Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 16 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Η επιδείνωση του ρυθμού ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο να περάσει η ήπειρος σε οικονομική ύφεση το τρίτο τρίμηνο.

Σε χαμηλό 16 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Φρέναρε κι άλλο η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα στην οποία οι forward δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ηπείρου θα μπορούσε να κατηφορίσει αυτό το τρίμηνο, καθώς η κρίση κόστους ζωής κρατά τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών και τις 52,0 μονάδες τον Ιούνιο, από 54,8 τον Μάιο, μία ανάσα υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 51,9. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη. 

«Η απότομη επιδείνωση του ρυθμού ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης αυξάνει τον κίνδυνο διολίσθησης της περιοχής σε οικονομική ύφεση το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

«Ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται ήδη σε ύφεση, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, και ο τομέας των υπηρεσιών έχει υποστεί σημαντική απώλεια δυναμικής ανάπτυξης εν μέσω κρίσης κόστους ζωής. Οι δαπάνες των νοικοκυριών για μη βασικά αγαθά και υπηρεσίες έχουν δεχθεί ιδιαίτερη πίεση λόγω της εκτίναξης των τιμών».

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στις 53,0 μονάδες από 56,1, αν και διαμορφώθηκε λίγο πάνω από την πρώτη εκτίμηση για 52,8. Ο PMI που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά από το αρχικό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού πριν από δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάστηκαν κάπως τον περασμένο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγής υπηρεσιών παρέμεινε κοντά σε υψηλό επίπεδο-ρεκόρ των 63,2 μονάδων, από 64,6 τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v