Επιασε νέα κορυφή το Χρηματιστήριο

Σε υψηλό 167 μηνών ο Γενικός Δείκτης σε συνεδρίαση με συναλλαγές 155 εκατ. ευρώ. Ποιοι τίτλοι μπήκαν σε ρόλο οδηγού. Που επικράτησαν οι πωλητές. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Επιασε νέα κορυφή το Χρηματιστήριο

Μετά από δύο ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επέστρεψε σε θετικό βηματισμό, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως οι επανακάμψαντες αγοραστές, σε καμία περίπτωση, δεν έδειξαν διαθέσεις για ιδιαίτερα επιθετικές κινήσεις και ακραίες ημερήσιες μεταβολές, αρκούμενοι σε απόλυτα επιλεκτικό “stock picking” στο ταμπλώ του FTSE25 και σε λίγες κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, άντεξε το “crash test” από τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 167 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/3/2011 (1579,76 μονάδες).

Η ανοδική κίνηση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 6 συνεδριάσεων

Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, δεν προέκυψαν αλλαγές για τις Ελληνικές μετοχές από την χθεσινοβραδινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και επομένως παραμένουν εννέα οι Ελληνικοί τίτλοι στον MSCI Greece Standard (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ). Οι αλλαγές στις σταθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 28ης Φεβρουαρίου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Αγοράς εστιάστηκε στην μη είσοδο της μετοχής της TITC, καθώς υπήρχαν εκτιμήσεις από αναλυτές ότι θα εντασσόταν στον δείκτη MSCI Standard, αν και η Εισηγμένη δεν έχει έδρα στην Ελλάδα.

Από την άλλη, από χθες η στήλη εντόπισε επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων στην παραπάνω μετοχή, από χαρτοφυλάκια που είχαν “ψυχανεμιστεί” την αρνητική εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της TITC (-1,27%), σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με αυξημένες συναλλαγές, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά και μένει να φανεί αν θα αντέξει η ζώνη στήριξης στα 42,40 – 42,00 ευρώ.

Στις 13 Μαΐου 2025 το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αγορά του Χ.Α. έχει ήδη μπει σε “watch list” από FTSE Russell και S&P Dow Indices, ενώ αναμένεται να μπει σε αυτήν τη λίστα από MSCI και STOXX, ίσως και το α’ εξάμηνο του 2025.

Στο εσωτερικό, η αυριανή ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την Coca Cola (+0,11%) θα βάλει τη μετοχή στο επίκεντρο και ο τίτλος θα κληθεί να “δικαιολογήσει” τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε πρόσφατα.

Κατά τα άλλα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν πως ο ΓΔΧΑ συνεχίζει να διεκδικεί κλεισίματα υψηλότερα των 1550 - 1560 μονάδων, μέσω “stock picking” και “rotation” στους Δεικτοβαρείς ημερήσιους πρωταγωνιστές, εν αναμονή των αποτελεσμάτων χρήσης 2024 και των εκτιμήσεων των Διοικήσεων για το 2025.

Από τις Βαρύδεικτες μετοχές και τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα οικονομικά ημερολόγια, η ΕΕΕ θα δημοσιεύσει στις 13/2, η BOCHGR στις 18/2, η ΜΥΤΙΛ στις 20/2, η ΠΕΙΡ στις 24/2, ο ΟΤΕ στις 26/2, η ΕΥΡΩΒ στις 27/2, η ΑΛΦΑ στις 28/2, η ΣΑΡ στις 12/3, ο ΟΠΑΠ στις 19/3 και η ΛΑΜΔΑ στις 26/3.

