Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «εποχή των αγορών» έληξε το 2019, άγνωστη η συνέχεια

Οι ελίτ στο Νταβός αναρωτιούνται που βαδίζει ο κόσμος, καθώς τα βασικά στοιχεία που θεωρούσαν ως δεδομένα τίθενται πλέον ανοικτά υπό αμφισβήτηση. Οι αντικρουόμενες απόψεις για την επόμενη ημέρα.

Η «εποχή των αγορών» έληξε το 2019, άγνωστη η συνέχεια
  • της Gillian Tett

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δείπνησα με άλλους συμμετέχοντες στο Hotel Schatzalp, ένα πρώην σανατόριο που παρουσιάζονταν στο μυθιστόρημα του Τόμας Μαν «Το Μαγικό Βουνό».

Έμοιαζε περίεργα κατάλληλο. Στο έργο του 1924 του Μαν, η ζωή σε ένα σανατόριο φυματίωσης αντανακλά μια έντονη αίσθηση ενός έξω κόσμου που βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση. Οι πολιτικές και οικονομικές δομές που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα είχαν πρόσφατα αποδεκατιστεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανένας δεν ήξερε ακριβώς πώς να αρθρώσει τη νέα εποχή. Φράσεις όπως «η οργιώδης δεκαετία του 1920» δεν είχαν ακόμα προκύψει, ενώ η Μεγάλη Ύφεση απείχε ακόμα αρκετά χρόνια.

Έναν αιώνα αργότερα, επικρατεί παρόμοια αγωνία. Οι ηγέτες της ελίτ που συμμετέχουν στο Νταβός έχτισαν γενικά τις καριέρες τους στη Δύση θεωρώντας ότι το τρίπτυχο της παγκοσμιοποίησης, του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς και της δημοκρατίας ήταν αυτονόητα καλά πράγματα που προορίζονταν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, από το 2008, λόγω μιας σειράς από κυλιόμενα σοκ, όπως η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, η άνοδος του λαϊκισμού, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η πανδημία της Covid-19, και οι τρεις αυτές ιδέες δέχονται επίθεση. Ορισμένοι στο Νταβός πιστεύουν -ή ελπίζουν απεγνωσμένα- ότι αυτό είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Ωστόσο, υποψιάζομαι πως όχι. Οι προκλήσεις που ταλανίζουν τον κόσμο σήμερα μοιάζουν διαρθρωτικές, όχι εφήμερες.

Συνεπώς, ένα ερώτημα για τις αρχές της δεκαετίας του 2020 είναι πώς θα αρθρωθεί αυτή η νέα πολιτική οικονομία. «Βρισκόμαστε στο 2008, στο 1979 ή σε κάτι άλλο;» ρώτησε ένας από τους συντρόφους μου στο Schatzalp, αναφερόμενος στον στασιμοπληθωρισμό. Ή όπως λέει ο Σβέν Σμιτ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey «βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής. Αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά τι είναι αυτή, ούτε καν πώς θα πρέπει να ονομάζεται».

Όπως αρμόζει σε έναν οργανισμό που πληρώνεται για να παρέχει παρουσιάσεις PowerPoint, η McKinsey έχει ήδη μετατρέψει αυτή την αγωνία σε διαγράμματα. Αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε μια έκθεση που υποστηρίζει ότι η παγκόσμια πολιτική οικονομία έχει σημαδευτεί από τρεις μεγάλες «εποχές» - και σημεία καμπής - από το 1945.

