Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πρώτο «σοβαρό» profit taking στις τράπεζες

Αυξήθηκε η πίεση από τους πωλητές στο τέλος της συνεδρίασης. Υποχώρησε κατά 2,31% ο τραπεζικός κλάδος. Ποια blue chips κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα. Κάτω από 200 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Πρώτο «σοβαρό» profit taking στις τράπεζες

Ακόμα μία συνεδρίαση, κατά την οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να περιορίζεται σε σχετικά στενή κίνηση και να μην δοκιμάζει, έστω και ενδοσυνεδριακά, τιμές υψηλότερα από το “διακεκαυμένο” όριο των 1750 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η συνέχιση του επιφυλακτικού κλίματος διεθνώς, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αυτό φάνηκε κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, όταν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές έγραψαν νέα χαμηλά ημέρας, παρασυρόμενες από το αρνητικό ξεκίνημα και τις αξιοσημείωτες απώλειες και της Wall Street.

Ευκαιρίας δοθείσης, οι “profit takers” στο Χ.Α. πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Βααρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και τους “sellers” να κερδίζουν τις τελευταίες εντυπώσεις.

Θα μπορούσε, με σχετική ευκολία, να υποστηριχθεί ότι και στη σημερινή συνεδρίαση έλλειψαν οι βοήθειες από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, αλλά και από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι, “οι αλλοπρόσαλλες εμπορικές πολιτικές του Τραμπ έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στα Διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πιθανές διαταραχές στις Αλυσίδες Εφοδιασμού και το φάσμα του πληθωρισμού που απειλεί την Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, με την τελευταία να παρουσιάζει ήδη κάποια σημάδια αδυναμίας. Έτσι δεν είναι λίγοι οι traders που έχουν επιλέξει την στάση πτωτικής αναμονής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι δασμοί που θα ανακοινωθούν στις 2 Απριλίου θα είναι λιγότερο σκληροί από ότι φοβούνται”.

Αυτό κάνει τους ανθρώπους πραγματικά νευρικούς, στο να λάβουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις, είτε μιλάμε για Εταιρείες, είτε για επενδυτές”, τονίζει έμπειρος Διαχειριστής σημαντικών κεφαλαίων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από σχετικό “rotation” στον μη Τραπεζικό 25αρη, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+1,69%) και Μυτιληναίος (+0,84%).

Σαφώς μικρότερο το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως αρκετό για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των traders, με τους ΟΛΠ (+1,29%), ΑΔΜΗΕ (+5,11%) και BriQ (+0,80%) να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Έτσι, μπορεί η Εγχώρια Αγορά να κωλυσιεργεί μπροστά στις 1750 μονάδες, όμως από την άλλη συνεχίζει να δείχνει σημαντικές αντοχές, αξιοπρόσεκτη συναλλακτική δραστηριότητα και διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων και όλα αυτά εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο έχει επιστρέψει σε κλίμα έντονης επιφυλακτικότητας.

Ασφαλώς και πρώτο ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα παίξουν οι εισροές Ξένων κεφαλαίων και το αν θα συνεχιστούν τα επιθετικά πονταρίσματα για πιθανή αναβάθμιση της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, ενώ τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, θα διατηρήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell εκτιμάται ότι θα δώσει ημερομηνία αναβάθμισης της Αγοράς (το Χ.Α. μπήκε σε “watch list” τον Σεπτέμβριο του 2024), έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Επίσης αξίζει υπενθύμισης ότι το Χ.Α είναι σε “watchlist” αναβαθμίσεων και του S&P DJI, για επικείμενη μετάταξη στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών. Η MSCI, ο μεγαλύτερος Πάροχος, δεν έχει κάνει ακόμη παρόμοια ανακοίνωση. Όμως η πρόσφατη αναβάθμιση από τη Moody's, μπορεί να “ξεκλειδώσει” και τη σταδιακή ένταξη της Εγχώριας Αγοράς σε “watchlist”, για αναβάθμιση από τον MSCI.

Η προσοχή και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η “ετυμηγορία” της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο (δεύτερη αξιολόγηση από τον ίδιο Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2025), με σημαντικά πονταρίσματα για πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου.