Στις Τράπεζες, οι αναλυτές που αναβαθμίζουν συστάσεις, ή τοποθετούν την ΑΛΦΑ στις κορυφαίες επιλογές για το 2025 αυξάνονται, σημειώνοντας ότι “ο τίτλος έχει μείνει πίσω και δικαιολογεί υψηλότερη αποτίμηση”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ανεξάρτητα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος των συναλλαγών, η Εγχώρια Αγορά επέδειξε δυναμική που αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους, με τον Γενικό Δείκτη να αφήνει πίσω του, μάλλον εύκολα, την ζώνη των 1557 – 1560 μονάδων. Αντίθετα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συνεχίζει να έχει μπροστά του την δύσκολη αντίσταση των 1435 μονάδων, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως “χρειάζονται αυξημένη συναλλακτική δυναμική και καλύτερο μίγμα επιχειρηματικών ειδήσεων, για να υπερκεραστούν”.

Με μικρά κέρδη και έχοντας υποχωρήσει από τα αρχικά υψηλά οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τιμολογούν τα σημερινά στοιχεία για τον ΔΤΚ Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιανουαρίου στις ΗΠΑ έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3%, από 2,9% του Δεκεμβρίου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρηθεί σταθερός. Στη σύγκριση Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 0,5%, έναντι του 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των Τροφίμων παρουσίασε άνοδο στο 3,3% ετησίως τον Ιανουάριο, από το 3,2% ένα μήνα πριν, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να υποχωρήσει στο 3,1%. Στη μηνιαία σύγκριση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4%, διαψεύδοντας την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση κατά 0,3%.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τη δημοσίευση της έκθεσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο “Truth Social” πως “η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της, για να συμβαδίζουν με τους επερχόμενους δασμούς”, κάτι που μετά τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνει “δύσκολη” επιλογή νομισματικής πολιτικής, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται.

Εδώ αξίζει υποσημείωσης ότι οι DAX, FTSE 100, EuroStoxx 50, EuroStoxx 600, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Τα στοιχεία πληθωρισμού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, έφεραν νέο τίναγμα των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων και μάλιστα για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,35% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,64% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,324% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον κατεγράφη στη σημερινή δημοπρασία για την επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 3,625%, λήξης 15 Ιουνίου 2035. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ το ύψος των προσφορών ήταν σχεδόν πενταπλάσιο του ποσού που επεδίωκε να αντλήσει από την Αγορά το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, κατετέθησαν προσφορές 1,188 δισ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό. Η απόδοση του ομολόγου υποχώρησε στο 3,24%, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει τελικά 250 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1561,08 μονάδες (+0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1560,84 (+0,77%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1562,09 (+0,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1562,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,85%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 153,4 εκατ., από τα οποία τα 16,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, BOCHGR, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ), με τους ΕΤΕ και ΑΛΦΑ να απασχολούν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 153,4 εκατ., τα 137 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+2,26%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΕΤΕ (+1,47%) ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+1,50%) και ΕΥΡΩΒ (+1,39%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1413,48 μονάδες (+1,57%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1412,62 (+1,51%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1413,87 (+1,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1413,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,58%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1436 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες.

