Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πόλεμος” επιχειρήσεων - FASB για τα stock options

Οι λογιστικές νομοθετικές αρχές αρνήθηκαν την Τετάρτη να υποχωρήσουν σε ένα από τα βασικότερα στοιχεία του σχεδιασμού τους, βάσει του οποίου οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπεριφέρονται στα stock options σαν έξοδο.

του Dan Roberts στη Νέα Υόρκη

Οι λογιστικές νομοθετικές αρχές αρνήθηκαν την Τετάρτη να υποχωρήσουν σε ένα από τα βασικότερα στοιχεία του σχεδιασμού τους, βάσει του οποίου οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπεριφέρονται στα stock options σαν έξοδο.

Το Financial Accounting Standards Board απέρριψε τα αιτήματα που ανέφεραν πως θα πρέπει να εξαιρέσουν τα options που έχουν καταστεί άνευ αξίας, σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών των μετοχών.

Οι επικριτές του σχεδιασμού τονίζουν την απειλή προς ορισμένες επιχειρήσεις, ιδίως στον τεχνολογικό κλάδο, οι μετοχές των οποίων εμφανίζουν ιδιαίτερη μεταβλητότητα. Οι εταιρίες αυτές θα αναγκασθούν να καταγράψουν υπερβολικές χρεώσεις στους ισολογισμούς τους για options που ούτε αυτές ούτε οι εργαζόμενοί τους έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες ότι θα μπορέσουν να εξαργυρώσουν.

Πάρα ταύτα, τα μέλη του συμβουλίου του FASB που συνεδρίασαν την Τετάρτη, απέκλεισαν το ενδεχόμενο εξαίρεσης, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο μείωσης της μετοχικής τιμής είναι κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι όταν χορηγούνταν τα options.

Οι εξαιρέσεις, υποστηρίζει το FASB, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη θεμελιώδη αρχή της μοντελοποίησης της μελλοντικής αξίας των options. Η ρυθμιστική αρχή αναμένεται να καταστήσει αναγκαστική τη χρέωση των options αργότερα μέσα στο έτος.

Οι επικριτές του σχεδιασμού προσπαθούν να προωθήσουν νομοθεσία στη Γερουσία, η οποία περιορίζει τα σχέδια της νομοθεσίας των options του FASB μόνο στα πέντε κορυφαία στελέχη των εταιριών. Έχουν ήδη επιτύχει να ”περάσουν” ανάλογη νομοθεσία στο House of Representatives.

Αν και η ψήφιση των περιορισμών από τη Γερουσία είναι πολύ δυσκολότερη, η απειλή ανατροπής της νομοθεσίας της FASB από το Κογκρέσο προκάλεσε την παρέμβαση της Securities and Exchange Commission υπέρ της ρυθμιστικής αρχής.

Ο πρόεδρος της SEC, William Donaldson, ζήτησε από τους Γερουσιαστές να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη διαμάχη και να μην διακινδυνεύσουν την υπονόμευση της αξιοπιστίας του FASB.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v