Με αρνητικά πρόσημα και ευδιάκριτη την επιφυλακτικότητα, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Από την άλλη, ο Stoxx 600 Banks Index καταγράφει άλμα 25%, μέχρι στιγμής, από την αρχή του χρόνου και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το καλύτερο τρίμηνο από το 2020. Σύμφωνα με το Bloomberg, “πρόκειται για το δέκατο διαδοχικό τρίμηνο κερδών, ήτοι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί τριμήνων από την οικονομική κρίση”.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, “το γεωπολιτικό τοπίο, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που αποκλιμακώνεται, περιορίζουν τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κάτω από το 1,5%, υποδεικνύοντας μικρότερη πίεση στα έσοδα των Τραπεζών”.

Εν τω μεταξύ, ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο επιταχύνθηκε ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) τον Φεβρουάριο, μέτρηση που προτιμά η Federal Reserve. Σύμφωνα με το CNBC, ο δομικός PCE παρουσίασε αύξηση 0,4% τον περασμένο μήνα, οδηγώντας το ετήσιο ποσοστό στο 2,8%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,3% και ετήσια κατά 2,7%.

Αλλαγή σκηνικού, με ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,96% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,30% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,553% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ., ευρώ, λήξεως 4 Ιουλίου 2025.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1749,9 (+0,21%) και 1734,04 μονάδων (-0,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1735,19 (-0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1735,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,6%.

Ο τζίρος στα 197,1 εκατ., από τα οποία τα 21,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, CENER, BOCHGR, TITC, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), με τους ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ να απασχολούν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 197,1 εκατ., τα 177,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, πιστώνοντας τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 2,27%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 1,21%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 18,10% και ο ΔΤΡ κέρδη 29,47%.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-1,22%) και ΕΥΡΩΒ (-3,35%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ (-2,39%) και ΠΕΙΡ (-2,21%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1660,3 μονάδες (-2,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1665,17 (-2,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1664,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,31%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1633 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1750 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1610, 1500, 1431, 1415, 1371, 1350, 1338 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1312 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το management της Εθνικής Τράπεζας δέχεται πίεση από την Αγορά να ξοδέψει μέρος του πλεονάζοντος κεφαλαίου και για εξαγορές, ώστε αφενός να επιτύχει διαφοροποίηση πηγών εσόδων, αφετέρου να βρει νέα πεδία στα οποία θα μπορούσε να διοχετεύσει την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Πίεση στην οποία ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, απαντά ‘αναζητούμε συναλλαγές που θα συμβάλουν στην αύξηση αξίας. Περιμένουμε για τη σωστή ευκαιρία”.

Παρά το “κόκκινο” Τραπεζικό ταμπλώ, σχετικό πλεονέκτημα στις μετοχές με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη.

Με αξιοσημείωτες ημερήσιες μεταβολές οι OTE (-1,74%), TITC (-1,59%), ΒΙΟ (+1,48%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,22%), ΕΕΕ (+1,69%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,85%), ΛΑΜΔΑ (+1,93%), CENER (+2,57%).

