Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεπής στο ιστορικό αναδιπλώσεων που τον διακρίνει δήλωσε ότι “δεν θα επιβάλει δασμούς στους Εμπορικούς Εταίρους των ΗΠΑ την 1η Φεβρουαρίου, αφού ο ίδιος και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ‘διαμόρφωσαν το πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας’ για τη Γροιλανδία και ολόκληρη την Αρκτική Περιοχή. Ο Αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και ο ειδικός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ, θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις. Θα υπάρξουν πρόσθετες συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της Γροιλανδίας στο ‘Golden Dome’, την πολυεπίπεδη αντιπυραυλική ασπίδα που έχει διατάξει να κατασκευαστεί για την προστασία των ΗΠΑ έναντι προηγμένων πυραυλικών απειλών. Η συμφωνία θα είναι εξαιρετική για τις ΗΠΑ και για όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ”.
Στις Αγορές, το μοτίβο αυτό έχει αποκτήσει πλέον δικό του ακρωνύμιο: TACO (Trump Always Chickens Out), δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση “ο Τραμπ πάντα υποχωρεί, όταν η αντίδραση των Αγορών γίνεται έντονη”. Ο όρος προήλθε από τη Wall Street όπου το trade “TACO” περιλαμβάνει την αγορά μετοχών σε χαμηλή τιμή, αφού μια ανακοίνωση δασμών πιέζει τις μετοχές χαμηλότερα και στη συνέχεια την πώλησή τους με κέρδος, αφού οι δασμοί ή θα καθυστερήσουν, ή θα μειωθούν και η Αγορά θα ανακάμψει.
Στον απόηχο της παραπάνω δήλωσης, οι δείκτες στην Wall Street ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αξιοσημείωτα κέρδη και με τον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίηση, Russell 2000 να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά.
Το θετικό κλίμα επεκτάθηκε σήμερα το πρωί στην Ασία (νέα ιστορικά υψηλά για τον Κορεάτη Kospi) και αργότερα στην Ευρώπη, καθώς βελτιώθηκε η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η συνεδρίαση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με ανοδικό “gap” και με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές (την πρώτη ώρα ο τζίρος έφτασε στα 68,9 εκατ.). Από εκεί και πέρα η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε στροφές, με αποτέλεσμα βασικοί δείκτες και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι να υποχωρήσουν αισθητά από τα πρωινά υψηλά, με τους αγοραστές να επανέρχονται κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών με πυκνές συναλλαγές και μεταφορά του ενδιαφέροντος και σε τίτλους του μη Τραπεζικού FTSE25 (όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, εικόνα που είχε πολύ καιρό να παρουσιάσει το Χ.Α.).
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η λήξη των σημερινών συναλλαγών βρήκε τον ΓΔ σε νέα υψηλά 16 ετών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 11/1/2010 και στις 2315,31 μονάδες) και τον ΔΤΡ σε νέα υψηλά 122 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 18/11/2015 και στις 2713,4 μονάδες.
Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν CENER (+2,27%), TITC (+2,96%), ΔΑΑ (+2,27%), ΜΟΗ (+3,91%), σε νέα υψηλά 211 μηνών η ΔΕΗ (+4,29%), σε νέα υψηλά 266 μηνών η AKTR (+4,33%), σε υψηλά 314 μηνών η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,79%).
Όλα τα παραπάνω, με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με Εγχώριο διαχειριστή που παρακολουθεί στενά το Χ.Α. και τις Διεθνείς Αγορές, “η Wall Street και κατ΄ επέκταση τα περισσότερα από τα μεγάλα Διεθνή Χρηματιστήρια, θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από την Παγκόσμια ρευστότητα. Όσο αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αναζητά νέους ‘επενδυτικούς προορισμούς’ υπό έναν κύκλο χαλάρωσης επιτοκίων με οδηγό τη Fed, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της καταγραφής και νεότερων πολυετών, ή ιστορικά υψηλών κλεισιμάτων και οι άτακτες διορθώσεις θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως παράγοντες μεταβλητότητας και (επανα)τοποθέτησης και όχι ως αντιστροφές τάσεων. Στην περίπτωση του Χ.Α., η αναζήτηση ‘stories’ μετοχών, εκτός Τραπεζών, δεν φαίνεται να ‘συγκινεί’ τους Ξένους Παίκτες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως οι τίτλοι των Διυλιστηρίων και κυρίως της ΜΟΗ, λόγω διατήρησης υψηλών περιθωρίων Διύλισης και υψηλού βαθμού απασχόλησης της παραγωγικής δυναμικότητας στη Διύλιση, οπότε αν διατηρηθεί η ‘bull market’, οι επικαιροποιήσεις των Τραπεζικών business plans από τα τέλη Ιανουαρίου, έως τις αρχές Μαρτίου, θα αποτελέσουν πιθανότατα τον επόμενο καταλύτη re-rating, κατά το πρώτο εξάμηνο. Μετά θα αρχίσει να μπαίνει στα νούμερα ο πολιτικός κίνδυνος”.
