Χρηματιστήριο: Τα όπλα των long και οι «άγνωστοι x»

Παραμένουν θετικοί οι ξένοι για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο. Τα σήματα που έστειλε η Fitch και η εικόνα των αποδόσεων. Η τεχνική εικόνα και τα δεδομένα μέχρι το τέλος του μήνα.

Χρηματιστήριο: Τα όπλα των long και οι «άγνωστοι x»

Mε θετικό ταμείο για τους long και η τελευταία εβδομάδα. Οι ενθαρρυντικές εξελίξεις από τα διάφορα μέτωπα συνέβαλαν στην διατήρηση της αγοραστικής διάθεσης των επενδυτών, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται απόλυτα στο ταμπλό.

Με τον S&P 500 στις 5.958,38 μονάδες, η εβδομαδιαία άνοδος διαμορφώνεται στο 5,27% ανεβάζοντας στο 12,94% τη μηνιαία. Αντίστοιχα, με τον DAX στις 23.767,43 η μεταβολή είναι θετική κατά 1,14% και 11,53% αντίστοιχα, ενώ με τον CAC 40 στις 7.886,69 διαμορφώνεται σε 1,85% και 7,60% στα ίδια χρονικά διαστήματα.

Το βελτιωμένο κλίμα εκτός δεν έμεινε αναξιοποίητο εντός, με τους long να ενισχύουν περαιτέρω τις θέσεις τους. Στις 1.804,06 για τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία άνοδο 3,06% (και 8,99% μηνιαία), στις 1.738,37 για τον Δείκτη Τραπεζών με 4,73% και 13,82%, στις 4.482,58 για τον FTSE 25 με 3,30% και 9,61%, και τέλος στις 2.715,93 μονάδες για τον FTSE Mid Cap με άνοδο 3,42% και 7,73% αντίστοιχα.

Στις διεθνείς αγορές, υπέρ των αγοραστών λειτούργησαν η συμφωνία Ουάσιγκτον-Πεκίνου (να μειώσουν δραστικά τους εκατέρωθεν δασμούς για 90 ημέρες), η προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου στο Ουκρανικό, συν η αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή και δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ.

Θα περιοριστώ στο τελευταίο, καθώς η μείωση θεωρείται από τους αναλυτές συγκυριακή και όχι δυναμική, η δε απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ στα όρια του 4,5% ενισχύει την προσεκτική στάση όσων θεωρούν πως η συνέχεια θα απαιτήσει επίσης αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα. Θα ήταν αφελές να εκτιμηθεί πως οι συνέπειες της πολιτικής Τραμπ ήταν μόνον αυτές που μέχρι τώρα έχουν εκτυλιχθεί.

Επίσης, δύσκολα μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα εάν θα ισχύσει ο χρηματιστηριακός κανόνας του Μαϊου ή όχι. Η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ, από τον οίκο Moody's ήταν ένα μήνυμα και προς την διοίκηση της Ουάσιγκτον, που μένει να «τιμολογηθεί» άμεσα.

Ωστόσο, σε ότι μας αφορά, η μέχρι τώρα στάση των ξένων είναι θετική για το ΧΑ. Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό ταμείο, νέα υψηλά 15ετίας (3 Μαϊου 2010), ακόμη μεγαλύτερη αποτίμηση στα 123,3 δισ. ευρώ παραπέμποντας σε υψηλά 17ετίας (9 Σεπτεμβρίου 2008) -τότε με τον Γενικό Δείκτη στις 3.131 μονάδες, όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παραμένουν θετικοί οι ξένοι για την ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό κλάδο, στάση που επιβεβαιώθηκε και με την αναβάθμιση των προοπτικών από την Fitch. Αμετάβλητη μεν η αξιολόγηση στο ΒΒΒ- , αλλά σε θετικές από ουδέτερες οι προοπτικές. Με τους αστερίσκους του όμως ο οίκος, πλην όμως σε γενικές γραμμές θετικός, διατηρώντας την επενδυτική βαθμίδα.

Κλάδος αιχμής σταθερά ο τραπεζικός, με την Alpha Bank στα 2,60 ευρώ- καταγράφοντας άνοδο 6,56%, μεγαλύτερη εβδομαδιαία από τις συστημικές. Στα 2,60 ευρώ η μετοχή της Eurobank, με εβδομαδιαία μεταβολή 4,42%, στα 5,524 με 4,23% η Πειραιώς και στα 10,195 με 4,03% η Εθνική.

Για την Alpha Bank η μεγαλύτερη μεταβολή, 60,79% από την αρχή του έτους και σημαντική ενίσχυση στην σχετική κατάταξη με αποτίμηση 6,119 δισ., πλέον ανεβαίνοντας στην 8η θέση.

Στο Greek Bet με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.800 μονάδες, αναφερόταν ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στις εισηγμένες με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους είχε αναφερθεί ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Στις επιχειρηματικές διεργασίες/εξελίξεις η προσοχή των επενδυτών, όπως και στα οικονομικά μεγέθη 3μηνου. Μέχρι τώρα, το πρώτο δείγμα γραφής 19 εισηγμένων είναι μεν ικανοποιητικό (σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της κοινότητας) πλην όμως «δείχνει» πως η φετινή χρήση θα είναι έτος σταθεροποίησης της κερδοφορίας, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ενίσχυσης σε κλάδους με βαρύτητα στην διαμόρφωση συνολικής τάσης. Θα απαιτηθεί η συνδρομή νέων κλάδων, με επιπλέον ενίσχυση των συναλλαγών για να επιτευχθεί πειστική υπέρβαση-παραμονή πέραν των 1.800 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.

Θυμίζω πως, το 2024 μετά τον ανοδικό κύκλο -που ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου 2023, κορυφώνοντας τον Μάϊο- ακολούθησε περίοδος συσσώρευσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Για να εξελιχθεί ο επόμενος ισχυρά ανοδικός κύκλος- με αφορμή κυρίως τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δηλαδή το Trump Effect που ακολούθησαν το αποτέλεσμα της 6ης Νοεμβρίου.

Η συνέχεια, για τις 10 συνεδριάσεις που μένουν για τον Μάϊο (και το «κλείσιμο» 5μηνου) προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, καθώς οι εξελίξεις στα διάφορα διεθνή μέτωπα θα καθορίσουν την στάση των επενδυτών. Κατά πόσον θα ακολουθήσουν τον κανόνα που θέλει «να πωλούν και να φεύγουν» ή θα γίνει η εξαίρεση -όπως και σε τόσα άλλα, άλλωστε- με ανατροπή και παραμονή των long εντός παιδιάς, πέραν και του Μαϊου.

Τεχνικά, για τους long ενθαρρυντική ένδειξη είναι η άνοδος της περιοχής στήριξης- 1.750-1.765 μον. για τον ΓΔ- πλην όμως ένα διάστημα για αναδιάταξη θέσεων, μετά από σερί 5 εβδομάδων με άνοδο και νέα υψηλά 15ετίας, είναι το πιο λογικό ενδεχόμενο.

Πιθανά, η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη στην ανακοίνωση μεγεθών 3μηνου, στις επιχειρηματικές εξελίξεις, δίνοντας δυναμική μάλλον σε επί μέρους περιπτώσεις. Ενα stock picking με γνώμονα μεγέθη-εξελίξεις είναι φυσιολογικό, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, από Δευτέρα κιόλας.

Κυριότερες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3μηνου, την Τρίτη η σειρά των ΔΕΗ (13,87), ElvalHalcor (2,16), Quest Συμμετοχών (7,11) την Τετάρτη κ.ά., ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell (οι αλλαγές θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v