Ο μοναδικός τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΛΑΜΔΑ (+1,93%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τρεις ανοδικές συνεδριάσεις (συν μία αμετάβλητη), στις τελευταίες τέσσερις. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 6,98 – 7,10 ευρώ, όπου και συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη στήριξη στα 6,40 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 301 μηνών και τιμές Φεβρουαρίου 2000, ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,22%).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ο ταλαντωτής ακόμα διορθωτικός, με τον ΓΔ να δοκιμάζει την πρώτη στήριξη του 1738 - 1734. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση με το 1708 - 1707 επόμενη στήριξη. Το 1750 συνεχίζει να είναι αντίσταση στην παρούσα. Ο Τραπεζικός που έχει κάνει και την μεγαλύτερη κούρσα, διορθώνει πιο επιθετικά”, όπως επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιφυλακτική η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την πιθανή επίπτωση της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε ότι η Αγορά θα συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα. Η προσοχή θα επικεντρωθεί στις Τράπεζες και σε επιλεκτικές, μη Χρηματοπιστωτικές Εταιρείες όπως η TITC, μετά τις θετικές προοπτικές που δόθηκαν για το 2025 και η Metlen”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Η αστάθεια στις Ξένες Αγορές, μπορεί να διατηρήσει την επιφυλακτικότητα στο Χ.Α. Η επιλεκτική στάση και η εναλλαγή μπορεί να απορροφήσει τις πιέσεις προσφοράς, ευνοώντας τις Εταιρείες που δικαιολογούν θετική αναπροσαρμογή, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2024”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα, ενώ ήδη εισερχόμαστε σε περίοδο αποκοπής μερισμάτων. Διεθνώς, ωστόσο, εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες σημαντικής επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, λόγω του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε η Κυβέρνηση Τραμπ, είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν, αν και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δίνουν ακόμα πιθανότητες αρκετά κάτω από 50%”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ (η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική) και με πολύ ανεβασμένους τζίρους. Η Αγορά δείχνει πολύ καλή συμπεριφορά και διαφοροποιείται ως ένα βαθμό από το εξωτερικό, αφού μπροστά μας έχουμε καταλύτες όπως την ανακοίνωση του FTSE Russell στις 8 Απριλίου, που αφορά την κατάταξη του Χ.Α., ενώ υπάρχουν εξελίξεις όπως το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ή το ενδιαφέρον της Chevron για τους Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες που αν προχωρήσουν, χωρίς αμφιβολία, αναβαθμίζουν σημαντικά την Χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με τις Εισηγμένες, με τα μέχρι τώρα στοιχεία που λαμβάνουμε από τις Διοικήσεις και παρά τις αβεβαιότητες, υπάρχει αισιοδοξία ότι σε γενικές γραμμές θα έχουμε ακόμα μια καλή χρονιά από πλευράς κερδοφορίας, χρηματικών διανομών και ανάπτυξης νέων αγορών. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ACAG (31/3) και MOH (2/4). Τεχνικά, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1750 και 1810 μονάδων”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η παράδοση που ήθελε τον Μάρτιο να είναι ένας μήνας διόρθωσης για το Χ.Α., με πιθανότητα άνω του 70% έσπασε και αυτό έγινε με εκκωφαντικό τρόπο: Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη άνω του 8% από τις 28 Φεβρουαρίου στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Μάιο του 2023 (+12,3%) με μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα 260 εκατ. ευρώ, που για τελευταία φορά ‘είδε’ η Ελληνική Αγορά τον Νοέμβριο του 2009 (270 εκατ. ευρώ), όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα υψηλά 14,5 ετών ήλθαν ως απόρροια δύο βασικών συνιστωσών: Των ζυμώσεων που κυοφορούνται στον Τραπεζικό κλάδο, οποίος οδηγεί σταθερά την Αγορά και τον τζίρο σε νέες κορυφές και των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών, καθώς και της ανανέωσης των προσδοκιών για ακόμα καλύτερα μεγέθη στην φετινή χρήση.

Παράλληλα η διάθεση ενδιαφέροντος της Αγοράς δείχνει να απλώνεται σταδιακά και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, είτε με την απορρόφηση “πακέτων” από τους βασικούς μετόχους, είτε λόγω υστέρησης των αποτιμήσεων με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη.

Το εγχώριο ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έξαρση, αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών, καθώς και οι ως τώρα εισροές στα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια εσωτερικού.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, οι 37 Εισηγμένες που έχουν δημοσιεύει αποτελέσματα ως τώρα, διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας ιστορικής επίδοσης για τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη της χρήσης του 2024. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 6%, στα 64,9 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 9,1%, στα 11,0 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη είναι οριακά μειωμένα κατά 0,4%, στα 8,9 δισ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα (έκτακτα, συνεχιζόμενες δραστηριότητες κλπ) καθαρά κέρδη, ωστόσο, παρουσιάζουν αύξηση 5,1%, στα 9,7 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 2% για την λειτουργική κερδοφορία και 5% για τα καθαρά κέρδη, με το 58% των Εταιρειών να έχει υπερβεί τον πήχη των αναλυτών και το 21% να βρίσκεται κάτω από τις εκτιμήσεις της Αγοράς. Την ίδια στιγμή τα μερίσματα που έχουν ανακοινωθεί ανέρχονται στα 3,9 δισ. ευρώ, με αρκετό απόθεμα Εταιρειών να αναμένεται να ανακοινώσει χρηματικές διανομές ως την λήξη της προθεσμίας.

Η έλευση του Απριλίου αναμένεται να κρατήσει ακμαίο το ενδιαφέρον της Επενδυτικής Κοινότητας, καθώς είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του Χ.Α. από τον Οίκο FTSE, για την μετάταξή του στις Ανεπτυγμένες Αγορές. Παράλληλα θα έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής των επιδράσεων της πολιτικής Trump από τις Αμερικανικές Επιχειρήσεις, καθώς από τις 11 Απριλίου θα εκκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, με τις εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή κατά 7,1%.

