Η επιστροφή των ιδιωτών επενδυτών στις αγορές

Επενδυτικές εταιρίες παρατηρούν ότι αργά αλλά σταθερά σβήνει η δυσπιστία των ιδιωτών επενδυτών προς τις χρηματιστηριακές αγορές. Με το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων μηνών η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

  • Telis Demos, Nicole Bullock
Η επιστροφή των ιδιωτών επενδυτών στις αγορές
Το δέλεαρ των αποδόσεων ενδεχομένως να είναι αρκετό για να επιστρέψουν οι ιδιώτες επενδυτές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, για πρώτη φορά μετά τη χρηματοοικονομική κρίση.

Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, οι ιδιώτες επενδυτές αποφεύγουν τις μετοχές. Τα νέα κεφάλαια που τοποθετούνται σε αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων ξεπερνούν τα νέα κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του 2008, σύμφωνα με το Investment Company Institute.

Η ερευνητική TrimTabs υπολογίζει πως κατά την τελευταία 4ετία οι καθαρές εκροές κεφαλαίων από την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ανέρχονται στα 315 δισ. δολάρια.

Οι λόγοι για την αποχή των ιδιωτών επενδυτών από τις μετοχές είναι πολλοί: η χρηματοοικονομική κρίση, το επίμονα υψηλό ποσοστό της ανεργίας, το σοκ της διαπραγμάτευσης ορισμένων μετοχών σχεδόν σε μηδενική αξία και τα μυριάδες σκάνδαλα insider trading.

Ο σκεπτικισμός ήταν τόσο ισχυρός, ώστε αγνοήθηκε και το ιστορικό ράλι του S&P κατά 80% από τον Μάρτιο του 2008. Πολλοί θεώρησαν πως ο σκεπτικισμός τους δικαιώθηκε με τη διόρθωση που καταγράφηκε το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου. Οι χρηματιστηριακές αγορές, όμως, είχαν ανοδική πορεία.

Παράλληλα, πολλοί στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων κατά το 2011, με αποτέλεσμα το δέλεαρ των χρηματιστηριακών αποδόσεων να αποδεικνύεται ακόμη ισχυρότερο για τους επενδυτές, που βλέπουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες να έχουν επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Στις 8 Δεκεμβρίου, το 53% των ιδιωτών επενδυτών εκτιμούσε θετικά την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, σύμφωνα με έρευνα του American Association of Individual Investors. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2009, όταν ξεκίνησε και η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών.

Πιθανότατα, αυτός ο μήνας θα είναι ο πρώτος από τον Ιανουάριο του 2008 κατά τον οποίο οι ιδιώτες επενδυτές θα προτιμήσουν τις μετοχές έναντι των ομολόγων, αν και δεν αποκλείεται να καταγραφούν εκροές και στους δύο κλάδους.

Σύμφωνα με το ICI, τα αμοιβαία ομολόγων κατέγραψαν εκροές της τάξεως των 9,8 δισ. δολ. τον μήνα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο, οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία άγγιξαν τα 943 εκατ. δολάρια.

"Ο κόσμος είναι βαθιά προκατειλημμένος κατά των μετοχών, αλλά η προκατάληψη αυτή θα σβήσει με την πάροδο του χρόνου", δηλώνει ο κ. David Kelly, επικεφαλής στρατηγικής της JP Morgan Funds, και συμπληρώνει: "Σταδιακά, οι ιδιώτες επενδυτές επιστρέφουν στις χρηματιστηριακές αγορές. Μπορεί να είναι διστακτικοί, αλλά από την άλλη χρειάζονται αποδόσεις για τα χρήματά τους".

Παρ' όλα αυτά, το θέμα της χαμένης δεκαετίας στις αποδόσεις των μετοχών παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων στα cocktail parties. Ακόμη και οι νεότεροι επενδυτές, οι 30άρηδες, έχουν ζήσει τη φούσκα των dot.coms και τη χρηματοοικονομική κρίση και αμφισβητούν την εκτίμηση των γονέων τους πως μπορεί να υπάρξει πλούτος από τις χρηματιστηριακές αγορές. "Έχει πληγεί η αξιοπιστία των χρηματιστηριακών αγορών", σημειώνει και ο κ. Doug Cilggot, στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse.

Η κ. Kate Warne, όμως, στρατηγική αναλύτρια της χρηματιστηριακής Edward Jones, επισημαίνει ότι φέτος ο μέσος όρος αποδόσεων 10ετίας - δείκτης που προτιμούν οι ιδιώτες επενδυτές -θα είναι θετικός για πρώτη φορά μετά το 2007. Από την 17η Δεκεμβρίου, ο S&P 500 έχει μέση απόδοση της τάξεως του 1,3% ετησίως από το 2000, αν λάβουμε ως δεδομένο την επανεπένδυση όλων των μερισμάτων.

"Ο κόσμος αδιαμφισβήτητα κυνηγάει τις υψηλότερες αποδόσεις", υποστηρίζει η κ. Warne.

Εν τω μεταξύ, λήγει και 30ετής ανοδική πορεία των ομολόγων, όπως υποστηρίζει η κ. Marilyn Cohen, ιδρύτρια της Envision Capital Management, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος για ιδιώτες επενδυτές.

Η απόδοση του 10ετούς Τreasury έχει ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο και αυτό αντιστοιχεί σε υποχώρηση της τιμής κατά 5% .

Η πρώτη αντίδραση των ιδιωτών επενδυτών ήταν να ρευστοποιήσουν τα ομολόγα της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα οποία οι Πολιτείες, οι δήμοι και άλλα δημόσια όργανα αντλούν χρηματοδότηση.

Υπάρχουν πλέον έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενες χρεοκοπίες σε αυτήν την αγορά, καθώς οι Πολιτείες παλεύουν με τους προϋπολογισμούς τους. Ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να ανακατευθύνουν τα κεφάλαιά τους προς τις μετοχές εκείνες που καταβάλλουν μερίσματα, αναφέρει η κ. Cohen.

"Θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ειδικότερα εάν υπάρξει αύξηση των επιτοκίων", δηλώνει και συμπληρώνει: "Ο ιδιώτης επενδυτής έχει μικρή μνήμη. Οι μνήμες της οδύνης που υπήρξε στα τέλη του 2008 έχει αρχίσει να σβήνει".

Προς το παρόν, οι εκροές του Δεκεμβρίου από την αγορά ομολόγων είναι δυσανάλογες με τις εισροές κεφαλαίων στις χρηματιστηριακές αγορές. Αντιθέτως, η ρευστότητα αυτή κατέληξε σε μεγάλο βαθμό σε τραπεζικούς λογαριασμούς. "Οι επενδυτές μας δεν βάζουν στις αγορές νέα κεφάλαια, αλλά δεν μειώνουν και τη συνολική αξία των τοποθετήσεών τους", εξηγεί ο κ. Joe Kinahan, της TD Ameritrade, και συμπληρώνει: "Μπαίνουν στη θάλασσα, αλλά με αργά βήματα".

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο