Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φιλοσοφία της αγέλης και τα μυστικά του επιτυχημένου contrarian

Το κυνήγι των μεγάλων αποδόσεων, η μάζα των επενδυτών και το ρίσκο. Γιατί οι επενδυτικές επιλογές δεν πρέπει να βασίζονται σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Η φιλοσοφία της αγέλης και τα μυστικά του επιτυχημένου contrarian
  • Του Howard Marks

Στην αρχή της καριέρας μου, έμαθα το πρώτο μάθημα για το πώς να βγάζεις χρήματα με βάση την Υπόθεση της Αποτελεσματικής Αγοράς, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού αντανακλούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Αν αναζητά κανείς υψηλότερες αποδόσεις, πρέπει να επενδύσει σε πράγματα στα οποία δεν έχουν ήδη εισρεύσει και άλλοι. Με άλλα λόγια, πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό.

Αλλά σε μια αγορά η οποία είναι έστω και μετρίως αποτελεσματική, οποιαδήποτε παρέκκλιση από την επικρατούσα συναίνεση σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων μπορεί να οδηγήσει σε αποδόσεις κάτω του μέσου όρου, αν η παρέκκλιση αποδειχθεί ένα λάθος. Να είσαι overweight ή underweight; Να επικεντρώνεσαι σε ένα στοιχείο ενεργητικού ή να προτιμάς τη διαφοροποίηση; Να διατηρείς μια θέση ή να πουλάς; Όταν κάνεις τη σωστή επιλογή κερδίζεις και χάνεις όταν κάνεις τη λάθος.

Έτσι, οι επενδυτές πρέπει να απαντήσουν σε μια πολύ βασική ερώτηση: α) θα κυνηγήσουν την υπεραπόδοση, μια προσέγγιση που κοστίζει χρήματα, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει και μπορεί να οδηγήσει σε αποδόσεις που είναι τελικά κάτω από τον μέσο όρο ή β) θα αποδεχτούν μια μέση απόδοση (κάτι που βοηθάει να μειωθεί το κόστος αλλά σημαίνει επίσης ότι μπορεί να κοιτούν με φθόνο καθώς οι νικητές ανακοινώνουν εντυπωσιακά κέρδη);

Aν επιλέξει κανείς το πρώτο, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αγέλη. Αλλά μόλις φύγει, η διαφορά θα είναι θετική μόνο αν η επιλογή στρατηγικών είναι σωστή και είναι σε θέση να τις εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εν ολίγοις, δεν αρκεί να είναι κανείς διαφορετικός. Δεν αρκεί ούτε καν να έχει δίκιο. Αν ελπίζει να ξεχωρίσει από τους άλλους όσον αφορά τις επιδόσεις, θα πρέπει να είχε πιο δίκιο από τους άλλους, το οποίο σημαίνει ότι ο τρόπος σκέψης πρέπει να είναι διαφορετικός και καλύτερος. Πρέπει να σκεφτεί κάτι που δεν έχουν σκεφτεί οι άλλοι, να βλέπει κάτι που δεν έχουν προσέξει ή να έχει πληροφορίες που δεν έχουν.

Υπάρχει μια έννοια στον επενδυτικό κόσμο που είναι πολύ κοντά στο να είναι κανείς διαφορετικός: να είναι contrarian. «Η επενδυτική αγέλη» οδηγεί τις τιμές των χρεογράφων σε ρεκόρ και bull market και κάποιες φορές σε φούσκες -και σε bear market και ενίοτε σε κραχ. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να είναι σημαντικό να παρεκκλίνει από την αγέλη και να ενεργεί ως contrarian.

Το κυριότερο, η μεγάλη μάζα των επενδυτών δεν κάνει πάντα λάθος ή με τέτοια συχνότητα ώστε να είναι πάντα σωστό να κάνει κανείς το αντίθετο από ό,τι κάνει. Αντίθετα, για να είναι κανείς ένας έξυπνος contrarian, πρέπει να εξακριβώσει αν η αγέλη κάνει κάτι λάθος και μετά να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει γι' αυτό.

Σήμερα, πιστεύω ένας τρόπος να είναι κανείς ένας έξυπνος contrarian είναι να αγνοεί τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα και να εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Αναλογιστείτε ένα θέμα για το οποίο δέχομαι τελευταία τις πιο συχνές ερωτήσεις: την ύφεση. Όταν με ρωτάνε αν οδεύουμε προς ύφεση, η συνήθης απάντησή μου είναι ότι όποτε δεν είμαστε σε ύφεση, οδεύουμε προς μία. Οι μόνες ερωτήσεις είναι «πότε;» και «πόσο άσχημα;». Το γεγονός ότι οδεύουμε σε ύφεση σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τις επενδύσεις μας ή να αλλάξουμε την κατανομή του χαρτοφυλακίου μας; Δεν το νομίζω.

Από το 1920, έχουν σημειωθεί 17 υφέσεις, καθώς και μία μεγάλη οικονομική κρίση, ένας παγκόσμιος πόλεμος και αρκετοί μικρότεροι πόλεμοι, πολλαπλές περίοδοι ανησυχίας για έναν παγκόσμιο κατακλυσμό και τώρα μια πανδημία. Και όμως, ο S&P 500 έχει απόδοση περίπου 10,5% ετησίως κατά μέσο όρο σε αυτά τα κάτι παραπάνω από 100 χρόνια.

Θα είχαν βελτιώσει οι επενδυτές την απόδοσή τους μπαίνοντας και βγαίνοντας από την αγορά για να αποφύγουν αυτά τα προβληματικά σημεία ή θα την είχαν μειώσει;

Το κυριότερο, ακόμη κι αν πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τι θα συμβεί για πράγματα όπως ο πληθωρισμός, η ύφεση και τα επιτόκια, είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν οι τιμές της αγοράς έχουν ενσωματώσει σωστά αυτές τις προσδοκίες ή αν οι τιμές είναι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές.

Τελικά, πιστεύω ότι οι περισσότεροι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο σε λάθος σημείο. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχω δει στην καριέρα μου είναι η απίστευτη συντόμευση του χρονικού ορίζοντα των επενδυτών. Αλλά η απόδοση ενός τριμήνου ή ενός έτους είναι στην καλύτερη περίπτωση ασήμαντη και στη χειρότερη μια επιζήμια απόσπαση της προσοχής.

Καμία στρατηγική -και κανένα επίπεδο ικανότητας- δεν θα καταστήσει επιτυχημένο κάθε τρίμηνο ή κάθε έτος. Οι στρατηγικές γίνονται περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές καθώς το περιβάλλον αλλάζει και η δημοτικότητά τους αυξάνεται και μειώνεται. Η κακή απόδοση θα οφείλεται συχνά σε απρόσμενες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Επομένως, κανείς δεν πρέπει να αλλάζει στρατηγικές με βάση βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Αν περιμένετε αρκετά σε μια στάση λεωφορείου, είναι σίγουρο ότι θα προλάβετε ένα λεωφορείο. Αλλά αν τρέχεις από τη μια στάση στην άλλη, μπορεί να μην προλάβεις ποτέ λεωφορείο.

Επομένως, η πρότασή μου είναι να απομακρυνθείτε από το επενδυτικό πλήθος και να εστιάσετε σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v