Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kolanovic (JP Morgan): Ο ταύρος της Wall Street γίνεται τώρα αρκούδα!

Οι προοπτικές επιδεινώνονται, καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται και ο κορυφαίος strategist της JP Morgan «ανησυχεί ολοένα και περισσότερο» για τις πολιτικές που επιλέγουν οι κεντρικές τράπεζες, παρότι οι μετοχές είναι φθηνές.

Kolanovic (JP Morgan): Ο ταύρος της Wall Street γίνεται τώρα αρκούδα!

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ασιατική ανάπτυξη θα στηρίξει τον παγκόσμιο κύκλο και η χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών παρέχει ένα ‘πάτο’ στην αγορά μετοχών», εξηγεί ο Marko Kolanovic της JP Morgan.

Ο Kolanovic, ωστόσο, στο τελευταίο report της αμερικανικής τράπεζας «λειαίνει» σημαντικά τη bullish άποψή του για τις μετοχές. «Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να κάνουν λάθος στην πολιτική τους, δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης της ρητορικής των ‘γερακιών’ και των νέων γεωπολιτικών κινδύνων μετά την καταστροφή των αγωγών Nord Stream την περασμένη εβδομάδα», συνεχίζει ο Kοlanovic.

«Ενώ παραμένουμε θετικοί και πάνω από το μέσο όρο των αναλυτών (consensus), οι εξελίξεις αυτές είναι πιθανό να εισάγουν καθυστερήσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της αγοράς, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους μας για τις τιμές του 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να μην επιτευχθούν μέχρι το 2023 ή όταν οι κίνδυνοι αυτοί μειωθούν», εξηγεί ο Kolanovic.

«Τα ομόλογα είδαν απότομες διακυμάνσεις και τα πιστωτικά spreads έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα κύκλου λόγω της διάχυσης του κινδύνου των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις ΗΠΑ, βλέπουμε περιορισμένο περαιτέρω αντίκτυπο από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η πτώση της ζήτησης από τη Fed, τις αμερικανικές τράπεζες και τους ξένους επενδυτές δεν μπορεί να αγνοηθεί», συνεχίζει ο Kolanovic.

Η σταθεροποίηση των επιτοκίων θα μπορούσε να στηρίξει την ευρωπαϊκή εταιρική πίστη βραχυπρόθεσμα, θεωρούμε όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν ρότα τα spreads των ομολόγων.

Παραμένουμε underweight στη βρετανική στερλίνα, καθώς δοκιμάζει τα ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών, ενώ σημειώνουμε ότι η στερλίνα θα ’πάρει γραμμή’ από τις αλλαγές πολιτικής είτε από την κυβέρνηση είτε από την κεντρική τράπεζα (BoE). Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBoC) είναι πιθανό να επιβραδύνει τον ρυθμό της υποτίμησης του γουάν (CNY), αλλά η τράπεζα παραμένει long στο δολάριο (USD/CNH), καθώς οι κυκλικοί παράγοντες παραμένουν μη υποστηρικτικοί.

Οι τιμές του αλουμινίου σημείωσαν άλμα με αφορμή μια αναφορά ότι η LME ενδέχεται να απαγορεύσει νέες προμήθειες ρωσικού μετάλλου από τις αποθήκες του. Αν και η απαγόρευση θα μπορούσε να παράγει προσωρινές διαταραχές της προσφοράς, η κινεζική προσφορά παραμένει ο πιο ισχυρός μοχλός επιρροής για τις τιμές του αλουμινίου στο μέλλον.

Η άποψη των πελατών της JPM

Αυτή την εβδομάδα η δημοσκόπηση που τρέχει η JP Morgan αφορά τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ιταλικές εκλογές. Τα αποτελέσματα της έρευνας της περασμένης εβδομάδας έδειξαν:

1) H έκθεση σε μετοχές είναι χαμηλή και κάτω από το μέσο όρο,

2) το 65% των επενδυτών σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεση σε μετοχές και το 54% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα,

3) οι ερωτηθέντες αναμένουν μια κορύφωση των επιτοκίων της Fed στο 4,6% το επόμενο έτος κατά μέσο όρο,

4) περίπου τα 2/3 πιστεύουν ότι θα απαιτηθεί ύφεση για να επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού ανεργίας της Fed το επόμενο έτος,

5) το 69% αναμένει ότι ο αυξημένος ρυθμός της ποσοτικής σύσφιξης (QT) της Fed αυτόν τον μήνα θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές περιουσιακών στοιχείων,

6) το 57% αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν λίγο μετά την προθεσμία του Δεκεμβρίου για την εφαρμογή από την Ευρώπη κυρώσεων στις ρωσικές εισαγωγές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v