Χρηματιστήριο: Αφυπνίστηκαν στο τέλος οι αγοραστές

Ένα βήμα υψηλότερα κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης με αύξηση των συναλλαγών στα 150 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν Πειραιώς, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πωλητές σε Coca Cola, Aegean.

Χρηματιστήριο: Αφυπνίστηκαν στο τέλος οι αγοραστές

Σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των 11 μονάδων κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, καθώς συνεχίζουν να λείπουν οι βοήθειες από τους αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων και από σημαντική ενεργοποίηση των αγοραστών στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, με “αποχρώσες ενδείξεις” “window dressing”.

Τα συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα του Απριλίου φαίνεται να έχουν εξουθενώσει τους περισσότερους από τους ενεργούς traders, ενώ οι πιο συντηρητικοί παίκτες έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τα πρώτα “δείγματα γραφής” από τον, παραδοσιακά, “δύσκολο” Μάιο, αλλά και τις αποκοπές μερισμάτων και τα αποτελέσματα των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Η προσοχή και στο διάστημα 6/5 - 9/5 οπότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των Πειραιώς (6/5), Eurobank, Εθνικής (8/5) και Alpha Bank (9/5).

Στις 12/5, πριν την έναρξη της συνεδρίασης σε Χ.Α. και Χ.Α.Κ. θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου και η BOCHGR.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5/5 αποκόπτει μέρισμα η ΕΥΡΩΒ, στις 23/5 η ΑΛΦΑ, στις 3/6 η ΕΤΕ, ενώ στις 26/5 είναι προγραμματισμένη η αποκοπή επιστροφής κεφαλαίου από την ΠΕΙΡ και η αποκοπή δικαιώματος λήψης μερίσματος από την BOCHGR.

Και ενώ απομένει μόλις μία συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του μήνα, μένει να φανεί αν ο Απρίλιος θα προστεθεί σαν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.) “είχε καταγραφεί για τελευταία φορά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019, όταν η Αγορά είχε επτά συνεχόμενους μήνες θετικών αποδόσεων και αθροιστικά κέρδη 46,7%”,

Όπως σημειώνει εδώ και κάποιο καιρό η στήλη, “όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις θυμίζουν περισσότερο έλλειψη πρωτοβουλιών και ‘παιχνίδι κέντρου’, με τους πωλητές να μην παίρνουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, περιμένοντας σαφέστερες ενδείξεις από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ οι αγοραστές δείχνουν πως θα ήταν ευχαριστημένοι, η λήξη του μήνα να βρει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1700 μονάδων”.

Τεχνικά, στην περίπτωση του ΓΔΧΑ, πάρα πολλά θα κριθούν στο αν θα συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1700 μονάδων και αν θα μπορέσει την υπέρβαση των 1718 – 1734 μονάδων, ή θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα “χωνέματος των αποτιμήσεων”, με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από εκεί και πέρα, η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2024 των “καθυστερημένων” Εισηγμένων Εταιρειών ως την Τετάρτη το απόγευμα, ασφαλώς και δεσπόζει στην επικαιρότητα, με αρκετούς από τους traders να τιμολογούν τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται και να αναπροσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική, “τιμωρώντας” τις Εισηγμένες που απογοητεύουν, ή που δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έχουν δώσει οι Διοικήσεις τους, όπου αυτές μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν τους επενδυτές.

Από την άλλη παραμένει ζητούμενο, οι τίτλοι που καταγράφουν συναλλακτική αφύπνιση, λόγω ικανοποιητικών θεμελιωδών – αποτελεσμάτων, να έχουν συνέχεια και συνέπεια στο ταμπλώ και οι ανοδικές αντιδράσεις να μην εξαντλούνται σε ελάχιστες συνεδριάσεις, δημιουργώντας νέους εγκλωβισμούς, σε χαρτοφυλάκια που επιμένουν να τοποθετούνται σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Με μικτά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν την πληθώρα μάκρο και αποτελεσμάτων, που θα κληθούν να τιμολογήσουν.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Meta, Microsoft, (1/5) και Apple, Amazon (2/5), ενώ τα στοιχεία για την ανάπτυξη του Αμερικανικού ΑΕΠ, θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 30/9, στις 15.30 ώρα Ελλάδος.