Συνεχίζει να δημιουργεί προβληματισμούς η αδύναμη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και αν κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αρκετά “χαρτιά” από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, “χρωστάνε”, τουλάχιστον μία ακόμα ανοδική εκτόνωση, καθώς σε αρκετούς “μικρομεσαίους” τίτλους έχουν μπει κεφάλαια που διατηρούν τις θέσεις τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η στήλη τάσσεται με την πλευρά όσων υποστηρίζουν ότι μόνο η ανακοίνωση κάποιου deal στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα μπορέσει να επαναφέρει, πειστικά, το ενδιαφέρον για τα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ.
Για όσα χαρτοφυλάκια στο Χ.Α. κινούνται με πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, συνεχίζονται τα “στοιχήματα” που αφορούν την σύνθεση του δείκτη MSCI Greece Standard. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αφαίρεση της MTLN, ο εν λόγω δείκτης αποτελείται από 8 μετοχές και συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι Ελληνικές μετοχές να ξαναγίνουν εννέα, ή δέκα με υποψήφιες για εισαγωγή τις ΜΟΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, BOCHGR και TITC.
Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις από τον MSCI αναμένονται στις 10/2/2026 και το rebalancing στις 27/2/2026.
Με θετικές διαθέσεις, αλλά έχοντας υποχωρήσει από τα αρχικά υψηλά οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να τιμολογούν τα μάκρο που ανακοινώνονται.
Η Οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 4,4%, τον ταχύτερο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης. Η προηγούμενη μέτρηση είχε δείξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3%.
Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,2%, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,2%. Η μέτρηση είναι ίση με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,61% ισορροπεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,406% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
“Αν οι Ευρωπαίοι αρχίσουν να πουλάνε Αμερικανικά ομόλογα, θα υπάρξουν αντίποινα”, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Fox Business Network ο Ντόναλντ Τραμπ από το Νταβός, όπου παρευρίσκεται για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 2275,59 μονάδες (+2,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 2274,32 (+2,07%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 2276,29 (+2,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2276,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,16%.
Ο τζίρος στα 404,6 εκατ., από τα οποία τα 85,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (BOCHGR, AKTR, MTLN, CENER, BYLOT, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ), με τους ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 404,6 εκατ., τα 381,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές αλλά, όπως προαναφέρθηκε, υποχώρησαν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.
Πιο συγκεκριμένα, η ΑΛΦΑ (+2,70%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,968 ευρώ (+3,17%), η ΕΤΕ (+0,75%) μέχρι τα 15,165 ευρώ (+3,06%), η ΕΥΡΩΒ (+2,07%) μέχρι τα 4,13 ευρώ (+4,08%), η ΠΕΙΡ (+2,51%) μέχρι τα 8,436 ευρώ (+2,83%), η BOCHGR (+3,81%) μέχρι τα 8,74 ευρώ (+4,05%) και η OPTIMA (+0,61%) μέχρι τα 8,43 ευρώ (+3,18%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 2673,33 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2653,01 (+2%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2651,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,94%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2243, 2182 - 2162, 2128 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2114 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 2740 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο, ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφεται για την ομολογιακή έκδοση μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την έκδοση έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές άνω των 3,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η Τράπεζα στοχεύει στην άντληση 400 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά σχεδόν 9 φορές. Η σημαντική υπερκάλυψη οδηγεί και σε μείωση του κουπονιού της έκδοσης, στις 160 μονάδες βάσης + Mid Swaps, ήτοι περί το 4,55%. (οι αρχικές σκέψεις τιμολόγησης είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή του mid swap +200 μονάδες βάσης, δηλαδή περί του 4,9% με 5%). Ο τίτλος της Τράπεζας ωριμάζει στην 11ετια, ενώ το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας.
