Συντηρείται η ήπια ανοδική φορά στα ευρωπαϊκά, σε εξέλιξη το «ελληνικό παράδοξο» καθώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών πλεονέκτημα έχουν οι πωλητές.
Κόντρα στην προσεκτική/αποτελεσματική διαχείριση των νέων δηλώσεων Τραμπ για επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο, στο ΧΑ αξιοποιείται ως αφορμή για την υποτίμηση της αξίας των εισηγμένων με τζίρο που νωρίτερα δεν ξεπερνούσε, καν, τα 60 εκατ. ευρώ (λίγο πριν τις 15:00).
Με τα futures του S&P500 από 0,47% υψηλότερα, δηλαδή διευρύνοντας το premium σε σύγκριση με τις 11:30, ο DAX διαμορφώνεται στις 21.855 (0,31%), ο CAC40 στις 7.994 (0,27%) κ.α., στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης παραμένει κολλημένος σε αρνητικό έδαφος.
«Ελληνικό παράδοξο» γιατί σε μετοχές εταιρειών λ.χ. Viohalco, Cenergy Holdings, ElvalHalcor με έκθεση καν 5% σε όλη την αμερικανική ήπειρο (και όχι μόνον στις ΗΠΑ) ασκούνται πιεστικότερες ρευστοποιήσεις απ' ό,τι σε ομοειδείς με πολλαπλάσια παρουσία/έκθεση ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ.
Υποτιμητική αφορμή, σύμφωνα με χρηματιστές, για να μειώσουν θέσεις ορισμένοι ξένοι διαχειριστές αλλά και εγχώριοι θεσμικοί, ως να δέχεται η εγχώρια επιχειρηματικότητα το μεγαλύτερο πλήγμα των κυρώσεων που δεν έχει ανακοινωθεί καν πότε (και πώς) θα ισχύσουν.
Παράδοξο, γιατί όπως σημειώναμε στην αρχή, με έναν τζίρο των 60-65 εκατ. εξαερώνεται αποτίμηση υπερδεκαπλάσια (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) αδιακρίτως από τραπεζικούς ομίλους, επιχειρήσεις και εταιρείες με μηδενικές εξαγωγές στην αμερικανική αγορά.
Από τα σοβαρά μειονεκτήματα του ΧΑ η «ρηχότητά» του, η ευπάθεια ακόμη και σε μέτριας αξίας συναλλαγές/πωλήσεις με συνέπειες στο «μέγεθος» της κάθε εταιρείας.
Στις 1.387 ο Δείκτης Τραπεζών με απώλειες 1,52%, την ίδια ώρα που ο EuroStoxx Bank ενισχύεται οριακά (0,13%) στις 169,12 μονάδες.
Σταθεροί πωλητές και στις 4 μετοχές των συστημικών, με την Πειραιώς στα 4,348 ευρώ, την Alpha Bank στο 1,73 ευρώ, την Εθνική στα 8,222 και στα 2,368 ευρώ τη Eurobank.
Στις 3.776 (-0,63%) ο FTSE25, με μεγαλύτερη αντιστάθμιση (έναντι των πωλήσεων) από την πλευρά των Metlen (34,18), Coca Cola HBC (36,46), Motor Oil (21,02), HelleniQ Energy (7,69), Jumbo (26,56).
Με αγορές στην Coca Cola HBC, «ουρά» εντολών από Λονδίνο (αύριο ανακοινώνει μεγέθη ο όμιλος TCCC), με αγορές στη Metlen με το που έγινε γνωστή η αύξηση της συμμετοχής του Fairfax στο 6,43% του μ.κ., ακολούθησε η εκκίνηση της κάλυψης από την BofA με τιμή-στόχο τα 45 ευρώ, με νέες εισροές στους δύο ομίλους διύλισης Motor Oil, HelleniQ Energy σε συγχρονισμό με τη διεθνή τάση επιστροφής προς τα ορυκτά καύσιμα.
AVAX (1,914), Quest και ΟΛΠ σε νέα υψηλά των 6,41 και 31,65 ευρώ αντίστοιχα, Fourlis στα τοπικά υψηλά των 4,285 ευρώ, Lavipharm στο 0,817 ευρώ ξεχωρίζουν από τα mid caps.