Επίσης αναμένονται το ΑΕΠ α΄ τριμήνου σε Ευρωζώνη (Τετάρτη), αλλά και ο πληθωρισμός Απριλίου της Ευρωζώνης την Παρασκευή.

Υπό τιμολόγηση και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος μιλώντας στο CNBC είπε πως “η αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου εξαρτάται από την Κίνα. Πωλούν πέντε φορές περισσότερα σε εμάς, από ότι εμείς σε εκείνους και επομένως αυτοί οι δασμοί 120% -145%, είναι μη βιώσιμοι".

Με θετικές διαθέσεις όσοι επενδυτές ποντάρουν και σε θετικές εξελίξεις, όσον αφορά τους δασμούς στις Αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά και την νέα αναδίπλωση Τραμπ.

“Ο Πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να μετριάσει τον αντίκτυπο των δασμών που επέβαλε στα αυτοκίνητα, αποτρέποντας τους δασμούς στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό να συσσωρεύονται πάνω σε άλλους δασμούς που έχει επιβάλει. Η απόφαση θα σημαίνει ότι οι Αυτοκινητοβιομηχανίες που πληρώνουν τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ, δεν θα χρεώνονται και με άλλες αντίστοιχες επιβαρύνσεις όπως αυτές στον Χάλυβα και στο Αλουμίνιο. Η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης, η Κυβέρνηση θα τροποποιήσει τους δασμούς σε ξένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, οι οποίοι έχει προγραμματιστεί να ανέλθουν στο 25% και θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Μαΐου” σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.

“Η είδηση ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους βασικούς Εμπορικούς τους Εταίρους, πλην Κίνας, για επί της αρχής συμφωνία εμπορικών συναλλαγών, συντείνει στη μείωση της αβεβαιότητας – νευρικότητας”, σύμφωνα με αναλυτές.

Ξεκίνησαν και τα πρώτα πονταρίσματα, εν όψει της επόμενης συνεδρίασης της Fed, που είναι προγραμματισμένη για τις 6 - 7 Μαΐου.

Συνέχεια υποχώρησης των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,71% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,345% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων (3 μηνών) ύψους 500 εκατ. ευρώ, διενεργήθηκε σήμερα από τον ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,85% υποχωρώντας από το 2,03% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας (2 Απριλίου). Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 892 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,78 φορές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1699,31 (-0,15%) και 1710,85 μονάδων (+0,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1710,82 (+0,53%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1711,28 (+0,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1709,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο τζίρος στα 148,9 εκατ., από τα οποία τα 23,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΛΠ, ΑΛΦΑ, ΙΝΛΟΤ, ΟΠΑΠ, AKTR, BOCHGR, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ, ΑΡΑΙΓ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ), με τους ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΠΕΙΡ να απασχολούν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 148,9 εκατ., τα 136,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΥΡΩΒ (+1,61%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+1,35%), ΕΤΕ (+0,13%) και ΠΕΙΡ (+2,07%).

Μεταξύ 1573,34 (-0,28%) και 1599,97 μονάδων (+1,41%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1599,12 (+1,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1595,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,11%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1402 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1633 – 1648 και η κύρια στις 1731 - 1750 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1371 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1338 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-1,01%), ΜΥΤΙΛ (-1,53%), AKTR (+1,01%), ΔΑΑ (+1,16%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,03%), ΕΛΧΑ (+3,30%), ΜΟΗ (+1,21%), ΜΠΕΛΑ (+2,14%), ΟΠΑΠ (+2,47%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “από την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, οι μετοχές της Εταιρείας Σαράντης θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης του μερίσματος για τη χρήση 2024 (καθαρό ποσό 0,2982052751 ευρώ ανά μετοχή)”.

