην ζώνη του 1414 - 1412 και μένει να δούμε αν το επίπεδο καταφέρει να απορροφήσει τους πωλητές. Η Αγορά διορθώνει και πολύ σπεύδουν να πουλήσουν Τράπεζες και να αγοράσουν άλλους τίτλους. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στην αντίδραση ο Τραπεζικός θα είναι πάλι πρώτος. Η ΙΝΛΟΤ δοκιμάζει δεύτερη φορά το 0,90 επίπεδο. Όσο το συντηρεί μπορεί να δοκιμάσει μία αντίδραση και πάλι στο 0,97 – 0,98. Κατοχύρωση του 0,90 μπορεί να μας φέρει στο 0,86 – 0,85”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Καθώς οι επενδυτές θα αλλάξουν την εστίασή τους στα μεγέθη του ΔΤΚ των ΗΠΑ, πιθανότατα θα υπάρξει λήψη κερδών, ακολουθώντας παρόμοια βραχυπρόθεσμη τάση από το εξωτερικό”, αναφέρει η Beta Sec.

Με αρνητικές διαθέσεις οι Ευρωπαϊκές Αγορές, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών για τον αντίκτυπο των πολιτικών Τραμπ στην Παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Θα περιμέναμε ότι το επιλεκτικό ενδιαφέρον για μετοχές, κυρίως για Τράπεζες, θα συνεχίσει να στηρίζει την Αγορά απέναντι σε μια διάθεση ανάληψης κερδών στις Ξένες Αγορές. Η ΔΕΗ και η Lamda Development θα ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώθηκε, αναμφισβήτητα, στον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, καθώς πιθανότατα θα επηρεάσει και την απόφαση στης FED στην συνάντηση του Δεκεμβρίου. Στο εσωτερικό, σήμερα το απόγευμα θα έχουμε τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των ΔΕΗ και LAMDA. Το εύρος τιμών του ΓΔΧΑ υπενθυμίζουμε ότι έχει τοποθετηθεί μεταξύ των 1390 και 1460 μονάδων στην παρούσα φάση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η Lamda Development και η ΔΕΗ ανακοινώνουν σήμερα τα αποτελέσματά τους για το 9μηνο με τη ΔΕΗ να επικοινωνεί με την επενδυτική κοινότητα, αύριο, για το επικαιροποιημένο επενδυτικό σχέδιο της περιόδου 2025 - 2027. Οι Διεθνείς Οίκοι αναβαθμίζουν τις Τράπεζες συμβάλλοντας στην ανοδική κίνησή τους για 8η συνεχόμενη ημέρα, με το ΓΔ να έχει πλέον τις 1460 μονάδες ως πλησιέστερη αντίσταση”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι δασμοί και οι αβεβαιότητες στην Παγκόσμια Οικονομία, λόγω και της εκλογής Τραμπ, συνεχίζουν να απασχολούν την Επενδυτική Κοινότητα. Οι κινήσεις των επενδυτών στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού διακατέχονται από ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Οι υπόλοιπες Αγορές κινούνται μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού για την επόμενη μέρα. Η Ελληνική Αγορά προσπάθησε να ακολουθήσει τον ενθουσιασμό των Διεθνών Αγορών, αλλά δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών. Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής μέχρι να εμφανιστεί καθαρό οπτικό πεδίο”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο ‘εφιάλτης’ των υπερμάχων της σχολής ‘buy and hold’ είναι η παρούσα συγκυρία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Και αυτό διότι πολύ απλά το ταμπλώ έχει “θάψει” πολύ αξιόλογες μετοχές, εν μέσω μιας παρατεταμένης πλαγιολίσθησης των τιμών, ή ακόμα και απαξίωσης.

Έτι περαιτέρω, τα ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου που σταδιακά ανακοινώνονται από τις Εισηγμένες, ειδικότερα τις Δεικτοβαρείς, δεν είναι ικανά να αφυπνίσουν τους αγοραστές.

Και μάλιστα, τα ερεθίσματα από τις Διεθνείς Αγορές είναι αμφίσημα, καθώς αφενός οι ΗΠΑ συνεχίζουν έντονα ανοδικά, οι δε Ευρωαγορές δεν ακολουθούν.