Στις 1269 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1256 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Σαφής η υπεροπλία των “πράσινων” τίτλων στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με “κόκκινες” εξαιρέσεις τους ΔΕΗ (-0,59%), ΕΛΠΕ (-0,51%), ΛΑΜΔΑ (-0,43%), TITC (-1,27%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ και ΤΕΝΕΡΓ.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,78%), ΕΥΔΑΠ (+1%), ΜΟΗ (+1,77%), ΜΥΤΙΛ (+1,20% και κλείσιμο σε υψηλά 5μηνου), ΟΤΕ (+1,41%) και ΣΑΡ (+2,63% και κλείσιμο σε υψηλά 9 μηνών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (+1,77%) που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά, ολοκληρώνοντας τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου. Στα 21,86 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών, στα 22,33 η επόμενη αντίσταση (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Να θυμίσουμε ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην τελευταία ΑΜΚ της ΑΤΤ έχει τιμή κτήσης πέριξ του 0,80. Κάποια στιγμή θα θελήσει να φύγει και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θελήσει να φύγει με κέρδη, καθώς έχει καταγράψει σημαντικές ζημιές στο παρελθόν. Είναι δύσκολο κάποιος να μπορέσει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να πάρει θέση με τόσο υψηλές αποτιμήσεις, μιας και οι άλλες Τράπεζες θα μοιάζουν πολύ φτηνές έναντι της Αττικής. Καλώς, ή κακώς έτσι λειτουργεί το Χρηματιστήριο και ο καθένας αναλαμβάνει τα ρίσκα που νομίζει ανάλογα το επενδυτικό του προφίλ”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μείωση του συντελεστή φορολογίας σε τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που αποκτούν και οι Έλληνες προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Ν/Σ για την Κεφαλαιαγορά. Με δεδομένο ότι δεν έλαβε χώρα καμία αξιόλογη τεχνική μεταβολή, οι 1530 μονάδες παραμένουν η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη για το ΓΔ”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές αξιολογούν τον αργό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από τη FED, με την προσοχή τους στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Στο πλαίσιο του αβέβαιου περιβάλλοντος στο εξωτερικό, θα περιμέναμε ότι οι επενδυτές θα επέλεγαν μια ευκαιριακή προσέγγιση της μεταβλητότητας της Αγοράς”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν νέα στοιχεία για την πορεία των επιτοκίων της Fed”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η κατάθεση Πάουελ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων, καθώς η Οικονομία και η Αγορά εργασίας, στις ΗΠΑ, είναι κάτι περισσότερο από ανθεκτικές. Φυσιολογική η υποχώρηση της TITC. Παραμένει σε θετική τροχιά ο ΓΔΧΑ.”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ‘Secular’ (μακροπρόθεσμη τάση διάρκειας) και ‘Cyclical’ (βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες τάσεις) ‘bull’ και ‘bear markets’ είναι καθοριστική όταν κάποιος επενδύει στα Χρηματιστήρια. Αν ερμηνευτεί σωστά οδηγεί σε μεγάλα κέρδη μακροπρόθεσμα, καθώς ανάλογα πρέπει να προσαρμόζεται και η επενδυτική στρατηγική. Οι ‘Secular Markets’ καθορίζονται από τις μεταβολές στην Οικονομία, την Τεχνολογία, τα δημογραφικά δεδομένα και από κοινωνικά στοιχεία. Οι ‘Cyclical Markets’ καθορίζονται από παράγοντες όπως οι οικονομικοί κύκλοι ανάπτυξης και συρρίκνωσης, οι μεταβολές των επιτοκίων και των εταιρικών κερδών, της διάθεσης για επιχειρηματικό ρίσκο και επενδύσεις κλπ. Η Ελληνική Αγορά, μετά την επώδυνη περίοδο 2013 - 2019 έχει μπει σε ‘Secular bull market’ και μετά το 2021 σε ‘Cyclical Market”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να συναντά αντίσταση πάνω από τις 1550 - 1560 μονάδες, σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα.

Να επισημάνουμε πάντως ότι, ο ΓΔ κινείται στα υψηλά 14 ετών και προέρχεται από βραχυχρόνιο μίνι ράλι.

Το ράλι αυτό πάντως είχε άλλους πρωταγωνιστές, καθώς οι Τράπεζες απέχουν σχετικά από το τοπικό υψηλό.

Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές λοιπόν, αυτές που τράβηξαν τον Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα και πραγματοποίησαν υψηλό 52 εβδομάδων και άνω, ήταν οι ΕΕΕ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ για διαφορετικό λόγο η καθεμία.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, εντυπωσιακή άνοδο πραγματοποίησαν οι ΑΒΑΞ και ΕΚΤΕΡ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μετά την εκλογή Τραμπ και τις εξαγγελίες του, η μεταβλητότητα διεθνώς έχει αυξηθεί και αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα”, όπως εκτιμά ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στα “βαριά χαρτιά”