Εδώ και πέντε συνεδριάσεις, η μετοχή της ΣΑΡ (+0,61%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 13,00 ευρώ, χωρίς όμως να δείχνει διαθέσεις επαναπροσέγγισης των πρόσφατων ιστορικών υψηλών που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της 17/3. Η πρώτη σημαντική στήριξη στην ζώνη 11,49 – 11,34 την οποία υποστηρίζουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και CEO της Εισηγμένης, καλεσμένος στο CNBC και στην εκπομπή “Europe Early Edition”, παρουσίασε τις βασικές προοπτικές της Εταιρείας, εστιάζοντας σε τρία στρατηγικά μέτωπα: την ανάπτυξη στον κλάδο της Άμυνας, τη διαδικασία εισαγωγής της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Κρίσιμων Μετάλλων.

Σχετικά με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέφερε: "Όταν ανακοινώσαμε τα σχέδιά μας τον Δεκέμβριο του 2024, δώσαμε ένα χρονικό παράθυρο 12 - 18 μηνών. Σήμερα, οι διαδικασίες προχωρούν ταχύτερα από το αναμενόμενο και αν οι Διεθνείς Αγορές παραμείνουν σχετικά ήρεμες, ο πιο πιθανός χρόνος για την εισαγωγή στο Λονδίνο είναι το γ’ τρίμηνο του 2025".

Η Morgan Stanley επιβεβαίωσε τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή, με τιμή - στόχο στα €48.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-1,53%) ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενη μέχρι τα 43,62 ευρώ (+1,07%), όμως κάπου εκεί σημειώθηκαν κινήσεις “profit taking” και ο τίτλος γύρισε σε αρνητικό πρόσημο. Η επόμενη αντίσταση στα 44,24 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 36,10 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ασταμάτητος ο ΟΠΑΠ (+2,47% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) επιβεβαιώνοντας την στήλη για ενδιαφέρον των Ξένων χαρτοφυλακίων για περισσότερο αμυντικές μετοχές, συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 190 μηνών. Η πρώτη στήριξη στα 16,58 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 20,33 ευρώ.

Στη σημερινή γ.σ. του Οργανισμού Προγνωστικών, αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες για το 2025, τονίστηκε ότι ο OΠΑΠ θα κεφαλαιοποιήσει τα επιτεύγματα του 2024, έχοντας ως στόχο να διατηρήσει σταθερά επίπεδα ανάπτυξης και κερδοφορίας, καθώς και να προσφέρει αξία στους μετόχους του και την Κοινωνία. Σύμφωνα με την Διοίκηση “έμφαση θα δοθεί στην παροχή καινοτόμων retail και online εμπειριών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση, θα υλοποιηθούν και σημαντικές επενδύσεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό των καταστημάτων. Επίσης, η συνεργασία του ΟΠAΠ με την Allwyn, την διεθνή Μητρική του, θα γίνει ακόμα πιο στενή, μέσω της αξιοποίησης διεθνών συνεργειών, όπως οι Παγκόσμιες χορηγικές συνεργασίες της Allwyn με την Formula 1 και την McLaren”.

Η τακτική γενική συνέλευση της Optima bank (-0,13%) ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,57/μετοχή για τη χρήση 2024 (συνολικού ύψους €42.051.260,94), αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το μέρισμα της προηγούμενης χρήσης (Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025, η αποκοπή δικαιώματος στο μέρισμα χρήσης 2024). Αποφασίστηκε επίσης το split των μετοχών σε αναλογία τριών νέων, για κάθε μία παλαιά. Παράλληλα, εγκρίθηκε η υλοποίηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών με κατώτερη τιμή €1,15/μετοχή (μετά το split) και ανώτερη τιμή €8/μετοχή (μετά το split), με συνολικό κόστος έως €3 εκατ., για διάστημα 24 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης και έως τις 28/4/2027.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Δεν άρεσαν τα κέρδη της ΣΠΕΙΣ. Ο τζίρος στα 155 εκατ. αυξημένος κατά τι από το 2023. Φαίνεται ότι οι μέτοχοι δεν ενδιαφέρονται για την μετοχή και είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτουργούν. Τεχνικά, η πρώτη στήριξη στο 5,88. Το ΔΑΑ εξελίσσεται και φαίνεται να είναι ο επόμενος ΟΠΑΠ σε συμπεριφορά. Το νέο ημερήσιο ‘stop’ στο ‘long’ σε μέρα το 8,90. Ο Λούλης στα τελευταία 25 χρόνια η διαδρομή σταματάει στην ζώνη του 3,60 – 3,70. Μία διάσπαση μπορεί να κάνει την διαφορά. Μεγάλη μερισματική απόδοση για την μετοχή για επενδυτές και όχι για traders, Θυμίζει περίπτωση ΑΣΚΟ. Σε πολύ στενό εύρος τιμών στην παρούσα ο ΓΔΧΑ.