Η μεγάλη εικόνα, σε θεωρητικό επίπεδο, παραμένει πολύ καλή, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα θεμελιώδη, αλλά και οι εξελίξεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο δικαιολογούν το θετικό κλίμα, ή αυστηρότερα δοσμένο δεν επιτρέπουν απαισιόδοξα σενάρια.

Ειδικότερα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν και θα περίμενε κανείς σαφώς ανώτερες αποδόσεις από μια μεγάλη γκάμα τίτλων, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, ενώ και η πολύμηνη καθίζηση τιμών και συναλλακτικής δραστηριότητας, εκνευρίζει τους εμπλεκομένους.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το επίπεδο των 1380 μονάδων όπου αναχαιτίστηκαν οι ρευστοποιήσεις του Οκτωβρίου παραμένει ο άξονας περιστροφής, μιας και αφορά και στο όριο της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Μικτή είναι η εικόνα σε επιμέρους τίτλους, με άλλους να είναι αξιοπρεπέστατοι (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, TITC, ΔΕΗ, EEE, ΟΛΠ, ΚΡΙ, ΟΡΤΙΜΑ, ΑΔΜΗΕ), άλλους να στέκονται, ας πούμε, ουδέτεροι (CENER, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ) κι άλλοι να είναι πιεσμένοι (ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΟΕΛ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), σύμφωνα με τις σημειώσεις του κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΑΤΤ (7,1), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,6), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (2,7), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-0,93%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι ΕΤΕ (-3,37%), ΕΥΡΩΒ (-1,67%) και ΠΕΙΡ (-1,61%).

Μένει να φανεί αν ολοκληρώθηκαν οι αγορές στην ΑΛΦΑ από Αμερικανικά και Ολλανδικά χέρια.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1224,43 μονάδες (-2,46%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1231,95 (-1,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1230,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,02%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1140 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1239 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 1202 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με ταχύ ρυθμό και με τη στήριξη του μηχανισμού Κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις, προχωρά η εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αποτέλεσμα, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να περιορίζεται στην περιοχή του 3% (σ.σ. ανάλογα την Τράπεζα) και τελικό στόχο να συγκλίνει αρχικά με τον αντίστοιχο δείκτη των Τραπεζών του Ευρωπαϊκού Νότου (περίπου 2,5%) και εντέλει με τον μέσο Ευρωπαϊκό (σ.σ. κάτω από το 2%). Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, το εύρος του δείκτη NPEs κινείται μεταξύ 2,9% και 4,6% (2,9% για τον Όμιλο της Eurobank, 3,3% για την Εθνική, 3,2% για την Πειραιώς και 4,6% για την Alpha Βank) και το stock των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τέσσερις Τράπεζες διαμορφώνεται, περίπου, στα 5,7 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, δεδομένων των έτοιμων ‘πακέτων’ τιτλοποιήσεων που έχουν οι Τράπεζες και τα οποία είτε έχουν πάρει την έγκριση, είτε την αναμένουν για ένταξη στον ‘Ηρακλή ΙΙΙ”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΔΕΗ (+0,82%), ΛΑΜΔΑ (+0,69%), ΟΤΕ (+0,53%), ΣΑΡ (+0,18%), TITC (+1,49%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Την έξοδό της στις Αγορές χρέους, το προσεχές διάστημα, γνωστοποίησε η ΕΕΕ (-1,29%). Όπως ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο, θα εκδώσει 8ετες ομόλογο σταθερής απόδοσης. Τo timing της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις Αγορές, ενώ ο τίτλος θα εισαχθεί στη συνέχεια στο London Stock Exchange.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Autohellas, “σε επίπεδο εννεάμηνου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε €749,1 εκατ., έναντι €762,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε €76 εκατ., οριακά αυξημένα κατά 1,8%. Η συνολική κερδοφορία του εννεάμηνου υποστηρίχθηκε με €9,0 εκατ. συνολικά από μερίσματα της Αεροπορίας Αιγαίου και της Trade Estates”.

