Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το… αριστερό το ντεμπούτο της MiFID II

Παράταση έως και 30 μήνες για τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες έλαβαν μεγάλα χρηματιστήρια παραγώγων και οίκοι εκκαθάρισης συναλλαγών σε Μ. Βρετανία και Γερμανία. Η επίκληση του Brexit και το λόμπινγκ.

Με το… αριστερό το ντεμπούτο της MiFID II
  • Του Philip Stafford

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία δέχτηκε ένα πισωγύρισμα καθώς Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία χορήγησαν παρατάσεις στην εφαρμογή των κανόνων στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια futures της γηραιάς ηπείρου.

Υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα των μεταρρυθμίσεων της MiFID II που ακουμπούν τα πάντα, από το κόστος των αναλύσεων έως τη διαπραγμάτευση των μετοχών, το Life Derivatives Exchange και το London Metal Exchange έλαβαν επιπλέον περιθώριο 30 μηνών για να συμμορφωθούν με τους κανόνες που σχετίζονται με την εκκαθάριση, ακριβώς την ημέρα που αναμένονταν αυτές να μπουν σε εφαρμογή.

Το Eurex, χρηματιστήριο futures που εδρεύει στη Φρανκφούρτη και ανήκει στο Deutsche Börse, πήρε ανάλογη παράταση την Τετάρτη από την BaFin, τη γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Η βρετανική Financial Conduct Authority δήλωσε την Τετάρτη ότι ενέκρινε την παράταση για να εξασφαλίσει την «ομαλή λειτουργία» της αγοράς εκκαθάρισης την οποία οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί να ανοίξουν.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στη βιομηχανία εκκαθάρισης είναι μέρος της εκτεταμένης νομοθεσίας MiFID II που ετοιμάζεται σχεδόν μια δεκαετία και είναι σχεδιασμένη να προσφέρει προστασία στους επενδυτές και να επιβάλει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης. Brokers δήλωσαν πως οι αλλαγές ίσως πιέσουν τους όγκους συναλλαγών τον Ιανουάριο καθώς οι μεταρρυθμίσεις μπαίνουν σε ισχύ.

Τράπεζες και brokers αναβάθμισαν τα συστήματα IT πριν από τη MiFID II, η οποία απαιτεί πολύ περισσότερο λεπτομερή αναφορά των συναλλαγών. Η εφαρμογή της MiFID II αναμένεται να κοστίσει στη χρηματοπιστωτική αγορά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες τράπεζες να ξοδεύουν πάνω από 40 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Opimas.

Για να εξασφαλίσει την παράταση το Eurex υποστήριξε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας -μεγαλύτερης αγοράς στην Ευρώπη στον χώρο της εκκαθάρισης παραγώγων- από την ΕΕ προκαλεί πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, δεδομένου ότι η Βρετανία όταν αποχωρήσει, ίσως δεν δεσμεύεται από τους κανόνες.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν δυνητικά να αυξήσουν τους δεσμούς μεταξύ των οίκων εκκαθάρισης σε μια στιγμή που η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ δεν είναι ξεκάθαρη.

Πολλοί θεσμοί του City έκαναν λόμπινγκ για τις αλλαγές, ειδικά ο όμιλος του the London Stock Exchange που ελέγχει τον οίκο εκκαθάρισης LCH. «To Brexit αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε το Eurex μετά την απόφαση της BaFin. «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της βιομηχανίας σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσον αφορά τις διατάξεις ανοικτής πρόσβασης της MiFID II. Το Eurex θα πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες από τις 3 Ιουλίου του 2020.

Η αναστολή από την BaFin ήρθε λίγες ώρες πριν η MiFID II τεθεί σε ισχύ και καθώς η χρηματοπιστωτική βιομηχανία εργαζόταν για να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα IT είναι έτοιμα.

Οι εξαιρέσεις (waivers) στη MiFID IΙ επιτρέπουν στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να παράσχουν εφάπαξ παράταση σε συγκεκριμένους τομείς. Η γαλλική Autorité des Marchés Financiers εξετάζει επίσης μια παρόμοια αναστολή, σύμφωνα με δυο πηγές που εμπλέκονται στις συζητήσεις.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v