Αναμονή να δούμε και τον ταλαντωτή. Ο φόβος για διόρθωση συνεχίζει να είναι διάχυτος, με το Επενδυτικό Κοινό διστακτικό, έχοντας δει πριν λίγες μέρες αισθητά χαμηλότερες τιμές. Η Αγορά πάντως, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λειτουργεί ανάποδα από το συναίσθημα. Η τεχνική ανάλυση είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να την κερδίσουμε, έχοντας πρωτίστως επιλέξει fundamental στις επιλογές μας. Ο τζίρος συνεχίζει να είναι σε χαμηλές πτήσεις, σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου διαστήματος. Καθημερινά πάντως είναι κοντά στα 100 εκατ., στην χειρότερη”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει δυσκολίες στην αντίσταση των 1716 μονάδων. Πλησιέστερη στήριξη στις 1686 - 1680 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε θετικό βηματισμό οι Ευρωπαϊκές Αγορές, υποστηριζόμενες από τις ανανεωμένες ελπίδες για χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Το μοτίβο σταθεροποίησης μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές διατηρούν την επιλεκτική τους στάση στο τέλος της περιόδου ανακοινώσεων, για το οικονομικό έτος 2024. Οι επικαιροποιημένες προοπτικές και τα μερίσματα διατηρούν το ενδιαφέρον, καθώς η μεταβλητότητα στις Ξένες Αγορές φαίνεται να ηρεμεί, λόγω των ελπίδων για πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ - Κίνας”, αναφέρει η Beta Sec.