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (13,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,8), ΕΤΕ (7,6), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (6), ΠΕΙΡ (5,6), ΔΕΗ (5), ΜΥΤΙΛ (5), ΑΛΦΑ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,7), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΜΟΗ (2,4), BOCHGR (2,2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΑΤΤ (1,2), OPTIMA (1), AKTR (1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+168,4%), ΙΛΥΔΑ (+36,19%), ΑΒΑΞ (+34,51%), ΙΑΤΡ (+31,56%), ΟΛΘ (+29,46%), ΒΙΝΤΑ (+27,66%), ΕΚΤΕΡ (+23,03%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+10%), ΔΡΟΜΕ (+3,15%), ΣΕΝΤΡ (+0,29%), ΑΣΤΑΚ (+2,74%), ΕΛΤΟΝ (+0,45%), ΜΕΝΤΙ (+1,32%), ΤΖΚΑ (+3,51%), ΜΙΓ (+2,46%).

Μετά από πέντε συνεδριάσεις με μηδενικές συναλλαγές, σήμερα έκανε συναλλαγές 2000 τεμ. η ΝΤΟΠΛΕΡ (-4,96%). Και μη χειρότερα (!)

Επιστροφή αγοραστών σε ΑΕΜ (+1,84%), μετά από έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΤΕΚ (-9,49%) και ΠΡΔ (-5,63%. Κλείσιμο χαμηλότερα των 0,23 ευρώ θα σημάνει “red alert”),

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+2,13%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Τρ. Αττικής (+3,10%, με αυξημένες συναλλαγές) και Παπουτσάνης (+2,05%).

Σε υψηλά 8μηνου η ΦΟΥΝΤΛ (+5,94%).

Επιστροφή αγοραστών σε Βιοκαρπέτ (+2,02%), ΕΧΑΕ (+3,34%), Λούλη (+1,57%), Autohellas (+1,50%).

Βγαίνει “bid” στην Vidavo (0%), αλλά οι αγοραστές δεν δείχνουν διάθεση να κινηθούν ψηλότερα.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Μαθιό (+4,06%, με αυξημένες συναλλαγές).

Σε υψηλά 181 μηνών ο Άβακας (+4,59%), μετά την έκθεση της Euroxx με τιμή – στόχο τα 3,40 ευρώ.

Και σήμερα παρούσα η εντολή πώλησης 97214 τεμ. στα 7,80 ευρώ, για ΦΛΕΞΟ (+1,30%).

Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΛΠ (+2,17%), με τον τίτλο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 217 μηνών, την προσφορά να δείχνει απόλυτα ελεγχόμενη, τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρονται σε “επιβίβαση διορατικών χαρτοφυλακίων, με στόχο ακόμα υψηλότερη αποτίμηση”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1505 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1487, 1448 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1438 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1580 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3662 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3850 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3662, 3619, 3556, 3521 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3495 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Προσπαθούν να επιστρέψουν στα πρωινά υψηλά οι δείκτες στην Ευρώπη, ελεγχόμενες πιέσεις στην Wall Street.

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για το Πετρέλαιο, στο 1,037 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2925 διορθώνει ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2025), στα $32,7 αναρριχάται το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $96000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2610 το Ethereum.

“Η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τους γενικευμένους τελωνειακούς δασμούς στον Χάλυβα και στο Αλουμίνιο που θα τεθούν σε εφαρμογή τη 12η Μαρτίου”, δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

“Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν θα λάβει μέτρα ανταπόδοσης, ακόμη και σε περίπτωση μη εξαίρεσης του Αλουμινίου και του Χάλυβα που εξάγει στην Αγορά των ΗΠΑ, από τους τελωνειακούς δασμούς που ανήγγειλε αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ”, δήλωσε ο Αυστραλός Υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Τσάλμερς.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να προβεί σε επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, προκειμένου να τονώσει την Οικονομία της Ευρωζώνης που παραπαίει”, όπως δήλωσε στο CNBC το μέλος του ΔΣ, Ρόμπερτ Χόλζμαν. Προειδοποιώντας ότι οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις πιέσεις στις τιμές, ο Αυστριακός αξιωματούχος προέτρεψε την ΕΚΤ να συνεχίσει να ενεργεί με σύνεση.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 110,4 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της Mediobanca, η οποία ξεκινά παράλληλα και την κάλυψη της Eurobank, ενώ αυξάνει τις τιμές – στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές: Για την Alpha Bank αναβαθμίζει την τιμή – στόχο στα 2,30 ευρώ, από 2 ευρώ πριν, αλλά και τη σύσταση σε “outperform”, από “neutral”. Για την Πειραιώς αναβαθμίζει την τιμή – στόχο στα 5,40 ευρώ, από 4,30 ευρώ πριν, αλλά και τη σύσταση σε “outperform”, από “neutral”. Για την Εθνική Τράπεζα αναβαθμίζει την τιμή – στόχο στα 9,50 ευρώ, από 8,20 ευρώ πριν, διατηρώντας αμετάβλητη την “neutral” σύσταση. Ξεκινά κάλυψη για τη Eurobank με τιμή – στόχο στα 2,80 ευρώ και “neutral” σύσταση.

Την κάλυψη της Άβαξ ξεκίνησε η Euroxx Sec. με αξιολόγηση “overweight” και τιμή – στόχο τα 3,4 ευρώ. “Η Άβαξ πρόκειται να επωφεληθεί από την επερχόμενη τοπική οικοδομική έκρηξη, ενώ υπάρχει κρυφή αξία από το σταθερό χαρτοφυλάκιο Παραχωρήσεων”, αναφέρει η Χρηματιστηριακή.

Η Μorgan Stanley επισημαίνει ότι “η επένδυση της Μυτιληναίος σε εγκαταστάσεις Αλουμίνας/Γαλλίου ύψους 300 εκατ. ευρώ φέρνει τον Όμιλο και την ανάπτυξή του προς τα Μέταλλα”. Η σύσταση για τη μετοχή είναι “overweight”, με τιμή - στόχο τα 48 ευρώ, από τα €47 πριν.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, CENER, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι ΤΕΝΕΡΓ, Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 76 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.683 συμβόλαια).

Στα 4.842 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.950 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.315 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.317 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 606, 503 για τον Φεβρουάριο και 103 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.814), κινήθηκε μεταξύ 3.777 και 3.814 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.410,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.928).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (5.893), Εθνική (309), Alpha Bank (28.010), Eurobank (2.711), Μυτιληναίο (238), AKTR (698), Viohalco (101), ΑΔΜΗΕ (736), Ιντρακόμ (291), ΓΕΚ (204), ΕΛΧΑ (292), Ελ. Πετρέλαια (519), ΟΤΕ (241), ΔΕΗ (1.020), Motor Oil (360), TITC (156), Αεροπορία Αιγαίου (120), Άβακα (261), ΕΧΑΕ (132), Lamda Development (134).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 173.627, Πειραιώς 64.312, Eurobank (17.530), ΑΔΜΗΕ (21.061), ΓΕΚ (11.987), ΔΕΗ (23.049), Εθνική (16.669), Ιντρακόμ (11.807).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.082.870 τεμ., (από 60.082.870 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.061.064 τεμ. (4.061.064), Eurobank 65.035.386 τεμ. (65.035.386), ΟΠΑΠ 1.786.749 τεμ. (1.792.701), Εθνική 19.958.058 τεμ. (19.899.436), ΟΤΕ 1.941.400 τεμ. (1.949.758), Πειραιώς 17.184.335 τεμ. (17.269.249), Ελ. Πετρέλαια 2.774.345 τεμ. (2.759.345), Motor Oil 1.144.729 τεμ. (1.149.929), Intralot 1.521.174 τεμ. (1.656.174), Τέρνα Ενεργειακή 1.352.864 τεμ. (1.346.677), AKTR 1.134.130 τεμ. (1.177.823).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v