Απόλυτη επικράτηση των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη για AKTR (+4,33%), MTLN (+4%), CENER (+2,27%), TITC (+2,96%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,79%), ΔΑΑ (+2,27%), ΔΕΗ (+4,29%), ΜΟΗ (+3,91%), ΜΠΕΛΑ (+3,2%).
Ο Ναυτιλιακός Όμιλος Τσάκου και η MTLN του Ευάγγελου Μυτιληναίου υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία και εμπορική διαχείριση μεγάλου υβριδικού Έργου Ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, με ενσωματωμένο Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας. Η MTLN θα συμμετάσχει σε Κοινοπραξία με τον Όμιλο Τσάκου, με την Εισηγμένη να έχει το 60% και τον Όμιλο Τσάκου το 40%. Το Έργο περιλαμβάνει Φωτοβολταϊκό ισχύος 251,9 MW και Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας με εκτιμώμενη χωρητικότητα 375 MWh. Θα χωροθετηθεί στην Κεντρική Ελλάδα. Η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2026, με στόχο την ολοκλήρωσή της στις αρχές του 2028.
Να σημειωθεί ότι μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος της MTLN (+4%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Για να αποκατασταθεί η τεχνική εικόνα, πρέπει η μετοχή να αφήσει πίσω της τα 43,78 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 45,48 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
“Μέχρι το τέλος του 2026 η ΔΕΗ θα επιτύχει την πλήρη έξοδο από τον άνθρακα”. Αυτό προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε κλειστή ενημέρωση με επενδυτές και αξιωματούχους στο Νταβός. Έδωσε το στίγμα της στρατηγικής σε ΑΠΕ, αποθήκευση Ενέργειας, data center κλπ. Η ΔΕΗ, όπως είπε, “μετατρέπεται σε powertech group”. Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,29%). Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση εντοπίζεται στα 20,00 ευρώ.
“Όσοι έχουν θέσεις στη ΔΕΗ καλύτερα να αφήσουν να εξελιχτεί η κίνηση. Το 18,05, σε κάθε περίπτωση, είναι ημερήσιο ‘stop long”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Στο ημερήσιο δεν ‘άνοιξε μύτη’ η διόρθωση που προηγήθηκε, καθώς διατηρήθηκε η επιθετική τάση. Από εδώ και πέρα, το πιθανότερο είναι να δούμε μόνο αποκλίσεις. Ένα νέο υψηλό, ή εναλλακτικά μία συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, θα βελτιώσει αισθητά την τεχνική εικόνα τις επόμενες ημέρες. Το σημερινό κλείσιμο πάνω από τις 2260 μονάδες, ανέβασε το ημερήσιο ‘stop’ στο 2200. Σημαντικός αριθμός από traders έχουν μείνει με μετοχές μικρότερων Εταιρειών, με τα ‘μεγάλα χαρτιά’ να τρέχουν και ελάχιστοι παίκτες να έχουν, ή να τολμάνε να πάρουν. Όλα στην ώρα τους”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Με θετικές διαθέσεις οι Διεθνείς Αγορές, υποστηριζόμενες από το κλίμα ανάληψης ρίσκου, καθώς οι ανησυχίες για τους δασμούς υποχωρούν”, όπως αναφέρει η Eurobank Equities.