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η παρουσίαση της ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο με στόχους φιλόδοξους μεν, αλλά επιτεύξιμους και στρατηγικά σημαντικούς όχι μόνο για τους μετόχους, αλλά και για την Χώρα μας. Η Jumbo ανακοίνωσε λειτουργικά EBITDA για το 2024 στα 425 εκατ. ευρώ, από 398,1 εκατ. ευρώ πέρυσι και καθαρά κέρδη στα 320 εκατ. ευρώ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η κόντρα Τραμπ - Πάουελ ολοκλήρωσε τον κύκλο της, προσώρας τουλάχιστον, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος διέγνωσε ότι η προσπάθεια χειραγώγησης του επικεφαλής της Federal αποδοκιμάζεται από τις Αγορές. Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν ανοδικά, οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά και η ισοτιμία του Δολαρίου με το Ευρώ βελτιώθηκε υπέρ του Δολαρίου. Με τον Αμερικανό Πρόεδρο να διατείνεται ότι η διαπραγμάτευση με την Κίνα έχει ξεκινήσει, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η επιμονή στην επιβολή δασμών είναι βλαπτική για τις ΗΠΑ και δεν φέρνει τα Εργοστάσια πίσω, καθώς οι αποφάσεις για σημαντικές επενδύσεις από τις Πολυεθνικές είναι σύνθετες και δεν λαμβάνονται υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλής ορατότητας, όπως είναι οι παρούσες, υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Την ίδια ώρα, το σύνολο των έγκυρων παρατηρητών, οι Κεντρικές Τράπεζες, το ΔΝΤ, οι Επενδυτικές Τράπεζες και πολλοί ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, επισημαίνουν ότι ο πόλεμος των δασμών είναι λάθος και οι παρενέργειες για την Παγκόσμια Οικονομία θα είναι βλαπτικές. Με το σκηνικό μάλιστα να παρουσιάζει ομοιότητα με εκείνο που είχε διαμορφωθεί κατά την Πετρελαϊκή κρίση στα τέλη της 10ετιας του ’70 με το Δολάριο αδύναμο, τη Federal να αδυνατεί να λάβει αποφάσεις και το στασιμοπληθωρισμό να πλήττει την Οικονομία.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναρριχήθηκε στην περιοχή των 1700 μονάδων μετά από την αναβάθμιση από την S&P με τις συναλλαγές να έχουν περιοριστεί. Σαν αποτέλεσμα, καταγράφεται πολυήμερη συσσώρευση με την αντίσταση των 1716 μονάδων να είναι απροσπέλαστη, ενόσω τα διεθνή χαρτοφυλάκια επιλέγουν την κατοχύρωση των κερδών από τους Τραπεζικούς και άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Με τον Οίκο Stoxx να περιλαμβάνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε “watch list” για μετάταξή του στις Ανεπτυγμένες Αγορές που είναι πιθανό να αναγγείλει στις 22/9/2025, ενώ απομένει να το πράξει και ο MSCI που ακολουθούν τα περισσότερα funds.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι εταιρικές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το 2024 και οι καταγραφόμενες επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη, πωλήσεις - λειτουργική κερδοφορία και καθαρά κέρδη είναι ικανοποιητικές, με τα συνολικά κέρδη να διαμορφώνουν P/E της συνολικής Αγοράς λίγο πάνω από 10 (κέρδη πάνω από 10 δισ. με συνολική κεφαλαιοποίηση €117 δισ. περίπου) με discount 30% περίπου έναντι του Γερμανικού δείκτη DAX.

Πιο αξιοσημείωτες είναι οι χρηματικές διανομές που οδηγούν σε αποδόσεις που φτάνουν ακόμη και το 10% και περιλαμβάνουν και πολλές Εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ανακοινώνουν τα μεγέθη τους αυτές τις ημέρες, όπως ο Λούλης, σε συνέχεια των blue chips που κατά κανόνα τα έχουν ήδη ανακοινώσει.

Με τις Τράπεζες να αποτελούν πάντα τον οδηγό της Αγοράς, τα road show που έχουν αναγγελθεί για το Μάιο από την UBS στο Λονδίνο στις 13 - 14/5 και τη Wood στην Αθήνα στις 15 - 16/5, προσλαμβάνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι Διοικήσεις καλούνται να προϊδεάσουν για τη φετινή πορεία, ενόψει των ανακοινώσεων του 1ου τριμήνου.

Με την προσδοκία ότι η οργανική κερδοφορία θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της και το 2025 για τον Τραπεζικό κλάδο, η αναμέτρηση του ΓΔ με τα υψηλά του έτους που καταγράφηκαν στις 27/3/2025 στις 1746,18 μονάδες, είναι πιθανό να μην καθυστερήσει”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (16,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9,3), ΕΤΕ (8,7), ΟΠΑΠ (7,2), ΟΤΕ (6,9), ΠΕΙΡ (6,3), ΜΥΤΙΛ (6,1), ΑΛΦΑ (5,1), ΔΕΗ (5), ΜΠΕΛΑ (3,8), TITC (3,2), ΔΑΑ (2,7), BOCHGR (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,9), BIO (1,5), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,4), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,2), OPTIMA (1,2), ΑΡΑΙΓ (1,1), AKTR (1), ΟΛΠ (1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+142,42%), ΒΙΝΤΑ (+66,67%), ΟΛΘ (+47,32%), ΙΛΥΔΑ (+43,63%), ΦΡΙΓΟ (+37,74%), ΑΚΡΙΤ (+35,14%), ΑΛΦΑ (+34,69%), ΑΒΑΞ (+33,86%), ΕΕΕ (+32,77%), ΠΕΙΡ (+30,44%), ΟΛΠ (+30,00%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας ΡΕΒΟΙΛ (-0,61%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό € 0,04828 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,045866 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΙΝ (+8,09%), ΔΑΙΟΣ (+8,11%), ΑΤΕΚ (+5,66%), ΧΑΙΔΕ (+5%), ΞΥΛΠ (+3,57%), ΝΑΥΠ (+1,42%), ΤΖΚΑ (+2,94%), ΣΙΔΜΑ (+1,07%), ΜΕΒΑ (+0,95%), ΔΡΟΜΕ (+1,61%), REALCONS (+0,46%), ΛΕΒΚ (+3,60%), ΕΛΙΝ (+1,42%), ΠΛΑΚΡ (+2,76%), ΜΠΤΚ (+8,65%).