Η μετοχή της ΟΤΟΕΛ (-1,47%) συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε δεν έτυχαν θετικής υποδοχής, ενώ παραμένουν οι εκτιμήσεις για πιθανή έξοδο της μετοχής από τον FTSE25, κάτι που μένει να αποδειχθεί. Για τον τίτλο η επόμενη στήριξη στα 10,70 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 11,75 – 12,09 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η μετοχή της Motor Oil (-1,46%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα χαμηλά διετίας. Η πρώτη στήριξη στα 19,31 (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 21,24 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της TITC (+1,49% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 32,85 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 35,80 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+157,14%), SOFTWEB (+100%), ΦΒΜΕΖΖ (+92,99%), MONTA (+87,96%), ΚΟΥΑΛ (+71,05%), OPTIMA (+64,62%), TITC (+58,28%), ΑΤΤ (+55,14%), ΚΡΙ (+55,01%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+53,7%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 359469360 νέες (ΚΟ) μετοχές της Τρ. Αττικής (-29,94%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 360000004. Μένει τώρα να μπουν οι μετοχές από την άσκηση των warrants, αρχές Δεκέμβρη, με τιμή κτήσης 0,05 ευρώ ανά μετοχή (με απόφαση Δ.Σ., επεκτάθηκε έως τις 28 Νοεμβρίου η περίοδος άσκησης των warrants). H Διοίκηση έχει πει πως όσοι ασκήσουν όλα τα δικαιώματα θα έχουν κόστος κτήσης 0,45 ευρώ. Σημειώνεται πως χθες η Τράπεζα ανακοίνωσε συμφωνία με την “Davidson Kempner”, για τη διάθεση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μικτής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του “Ηρακλή”. Μετά τη συναλλαγή, θα έχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 3%.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΕΠΕΝ (+4,12%), ΝΑΥΠ (+2,68%), SOFTWEB (+1,18%), REALCONS (+0,63%), ΕΒΡΟΦ (+1,08%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,55%), ΚΛΜ (+1,04%).

Προσυμφωνημένες συναλλαγές 759000 τεμ. στα 0,87 ευρώ και ενδοσυνεδριακά “πακέτα” αυξάνουν την διασπορά στην MED (+2,76%), με αγοραστές εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια. Η ουσιαστική ανοδική κίνηση, λένε οι πληροφορίες, ότι θα λάβει χώρα μόλις ολοκληρωθεί η “διανομή χαρτιών”.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+4,21%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ευρωσυμβούλους (+4,48%) και Profile (+1,34%).

Υπάρχει κίνδυνος να “καεί στο ζέσταμα” η ΠΡΔ (0%), καθώς με λίγες συναλλαγές δεν κινείται προς υψηλότερη αποτίμηση, παρά το αξιοσημείωτο “bid” που εμφανίζεται.

Σε νέα υψηλά 202 μηνών ο ΟΛΠ (+1,68%).

Αγορές από “insiders” σε ΔΑΙΟ (0%), Δομική Κρήτης (+4,95%) και Foodlink (+2,17%).

Χθες έκλεισε σε νέα χαμηλά 7μηνου και σήμερα επιχείρηση ασθενική αντίδραση η Performance (+0,53%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 7/11 για Unibios (+2,02%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων για Ιντεάλ (-2,19%).

Από το χθεσινό χαμηλό 12μηνου, προσπάθησε να αντιδράσει ο Κέκροπας (+1,61%).

Σε νέα υψηλά 14 μηνών η Αλουμύλ (+0,59%).

Σε νέα χαμηλά 12μηνου η ΙΝΛΟΤ (-2,67%).

Από τα πρόσφατα χαμηλά 13 μηνών η αντίδραση της ΕΚΤΕΡ (+4,28%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Lavipharm (+2,98%).

Προχθές στο +8,17% με συνολικό όγκο 75 τεμ., χθες στο -8,89% με 40 τεμ., σήμερα στο +7,32% με 26 τεμ. (!) η ΜΕΡΚΟ.