Τέλος, στις 28 Απριλίου η Επενδυτική Κοινότητα θα ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της Metlen στο LSE, καθώς και τις προοπτικές του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, η πρόοδος στην υπόθεση της παύσης του πολέμου Ουκρανίας δείχνει να αποκτά κάποια δυναμική, ενώ η θεωρητική λήξη της προθεσμίας για την αλλαγή της στάσης της Αμερικανικής Κυβέρνησης στο μέτωπο των δασμών, ενδεχομένως να δώσει αφορμή για ένα νέο κύκλο αντίμετρων από τις Χώρες που εμπλέκονται.

Επομένως υπάρχει μπροστά πολύ υλικό προς τιμολόγηση, αλλά και λόγοι για να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην Αγορά, ειδικά από εξωγενείς παράγοντες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών, διανύοντας 11 συνεδριάσεις παραμονής σε αυτές, φαινόμενο εξαιρετικά ασυνήθιστο, που συναντάται σε ανοδικές Αγορές υψηλής έντασης.

Πλέον οι ταλαντωτές καταγράφουν μεγάλες παραμονές στην υπεραγορασμένη ζώνη τόσο σε εβδομαδιαία (7 εβδομάδες) όσο και σε μηνιαία διαγράμματα τιμών (3 μήνες) βάζοντας ακόμα και τον MACD σε ακραίες υπερτιμήσεις.

Παρόλα αυτά, η διόρθωση εξαντλείται μέσα στην διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ οι πιέσεις αντισταθμίζονται από άλλες Δεικτοβαρείς Εταιρείες που αναλαμβάνουν χρέη “οδηγού” της ανόδου.

Σε αυτό έχει συμβάλει και η αύξηση και διατήρηση του συναλλακτικού όγκου σε υψηλά επίπεδα, ο οποίος είναι επαρκής για να απορροφήσει τις πιέσεις.

Ενδείξεις κάποιας τοπικής κορύφωσης δεν έχουμε δει, η όποια διόρθωση είναι ελεγχόμενη ακόμα και σε ημέρες αδυναμίας των Ξένων Αγορών και οι αγοραστές ελέγχουν απόλυτα την τάση.

Πτώση με σημαντικό όγκο και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας θα είναι μια σοβαρή ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντιστροφής, η οποία θα εξεταστεί ως προς την δυναμική της.

Οι ανακοινώσεις των Εισηγμένων για τα αποτελέσματα χρήσης συνεχίζονται, με τις δημοσιεύσεις των ΕΧΑΕ, Austriacard, Performance, Intralot, Επίλεκτος (6Μ:24), Νάκας (6Μ:24) και ΟΛΠ την Δευτέρα. Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα η BriQ Properties, ενώ την Τετάρτη θα ανακοινώσουν η Motor Oil και η Trade Estates. Την Πέμπτη την σκυτάλη θα πάρει η Dimand και η εβδομάδα θα κλείσει με τα αποτελέσματα της Premia Properties.

Από τις 2 Απριλίου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στο Χ.Α. Στις 4 Απριλίου διαγράφεται το εισηγμένο εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ έκδοσης 2019.

Στο εξωτερικό τέλος, ξεχωρίζει η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη για τον μήνα Μάρτιο την Τρίτη, καθώς και η ανακοίνωση των επιδομάτων ανεργίας για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή”, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (15,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9,4), ΕΤΕ (9), ΟΠΑΠ (6,9), ΠΕΙΡ (6,8), ΟΤΕ (6,3), ΜΥΤΙΛ (6,1), ΑΛΦΑ (5,5), ΔΕΗ (5,2), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,4), ΔΑΑ (2,8), BOCHGR (2,6), ΜΟΗ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,1), CENER (2), BIO (1,6), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΑΤΤ (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2), OPTIMA (1,2), AKTR (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+129,44%), ΒΙΝΤΑ (+75,18%), ΑΛΦΑ (+44,71%), ΑΒΑΞ (+43,04%), ΠΕΙΡ (+40,26%), REALCONS (+32,29%), ΙΛΥΔΑ (+31,25%), ΑΣΚΟ (30,47%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 82975 νέες (KΟ) μετοχές της MIG (+0,36%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 5 στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,40. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 31400000.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΧΑΙΔΕ (+1,97%), ΔΑΙΟΣ (+9,89%), ΞΥΛΠ (+5,56%), ΛΕΒΠ (+2,80%), ΤΖΚΑ (+3,26%), ΝΑΥΠ (+2,79%), ΙΝΤΕΤ (+2,25%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,30%), ΛΕΒΚ (+0,84%), ΓΕΒΚΑ (+1,72%), ΛΟΥΛΗ (+1,5%).