Αύριο θα γίνει η γενική συνέλευση της ΦΡΙΓΟ ( +6,57%, τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 22/4, αλλά σήμερα αυξήθηκε η προσφορά) προκειμένου να αποφασιστεί η Α.Μ.Κ. με εισφορά σε είδος. Οι εισφερόμενες Εταιρείες “Provisiona Iberia” και “Serlusa Refrigerantes” θα απορροφηθούν και οι μέτοχοί τους θα λάβουν μετοχές με τιμή διάθεσης τα 0,32 ευρώ, εξ ου και η άνοδος της μετοχής στο ταμπλώ.

Αυξημένη κινητικότητα στην ΙΝΤΕΤ (+6,41%), μετά την υποβολή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την CD-MEDIA SE, για την απόκτηση ποσοστού περίπου 43,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο €1,27 το αντάλλαγμα. Η CD-MEDIA SE δεν θα προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α., για τους λόγους που έχει αρκετές φορές αναλύσει η στήλη.

Όσοι τοποθετήθηκαν με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα μπορούν να φύγουν με κάποιο κέρδος. Οι μακροπρόθεσμοι θα περιμένουν να “δουν όλο το έργο”, το οποίο λογικά θα προσφέρει “συγκινήσεις” και όχι μόνο. Βραχυπρόθεσμα, η μετοχή είναι “risk free”, ότι και να συμβεί στις Αγορές, αφού θα υπάρχει η “πλάτη” της δημόσιας πρότασης, εντός του χρονικού περιθωρίου που θα δοθεί. Θεωρητικά, μέχρι την τακτική γ.σ. στις 2/9, η ατζέντα θα έχει ενδιαφέρον (!).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 17/4 για BOCHGR (+0,71%).

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και η αξιοσημείωτη μερισματική απόδοση, έστειλαν σε υψηλά 20 μηνών τον Λούλη (+10,83%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΡΙ (+2%), ΑΔΜΗΕ (+2,07%) και ΕΚΤΕΡ (+1,16%) και τέσσερις ανοδικές για ΜΙΓ (+3,39%, αλλά και σημαντική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 3,22 ευρώ +9,15%).

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ΆΒΑΞ (-3,32%) και ΣΠΕΙΣ (-6,35%, απογοήτευση από την τελική γραμμή).

Επιστροφή αγοραστών σε ΓΕΒΚΑ (+3,62%), ΙΛΥΔΑ (+0,52%).

Η τελική γραμμή, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Διοίκησης στην ΑΛΜΥ (-2,26%).

Βγήκε μικρό “bid” στον ΛΟΓΟ (+1,27%).

Η Διοίκηση της ΕΥΑΠΣ (-3,19%) δήλωσε στην ενημέρωση των αναλυτών, ότι η αύξηση των τιμολογίων μεταφέρεται για το 2026.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεν είναι θετική ένδειξη για ΙΚΤΙΝ (-0,15%), εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1455 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1718 – 1734 (gap) μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1687 – 1672 (gap), 1639, 1633 – 1626 (gap), 1612, 1605, 1557, 1521 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1498 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3550 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4338 - 4350 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 3721 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3657 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για το Πετρέλαιο, στο 1,14 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $3325 ο Χρυσός, (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), προς τα $32,2 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).