Σε πλήρη εξέλιξη, η “παραδοσιακή” κίνηση καλυτέρευσης της αποτίμησης στην MIG (+5,04%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1426 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1432 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1381 - 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 3462 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,056 πιέζεται το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Τιμές χαμηλότερα των $2600 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,7 ισορροπεί το Ασήμι.

Σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τα $92000 το Bitcoin, προς τα $3280 αναρριχάται το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν ετήσια άνοδο 3,4% τον Οκτώβριο, από 2,8% τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για άνοδο 3%.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Οικονομία της Γερμανίας επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο, μετά από μια σειρά κακών ειδήσεων από τη Βιομηχανία της Χώρας, την κατάρρευση της τρικομματικής Κυβέρνησης και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. O δείκτης προσδοκιών από το Ινστιτούτο ZEW υποχώρησε στο 7,4, από 13,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση στο 13,2.

Περιορισμένη ανάπτυξη, ύψους 0,4% αναμένει για το 2025 το Συμβούλιο των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπει ύφεση 0,1%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Η Axia Research διατηρεί τις συστάσεις “buy” για τις τέσσερις Συστημικές Τράπεζες, με τιμές - στόχους σε Alpha Bank τα 2,50 ευρώ, Eurobank τα 3,00 ευρώ, Εθνική Τράπεζα τα 10,50 ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς τα 5,30 ευρώ, εξηγώντας ότι οι μετοχές τους είναι “φτηνές”, εν συγκρίσει με τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες του δείκτη SX7P.

Ο Οίκος εκτιμά ότι “οι Ελληνικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να επιβραβεύουν τους μετόχους, μέσα από δραστηριότητες που ενισχύουν την αξία, όπως η επιτάχυνση των διανομών, οι οποίες διαμορφωθούν ακόμα και στο 50% των κερδών για το 2024, μέσω μετρητών και επαναγορών μετοχών”.

Οι Ελληνικές Τράπεζες ανακοίνωσαν το σχέδιό τους για ταχεία απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) από το 2025, με βάση τη δυναμική της κερδοφορίας τους. Αυτός ο επιταχυνόμενος ρυθμός αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια καθαρότερη κεφαλαιακή βάση, εξαλείφοντας πλήρως τα DTC έως το 2032 - 2034 και φέρνοντας το μερίδιο των DTC στο CET 1 έως το τέλος του έτους 2027 στο 20% για τη Eurobank, περίπου στο 25% για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και στο 30% για την Τράπεζα Πειραιώς”, σημειώνει έκθεση της S&P.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, TITC και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Autohellas, Σαράντης και στο υψηλό οι Lamda Development, TITC.

Σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 45 ανοδικούς τίτλους, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.474 συμβόλαια). Εντείνονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.295 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.824 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.601 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.605 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 6.563, 3.368 για τον Νοέμβριο, 3.155 για τον Δεκέμβριο και 40 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.448), κινήθηκε μεταξύ 3.435 και 3.478 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.236,5), κινήθηκε μεταξύ 1.236,5 και 1.240,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2, 1 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.365,5), κινήθηκε μεταξύ 5.365,5 και 5.365,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.846), Πειραιώς (5.888), Εθνική (2.593), Alpha Bank (21.518), ΔΕΗ (270), Ελλάκτωρα (196), Μυτιληναίο (121), Motor Oil (335), Viohalco (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.446, Πειραιώς 89.513, ΑΔΜΗΕ 25.372, ΔΕΗ 19.901, Eurobank 21.542, Εθνική 19.803, ΓΕΚ 11.191, Τέρνα Ενεργειακή 16.630.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.846.433 τεμ., (από 67.420.927 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.831.418 τεμ. (63.831.418), ΟΠΑΠ 1.694.959 τεμ. (1.694.959), Εθνική 13.282.346 τεμ. (12.170.781), ΟΤΕ 2.250.831 τεμ. (2.244.721), Πειραιώς 12.977.915 τεμ. (12.977.915), Ελ. Πετρέλαια 1.581.510 τεμ. (1.499.748), Intralot 1.092.511 τεμ. (1.094.612), Motor Oil 1.396.424 τεμ. (1.392.537).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v