Ξεκίνησε τις αγορές ιδίων μετοχών ο Logismos (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Profile (+0,38%) και έξι για Performance (+1,86%).

Αύξησε συναλλαγές ο Fourlis (+3,66%).

Έντεκα ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Realcons (+4,04%), που κινείται σε υψηλά 12 μηνών. Η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για “επιβίβαση δυνατών χεριών”, όμως η κεφαλαιοποίηση πλησίασε τα 100 εκατ. ευρώ και από εδώ και πέρα θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1581 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1708 και οι επόμενες στις 1688, 1655, 1620, 1557, 1530, 1494 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1476 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1750 - 1760 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3864 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4350 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 4200, 4000, 3840, 3662, 3646 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3597 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με αρνητικό βηματισμό η Ευρώπη, με νέες αξιοσημείωτες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, στο 1,082 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $3115 και σε νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), στα $34,8 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).

Στα $83800 υποχωρεί το Bitcoin, στα $1865 το Ethereum.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία παρέμεινε σταθερός στο 0,9%, αυτόν τον μήνα, έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που ανέμεναν άνοδο.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε τριμηνιαία αύξηση 0,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Σε ετήσια βάση, η Οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε κατά 1,5%, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις.

"Φρένο" αναμένεται να βάλει στο ράλι των Ευρωπαϊκών Αγορών η δασμολογική πολιτική Τραμπ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of America και της UBS, με τις τοποθετήσεις των επενδυτών να γίνονται πολύ πιο επιλεκτικές, έπειτα και από τη σημαντική υπεραπόδοση που έχει καταγραφεί φέτος. Η BofA εμφανίζεται πιο “bearish” προβλέποντας “βουτιά” τουλάχιστον 10% στην Ευρώπη, ενώ η UBS συστήνει “ουδέτερη στάση” και εκτιμά πως τα “sell-offs” θα είναι περιορισμένα, με την πτώση να παρουσιάζει στη συνέχεια αγοραστική ευκαιρία.

Ελεύθερη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν βούτηξε στις 57 μονάδες, από 64,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2022. Η αρχική μέτρηση ήταν 57,9 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,6 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 120,8 δισ. ευρώ.

Η UBS ξεκινά να καλύπτει τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με τιμή -στόχο τα 10,3 ευρώ και σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΑΑ, Eurobank.

Κατώτερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 60 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται οριακά τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.721 συμβόλαια).

Στα 5.373 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.356 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.621 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.621 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 418, 368 για τον Απρίλιο, 50 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.293), κινήθηκε μεταξύ 4.286,25 και 4.332,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 34, 34 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.638), κινήθηκε μεταξύ 1.638 και 1.659,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.953,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (4.208), ΕΤΕ (1.583), ΑΛΦΑ (12.700), ΕΥΡΩΒ (1.063), ΑΡΑΙΓ (111), ΑΔΜΗΕ (587), ΔΕΗ (414), ΕΛΧΑ (136), ΙΝΤΚΑ (277), ΜΥΤΙΛ (578), MΟΗ (114), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (366), ΕΧΑΕ (136), ΒΙΟ (400), ΜΠΕΛΑ (181), CENER (910), AKTR (191), ΛΑΜΔΑ (236).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 95.013, ΠΕΙΡ 44.993, ΕΥΡΩΒ 20.910, AKTR 14.305, ΙΝΤΚΑ 13.500, ΑΔΜΗΕ 17.398, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 11.233, ΔΕΗ 26.800, ΕΤΕ 12.204.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 60.822.814 τεμ., (από 61.373.504 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.099.297 τεμ. (4.099.297), ΕΥΡΩΒ 65.110.218 τεμ. (64.638.546), ΟΠΑΠ 1.687.715 τεμ. (1.687.715), ΕΤΕ 24.241.551 τεμ. (23.786.813), ΟΤΕ 1.783.386 τεμ. (1.766.365), ΠΕΙΡ 18.490.239 τεμ. (17.665.387), ΕΛΠΕ 1.698.987 τεμ. (1.851.522).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v