Στα $94800 το Bitcoin, στα $1815 το Ethereum.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους ανήλθαν σε 1,775 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025, αυξημένα κατά 39% σε ετήσια βάση και πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για περίπου 1,64 δισ., σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Ζώνη του Ευρώ συνέχισε να μειώνεται τον Απρίλιο. Ο δείκτης μειώθηκε κατά 2,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας στις -16,7 μονάδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 2,1 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις -16 μονάδες.

Τo έλλειμμα των ΗΠΑ στο Εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε τον Μάρτιο 9,6%, στα $162 δισ. Οι εισαγωγές πραγματοποίησαν άλμα $16,3 δισ., στα $342,7 δισ., καθώς οι Επιχειρήσεις έσπευσαν να εισάγουν αγαθά πριν την επιβολή δασμών. Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι εισαγωγές μπορούν να διογκώσουν την προσδοκώμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2025. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν $2,2 δισ., στα $180,8 δισ. τον Μάρτιο.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller ενισχύθηκε 3,9% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024. Τον Ιανουάριο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 4,1%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο.

Βουτιά σημείωσαν τον Μάρτιο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 288000, στα 7,192 εκατ. στο τέλος Μαρτίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, στα 7,480 εκατ., από 7,568 εκατ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 7,480 εκατ. θέσεις.

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Απρίλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε κατά 7,9 μονάδες, στο 86,0 αυτό το μήνα, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2020. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα διολισθήσει στο 87,5.

“Οι πρώτες 100 ημέρες της Προεδρίας Τραμπ, είναι οι χειρότερες για το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, σε έναρξη τετραετούς Προεδρικής θητείας, από τη δεκαετία του 1970. Η πτώση του S&P 500 κατά 7,9% από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου έως το κλείσιμο της 25ης Απριλίου είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση των πρώτων 100 ημερών από την αρχή της δεύτερης θητείας του Προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον”, σύμφωνα με την CFRA Research.

Επί Νίξον, το 1973, ο S&P 500 βούτηξε 9,9% μετά από σειρά οικονομικών μέτρων που έλαβε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και που οδήγησαν σε ύφεση έως το 1975.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,6 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 119,6 δισ. ευρώ.

Αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους Ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, υπέβαλε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα λάβουν καθαρό ποσό υπολοίπου μερίσματος για τη χρήση 2024, 0,76 ευρώ ανά μετοχή. Από την Τετάρτη 7/5/2025, οι μετοχές του Οργανισμού θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο μέρισμα για τη χρήση 2024.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΔΑΑ και με το θετικό η ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.688 συμβόλαια).

Στα 6.182 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.130 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 1.806 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.806 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 539, 429 για τον Μάιο και 110 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.211,25), κινήθηκε μεταξύ 4.184,5 και 4.215 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 29, 29 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.552), κινήθηκε μεταξύ 1.544 και 1.552 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.598,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (69.433 ΕΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (2.967), ΕΤΕ (428), ΑΛΦΑ (11.409), ΕΥΡΩΒ (5.260), ΔΕΗ (150), ΑΔΜΗΕ (517), AKTR (922), ΙΝΛΟΤ (5.159), ΜΥΤΙΛ (577), ΙΝΤΚΑ (463), ΑΡΑΙΓ (132).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 126.784, ΠΕΙΡ 59.712, ΕΥΡΩΒ 25.704, AKTR 22.066, ΙΝΛΟΤ 111.405, ΑΔΜΗΕ 17.078, ΔΕΗ 22.424, ΕΤΕ 13.689, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (10.440).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 61.783.205 τεμ., (από 61.728.205 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.288.077 τεμ. (4.284.422), ΕΥΡΩΒ 51.666.348 τεμ. (52.421.450), ΟΠΑΠ 1.694.661 τεμ. (1.689.772), ΕΤΕ 19.781.430 τεμ. (19.736.859), ΟΤΕ 1.697.532 τεμ. (1.697.532), ΠΕΙΡ 16.167.217 τεμ. (16.167.217), ΕΛΠΕ 1.944.512 τεμ. (1.941.946), AKTR 1.478.353 τεμ. (1.476.562)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v