“Οι επενδυτές καλωσόρισαν την αποκλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία. Άνοδος και στο Χ.Α., χάρη στην ανανέωση της αισιοδοξίας και στο θετικό κλίμα στο εξωτερικό”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Στις ΗΠΑ, μετά και την ομιλία Τραμπ, η οποία καθησύχασε την Επενδυτική Κοινότητα σε πρώτη φάση, καταγράφηκε άνοδος των βασικών μετοχικών δεικτών. Ήτοι, θετικές εξελίξεις για την διάθεση ρίσκου των Αγορών, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε τις λεπτομέρειες του πλαισίου για την διαπραγμάτευση για την Γροιλανδία. Θετική αντίδραση και στο Χ.Α., αλλά δεν θα προεξοφλούσαμε ανοδική συνέχεια”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τρέχουσα εβδομάδα του Ιανουαρίου 2026 βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, επηρεασμένο τόσο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και από τη διεθνή αβεβαιότητα, όπως επισημαίνει ο Τάσος Νιαβής.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζει την Αγορά, με θετικές προοπτικές κερδοφορίας για το 2026. Παράλληλα, η προσοχή των αναλυτών είναι στραμμένη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (19 - 23 Ιανουαρίου), καθώς οι συζητήσεις επηρεάζουν άμεσα το κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την ισχυρότατη μακροχρόνια ανοδική τάση, με τη μεταβλητότητα, ωστόσο, να παραμένει υψηλή, λόγω των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών.
Ισχυρότατες στηρίξεις εμφανίζει ο Δείκτης στην περιοχή των 2190 - 2185 μονάδων.
Το μεσοπρόθεσμο αφήγημα παραμένει θετικό, καθώς το Χ.Α. προετοιμάζεται για την αναμενόμενη επιστροφή της στις “Ανεπτυγμένες Αγορές” (Developed Markets) από τους Οίκους FTSE και S&P, αργότερα μέσα στο έτος.
Για την υπόλοιπη εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένεται να διατηρήσουν επιφυλακτική στάση, περιμένοντας περαιτέρω σήματα από τα εταιρικά αποτελέσματα και τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις”, όπως εκτιμά ο κ. Νιαβής (πιστοποιημένος οικονομικός αναλυτής).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (17), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (14,7), ΕΤΕ (13,6), ΠΕΙΡ (10,4), ΑΛΦΑ (9,1), ΔΕΗ (7,2), ΟΠΑΠ (6,6), ΟΤΕ (6,6), MTLN (6,2), TITC (4,4), BOCHGR (3,8), CENER (3,8), ΜΟΗ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΔΑΑ (3,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,3), BIO (3,1), ΕΛΠΕ (2,7), CREDIA (2,5), AKTR (2,2), BYLOT (2), OPTIMA (1,8), ΕΛΧΑ (1,5), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΑΡΑΙΓ (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΟΛΠ (1), ΚΑΡΕΛ (1), ΛΑΜΨΑ (1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2026 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+24,7%), ΠΕΙΡ (+23,79%), CENER (+20%), ΑΒΑΞ (+19,02%), DIMAND (+18,75%), ΕΥΡΩΒ (+18,25%), ΕΤΕ (+14,04%), ΓΚΜΕΖΖ (+13,51%), ΟΤΟΕΛ (+11,48%), ΑΛΦΑ (+10,34%).
“Tips” έξω από τα όρια του FTSE25
Από σήμερα, σύμφωνα με την από 20/1/2026 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της “Επίλεκτος” αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΛΑΝΑΚ (+3,05%), ΜΕΡΚΟ (+0,58%), ΤΖΚΑ (+1,29%), ΚΟΡΔΕ (+2,31%), ΠΑΙΡ (+2,04%), ΛΟΓΟΣ (+6,48%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,82%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,05%), ΝΑΚΑΣ (+4,55%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΝΤΕΚ (+1,56%) και όσον αφορά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και την επιστροφή του αντίστοιχου ποσού στους μετόχους μέσω καταβολής μετρητών (€0,15 ανά μετοχή), “ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχών με νέα ονομαστική αξία, Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2026. Ημερομηνία έναρξης καταβολής της μείωσης του κεφαλαίου στους δικαιούχους Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2026”.
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για SOFTWEB (-5%).
Νέα υψηλά 26 ετών για ΕΚΤΕΡ (+3,16%).
Μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, αντέδρασε η ΣΕΝΤΡ (+3,87%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+7,44%, είχαν προηγηθεί 9 πτωτικές συνεδριάσεις, στις προηγούμενες 10).
Σε νέα υψηλά 31 μηνών η DIMAND (+3,91%, ο Δ. Ανδριόπουλος μείωσε το ποσοστό του στο 50,02%).