Η πρώτη ήταν η λεγόμενη μεταπολεμική άνθιση που σημειώθηκε από το 1945 έως το 1971, μια εποχή τεχνολογικής προόδου, ταχείας ανάπτυξης και σχετικής γεωπολιτικής σταθερότητας. Αυτό συνδυάστηκε με μια αρκετά πατερναλιστική εταιρική κουλτούρα και βαριά επίπεδα κρατικής παρέμβασης. Η δεύτερη περίοδος, η Εποχή της Διαμάχης, διήρκεσε από το 1971 έως το 1989. Αυτή περιείχε «χαρακτηριστικά που απηχούν με το σήμερα», υποστηρίζουν οι συγγραφείς, όπως «μια ενεργειακή κρίση, ένα αρνητικό σοκ στην προσφορά, την επιστροφή του πληθωρισμού, μια νέα νομισματική εποχή, την αυξανόμενη πολυπολική γεωπολιτική διεκδίκηση, τον ανταγωνισμό των πόρων και την επιβράδυνση της παραγωγικότητας στη Δύση».

Ωστόσο, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989 εγκαινίασε την εποχή των αγορών, μια εποχή κατά την οποία η απορρύθμιση, ο καπιταλισμός και η παγκοσμιοποίηση προωθήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες σήμερα θεωρούν αυτή την κατάσταση πραγμάτων ως τον κανόνα. Όμως η McKinsey πιστεύει ότι η φάση αυτή έληξε το 2019, τροφοδοτώντας την τρέχουσα ατμόσφαιρα αβεβαιότητας.

Τι θα επακολουθήσει; Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι κινούμαστε προς έναν πιο πολυπολικό κόσμο, αντί της αμερικανοκρατούμενης τάξης πραγμάτων. Τα κακά νέα είναι ότι αυτό πάει χέρι-χέρι με την αύξηση του προστατευτισμού, των συγκρούσεων και του πολέμου. Αλλά ένας πολυπολικός κόσμος «δίνει επίσης φωνή σε έθνη που δεν την είχαν πριν», όπως μου είπε στο Νταβός ο Νάνταν Νιλεκάνι, συνιδρυτής της ινδικής εταιρείας Infosys. Οι πηγές της καινοτομίας και της ανάπτυξης γίνονται όλο και πιο διαφορετικές.

Η σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας επίσης μεταβάλλεται. Ένας κόσμος που απειλείται από την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες και τον πόλεμο είναι ένας κόσμος στον οποίο το κράτος είναι πιθανό να παρεμβαίνει πιο επιθετικά στις επιχειρήσεις. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε ότι δεν έχουμε πλέον αγορές, αλλά η νεοφιλελεύθερη ιδέα των αγορών δεν είναι πλέον αυτό που κυριαρχεί», λέει η Λόρα Τάισον, πρώην επικεφαλής οικονομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τώρα καθηγήτρια στο Μπέρκλεϊ. Η βιομηχανική πολιτική είναι και πάλι στη μόδα. Το ίδιο και ο προστατευτισμός.

Αυτό που είναι αβέβαιο είναι το πώς οι τεχνολογικές καινοτομίες θα το διαμορφώσουν αυτό. Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Άντι Μακάφι, καινοτομίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα απελευθερώσουν κέρδη παραγωγικότητας αλλά επίσης θα καταστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Υπάρχει επίσης διαφωνία σχετικά με το αν η κλιματική αλλαγή θα ωθήσει σε περισσότερη συνεργασία ή θα την εμποδίσει.

Πώς θα μπορούσαν λοιπόν οι ιστορικοί του μέλλοντος να περιγράψουν την παρούσα εποχή; Στο Νταβός, άκουσα μερικές προτάσεις. Η εποχή της εξάρθρωσης ήταν μία από αυτές. Η Ψηφιακή Εποχή, ο Κλιματικός Πόλεμος ή η Εποχή της Ψηφιοποίησης και Ηλεκτροποίησης των Πάντων (πολύ μεγάλη κουβέντα) ήταν άλλες.

Καμία δεν μου φαίνεται αρκετά σωστή. Έτσι, αν κάποιος έχει εναλλακτικές προτάσεις, θα ήθελα πολύ να τις ακούσω. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός νέου μυθιστορήματος που θα βραβευτεί με Νόμπελ και θα διαδραματίζεται το 2024.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v