Μετά από επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, αντέδρασε η ΞΥΛΚ (+1,96%).
Αύξησαν συναλλαγές ΙΛΥΔΑ (-0,79%), ΜΕΝΤΙ (+3,42%), ΑΤΤΙΚΑ (+1,08%).
Σε νέα υψηλά 211 μηνών η ΑΒΑΞ (+2,17%).
Από τα χαμηλά 9μηνου, αντέδρασε ο ΟΛΠ (+1,97%).
Επιμένει να μην έχει θετικό κλείσιμο μέσα στο 2026 ο ΟΛΘ (-0,54%).
Μετά από πτωτικό “επταρέ” αντέδρασε η QLCO (+3,8%).
Σε υψηλά τριμήνου η ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,45%), τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+2,88%).
Με συνολικό όγκο 527 τεμ. η ΑΑΑΚ (+7,5%) κατόρθωσε να κινηθεί μεταξύ 5,40 (-10%) και 6,50 ευρώ (+8,33%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2100, 2077, 2062 - 2056, 2011, 1971 - 1968 (συγκλίνουν ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2280 και 2305 μονάδες.
Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5243 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 5790 - 5800 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 5082, 4969, 4951 – 4947 (συγκλίνουν ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τις μεγάλες Αγορές σε Ασία – Ειρηνικό. Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο Κορεάτης Kospi.
Ανοδικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, συνεχίζουν ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.
Αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,175 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Στα $4880 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2026), στα $95,55 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2026).
Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Χρυσού στο τέλος του 2026, καθώς διαπιστώνει ότι αυξάνεται η ζήτηση από Ιδιώτες επενδυτές, πέρα από τη ήδη ισχυρή ζήτηση που προέρχεται από Κεντρικές Τράπεζες και διαπραγματεύσιμα κεφάλαια (ETFs). Η Τράπεζα ανέβασε τον στόχο της, για τον Δεκέμβριο του 2026, στα $5400 ανά ουγκιά, από $4900 προηγουμένως.
Στα $89000 το Bitcoin, στα $2940 το Ethereum.
Το 2026 δεν θα είναι μια ακόμη χρονιά εκρηκτικής αισιοδοξίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (TN ή ΑΙ) και σύμφωνα με την Deutsche Bank “το ‘honeymoon’ τελειώνει και αρχίζει η πιο δύσκολη χρονιά του AI. Το 2026 θα αποτελέσει την πιο απαιτητική φάση μέχρι σήμερα: μια χρονιά ωρίμανσης, συγκρούσεων και κρίσιμων δοκιμασιών, καθώς τρεις μεγάλες δυνάμεις συγκλίνουν και επανακαθορίζουν τις προσδοκίες γύρω από το AI. Η Τεχνολογία ήρθε για να μείνει, αλλά το περιβάλλον γίνεται σαφώς πιο σκληρό”.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε στις 200000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου, από 199000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 210000.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,9 δισ. ευρώ, στα 155,7 δισ.
Μετά από μια εκρηκτική χρηματιστηριακή χρονιά, το 2025, η HSBC αλλάζει τόνο για την Ελλάδα. Στην ετήσια έκθεσή της για τις Αναδυόμενες Αγορές υιοθετεί πιο προσεκτική προσέγγιση, υποβαθμίζοντας τη σύσταση της Αγοράς σε “underweight”, από “neutral”. Κατά την HSBC, μεγάλο μέρος των θετικών καταλυτών έχει ήδη αποτιμηθεί στις τιμές. Παράλληλα, ο Οίκος προειδοποιεί ότι ακόμη και η πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Αγοράς από τον MSCI θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αρνητικός καταλύτης, στοιχείο που διαφοροποιεί τη στάση της από το ευρύτερα θετικό consensus για την Ελλάδα.
“Σε μια φάση όπου οι Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές έχουν ήδη απορροφήσει μεγάλο μέρος του re-rating των τελευταίων ετών, η Optima Bank ξεχωρίζει ως περίπτωση όπου η ποιότητα ανάπτυξης και η αποδοτικότητα κεφαλαίων δεν αποτυπώνονται πλήρως στην αποτίμηση”. Αυτό είναι το βασικό επενδυτικό σκεπτικό της Euroxx Sec., η οποία ξεκινά την κάλυψη της μετοχής με σύσταση “Overweight” και τιμή - στόχο τα 10 ευρώ.
Ενισχύει τη θέση της στον ΟΠΑΠ η Allwyn, με καθημερινές νέες αγορές μετοχών. Πιο συγκεκριμένα, την 20η Ιανουαρίου 2026 απέκτησε 198077 ΚΟ μετοχές της Εταιρείας σε μέση τιμή 17,8339 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι για συνολικό τίμημα περίπου 3532485 ευρώ. Την 21η Ιανουαρίου 2026 απέκτησε 129391 ΚΟ μετοχές της Εταιρείας σε μέση τιμή 17,7492 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι για συνολικό τίμημα περίπου 2296587 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι μετοχές που αποκτήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για το μερικό διακανονισμό των ανοιχτών θέσεων της προθεσμιακής συναλλαγής επί μετοχών (share forward transaction) που γνωστοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2025. Οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν μέσω του Χ.Α. καθώς και σε ιδιωτικούς τόπους διαπραγμάτευσης που λειτουργούν ως Πολυμερείς Μηχανισμοί Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ), ενώ οι συναλλαγές μερικού κλεισίματος των θέσεων της προθεσμιακής συναλλαγής επί μετοχών εκτελέστηκαν εξωχρηματιστηριακά (OTC) / εκτός τόπου διαπραγμάτευσης.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι BOCHGR, OPTIMA, MTLN, CENER, TITC, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι AKTR, TITC, ΜΠΕΛΑ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 105 ανοδικούς τίτλους, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.254 συμβόλαια).
Στα 6.127 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.101 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Στα 2.967 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.970 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.089, 896 για τον Φεβρουάριο και 193 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.799), κινήθηκε μεταξύ 5.718 και 5.799 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.673), κινήθηκε μεταξύ 2.673 και 2.673 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 9.274).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.465 BYLOT, 8.521 CREDIA, 14.000 ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 19.694 ΜΟΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΑΛΦΑ (5.589), BYLOT (18.520), ΛΑΜΔΑ (240), ΙΝΤΚΑ (469), ΠΕΙΡ (6.551), ΕΤΕ (1.501), CREDIA (648), ΕΥΡΩΒ (3.070), ΜΟΗ (237), ΕΛΧΑ (298), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (520), AKTR (1.982), ΑΡΑΙΓ (128), ΔΕΗ (1.144), ΑΒΑΞ (491), MTLN (803), ΟΠΑΠ (667), ΜΠΕΛΑ (181), ΒΙΟ (186), ΑΔΜΗΕ (429), BOCHGR (202), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (334), ΦΡΛΚ (110), ΕΧΑΕ (539), ΕΛΠΕ (153).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: BYLOT 1.054.366, ΑΛΦΑ 53.818, AKTR 82.862, CREDIA 15.203, MTLN 13.523, ΕΥΡΩΒ 22.428, ΛΑΜΔΑ 15.711, ΔΕΗ 20.508, ΕΤΕ 16.370, ΑΔΜΗΕ 13.997, ΠΕΙΡ 57.869, ΕΥΔΑΠ 11.926, ΙΝΤΚΑ 12.161.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 168.590.933 τεμ., (από 168.590.933 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 9.853.209 τεμ. (9.837.209), ΟΠΑΠ 7.397.557 τεμ. (7.410.051), ΕΤΕ 22.032.799 τεμ. (22.015.990), ΟΤΕ 2.119.327 τεμ. (2.169.053), ΠΕΙΡ 11.558.489 τεμ. (11.667.077), ΑΔΜΗΕ 5.237.121 τεμ. (5.237.121), MTLN 1.439.561 τεμ. (1.443.997), BYLOT 29.895.805 τεμ. (29.368.623), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1.114.105 τεμ. (1.114.841), OPTIMA 4.794.748 τεμ. (4.794.748), ΕΥΡΩΒ 92.475.470 τεμ. (92.497.011), CENER 1.076.267 τεμ. (1.068.548), ΜΟΗ 1.020.146 τεμ. (1.009.613)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
| | | | |
| | | | |
Covalis Capital LLP | MTLN | 0,90166% | 2026/1/20 |
NSP: Net Short Position